Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής/ Επισιτισμού απο το ΕΠΑΛ Βέροιας - Τομέας Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος

1o ΕΠΑΛ Βέροιας - Τομέας Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος;




episitismos
;

Αν και τα θεμέλια της καλής υγείας μπαίνουν με μία ισορροπημένη διατροφή, αυτό δεν είναι εφικτό σε όλα τα μέρη του κόσμου. Σήμερα η πείνα απειλεί περισσότερο από 925 εκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη.
Ο υποσιτισμός και οι άθλιες συνθήκες υγιεινής είναι τα κύρια χαρακτηριστικά των υπό ανάπτυξη χωρών. Στον αντίποδα βρίσκονται οι αναπτυγμένες χώρες όπου οι διαταραχές της διατροφής εκφράζονται με διαφορετικούς τρόπους. Από την
μία πλευρά η παχυσαρκία και από την άλλη η νευρική ανορεξία. Οι δύο αυτές ακραίες μορφές κακής διατροφής κάνουν αισθητή την παρουσία τους και στη χώρα μας. Η Ελλάδα, καίτοι «γενέτειρα» της Μεσογειακής Διατροφής, παρουσιάζει σήμερα ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας καθώς και μια σειρά προβλημάτων διατροφής που σχετίζονται με στρεβλές εικόνες που παράγει ο δυτικός τρόπος ζωής (προβλήματα νευρικής ανορεξίας, βουλιμίας). Η Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής γιορτάζεται στις 16 Οκτωβρίου κάθε χρόνο, ημερομηνία που το 1945 ιδρύθηκε ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΓΕΩΡΓΙΑΣ (FAO) του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ). Στόχος του οργανισμού, η ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση του κόσμου για τις δύο αυτές ακραίες μορφές κακής διατροφής.
Γεωργικοί συνεταιρισμοί :Το κλειδί για τη σίτιση του κόσμου
Αυτό είναι το βασικό θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Διατροφής για το 2012. Στόχος: η αναγνώριση της σημασίας των συνεταιρισμών στην βελτίωση της ασφάλειας των τροφίμων και στην εξάλειψη της πείνας.
Οι γεωργικοί συνεταιρισμοί μπορούν να συνεισφέρουν αποφασιστικά στην εντατικοποίηση του πρωτογενούς τομέα. Με κύριο όπλο τους την χορήγηση εκείνων των πληροφοριών, εργαλείων και υπηρεσιών, συμβάλουν στο να αυξηθεί η παραγωγή τροφίμων, να δημιουργηθούν καινούργιες θέσεις εργασίας, να βελτιωθεί η διαβίωση των παραγωγών καθώς και να αυξηθεί η ασφάλεια των τροφίμων στον κόσμο. Επίσης το έτος 2012 έχει οριστεί από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ως «Διεθνές Έτος των Συνεταιρισμών».
Τονίζοντας τη σημασία των γεωργικών συνεταιρισμών για τη γεωργία, η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής δίνει ταυτόχρονα το έναυσμα για να προβληματιστούμε σχετικά με τις διατροφικές συνήθειές μας και το διατροφικό μας μέλλον.

1ο ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΒΕΡΟΙΑΣ
         Σταδίου 121, 59 100 Βέροια
  τηλ: 23310-29511, φάξ: 23310-21549
          1epal-veroias.ima.sch.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ