Κυριακή 20 Ιουλίου 2014

Βάλσαμο... με έσοδα 2.500 ευρώ ανά στρέμμα .Σημαντικές προοπτικές εμφανίζει η καλλιέργεια του βάλσαμου, το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως από τις βιομηχανίες τροφίμων και φαρμάκων και μπορεί να δώσει διέξοδο για τους αγρότες.


Σημαντικές προοπτικές εμφανίζει η καλλιέργεια του βάλσαμου, το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως από τις βιομηχανίες τροφίμων και φαρμάκων και μπορεί να δώσει διέξοδο για τους αγρότες

Σημαντικά περιθώρια κέρδους εμφανίζει η καλλιέργεια και εμπορία του βάλσαμου, ένα φαρμακευτικό φυτό που μπορεί να αναπτυχθεί αξιοποιώντας φτωχά και ξηρά πεδινά και ημιορεινά εδάφη. Πρόκειται για μια καλλιέργεια που εμφανίζει προοπτικές, καθώς το βάλσαμο είναι ένα προϊόν
που χρησιμοποιείται ευρέως στις βιομηχανίες τροφίμων και φαρμάκων. Βέβαια, το κόστος είναι δύσκολο να εκτιμηθεί με ακρίβεια, επειδή εξαρτάται από πολλούς παράγοντες που είναι διαφορετικοί σε κάθε γεωργική εκμετάλλευση.
Οι αποδόσεις επίσης του βάλσαμου ποικίλλουν πολύ ανάλογα με τη γονιμότητα του εδάφους, τις καλλιεργητικές πρακτικές, τις μετεωρολογικές συνθήκες, τη μέθοδο συγκομιδής, τις συνθήκες αποξήρανσης, κ.λπ. Πιο συγκεκριμένα, κυμαίνονται μεταξύ 100 - 500 κιλά ανά στρέμμα σε ξηρά φυτά κατά το δεύτερο έτος. Στην Ελλάδα μπορεί να αναπτυχθεί η καλλιέργειά του και να δώσει ένα ακαθάριστο εισόδημα 2.000-2.500 ευρώ το στρέμμα.
Ο γεωπόνος Κάσσανδρος Γάτσιος μιλώντας στις Επαγγελματικές Ευκαιρίες για την καλλιέργεια του βάλσαμου, επισημαίνει ότι δεν απαιτεί ιδιαίτερες καλλιεργητικές φροντίδες και είναι ένα φυτό που μπορεί να δώσει μια διέξοδο στις σημερινές δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζει η ελληνική γεωργία.
Το βάλσαμο είναι πολυετής πόα και ευδοκιμεί σε πεδινές και ημιορεινές περιοχές και σε χωράφια φτωχά-μέτριας γονιμότητας, ξηρικά. Πρέπει να καλλιεργείται σε εδάφη ξηρά και με ηλιοφάνεια, ενώ δεν αγαπά την αυξημένη υγρασία. Το καλύτερο ph για το φυτό του βάλσαμου είναι 5-6.
Βάλσαμο... με έσοδα 2.500 ευρώ ανά στρέμμα
Το καλό έδαφος εξαρτάται από την περιεκτικότητά του σε ανόργανα στοιχεία, την οργανική ουσία, την περιεκτικότητα σε ασβέστιο, τη χλωρή λίπανση και την καλή στράγγιση.
Κατά την πρώτη εγκατάσταση του βάλσαμου γίνεται σπορά των σπόρων και με φύτευση των φυταρίων που έχουν παραχθεί στο φυτώριο. Το ποσοστό του φυτρώματος των σπόρων του βάλσαμου είναι χαμηλό.
Η καλύτερη θερμοκρασία για το φύτρωμα των σπόρων είναι μεταξύ 16 και 23 βαθμών Κελσίου.
Μετά τη σπορά μέχρι τη μεταφύτευση των φυταρίων απαιτούνται 2-3 μήνες. Η μεταφύτευση γίνεται τους μήνες Απρίλιο-Μάιο. Απαιτείται οι αποστάσεις μεταξύ των φυτών επάνω στις γραμμές φυτεύσεως να είναι 30-45 cm και 70-75cm μεταξύ των γραμμών. Με τον τρόπο αυτόν υπάρχουν περίπου 5.000 φυτά ανά στρέμμα. Τα φυτά ωριμάζουν και ανθίζουν στο δεύτερο έτος.
Η συγκομιδή πρέπει να γίνεται στην αρχή της άνθισης, όταν το 20-25% των φυτών έχουν ανθίσει και η περιεκτικότητά τους σε υπερικίνη είναι στον μέγιστο βαθμό, δηλαδή μεταξύ του τέλους Μαΐου και τέλους Ιουλίου. Συγκομίζονται οι ανθοφόρες κορυφές και τα φύλλα.
Η αποξήρανση είναι το σημαντικότερο στάδιο που καθορίζει κατά πολύ μεγάλο βαθμό την ποιότητα του προϊόντος και επομένως τις δυνατότητες εμπορίας.
Οι ανθοφόρες κορυφές και τα φύλλα του βάλσαμου κόβονται σε μικρότερα τεμάχια και στη συνέχεια αποξηραίνονται, σε σκοτεινό μέρος και σε μία θερμοκρασία 30-45ο C για 3-7 ημέρες. Στο τέλος της αποξήρανσης η υγρασία του προϊόντος ευρίσκεται στους 5-8ο C.
Το βάλσαμο έχει πολλές φαρμακευτικές ουσίες όπως είναι: φαινόλες, φλαβονοειδή, ναφθοδιανθρονες, ξανθόνες, μελατονίνη, αιθέριο έλαιο κ.λπ.
Οι χρήσεις του πολλές. Το βάλσαμο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξηρό ή νωπό. Το βάλσαμο σαν αποξηραμένο χρησιμοποιείται σε αφεψήματα. Επίσης το βάλσαμο σε μορφή σκόνης χρησιμοποιείται στην παρασκευή ζελέ, καψουλών, και χαπιών. Σε νωπή κατάσταση χρησιμοποιείται στη σύνθεση πολλών προϊόντων, όπως είναι: ξίδι, αλκοολούχα ποτά, έλαια, γλυκερίνη, κ.λπ. Επίσης χρησιμοποιείται σε αλοιφές, λοσιόν για μασάζ, σαπούνια, σαμπουάν κ.λπ.
Με ιδιότητες που το κατατάσσουν σε ένα από τα πολύ σημαντικά για τον άνθρωπο θεραπευτικά βότανα, το βαλσαμόχορτο από την αρχαιότητα είναι γνωστό για την αποτελεσματική αντιμετώπιση δερματολογικών προβλημάτων, την επούλωση πληγών και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Στις μέρες μας, όμως, είναι ένα από τα βότανα που έχουν ερευνηθεί περισσότερο και με ιδιαίτερα ενθαρρυντικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της ήπιας και μέτριας κατάθλιψης και άλλων ψυχικών και νευρολογικών διαταραχών.
Πού θα απευθυνθώ
Κάσσανδρος Γάτσιος, Γεωπόνος - SymAgro - Τηλ. 26510 07653, 6944846475 - info@symagro.com
Κώστας Νάνος

 http://www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ