Τετάρτη 23 Ιουλίου 2014

Αποφάσεις του Ειρηνοδικείου Καλαμάτας σώζουν 2 δανειολήπτες & “κουρεύουν” τις ληξιπρόθεσμες οφειλές!

Παράταση της περιόδου χάριτος για την έναρξη καταβολών, προκειμένου να διασωθεί κύρια κατοικία που είναι υποθηκευμένη με δάνεια, αποφάσισε το Ειρηνοδικείο Καλαμάτας κατά την επανεξέταση απόφασης για υπερχρεωμένο νοικοκυριό.Υπερχρεωμένη 56χρονη είχε πετύχει το 2012 μηδενικές καταβολές για τα καταναλωτικά δάνεια και τις πιστωτικές κάρτες και περίοδο χάριτος 2 χρόνων πριν ξεκινήσει να πληρώνει τα δάνεια του σπιτιού. Για τις μηδενικές καταβολές το δικαστήριο θα εξετάσει
και πάλι την υπόθεση τον Οκτώβριο, ενώ για το σπίτι έδωσε άλλα 2 χρόνια περίοδο χάριτος.
Γλυτώνει πάνω από το 90%
Σύμφωνα με το tharrosnews.gr η πρώτη απόφαση του Ειρηνοδικείου αφορά 56χρονο συνταξιούχο των Σωμάτων Ασφαλείας, ο οποίος λαμβάνει σύνταξη 1.350 ευρώ μηνιαίως. Η σύζυγός του, που ήταν ιδιωτική υπάλληλος, είναι άνεργη από τον Απρίλιο του 2011 και για ένα χρόνο λάμβανε επίδομα ανεργίας.
Για ιατρικούς λόγους το ζευγάρι χρειάσθηκε να λάβει πολλά δάνεια, καθώς τα έξοδα ήταν αυξημένα. Τότε, όμως, το συνολικό μηνιαίο εισόδημά τους έφτανε τα 2.800 ευρώ. Οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές από τα δάνεια είναι 76.355,92 ευρώ.
Σήμερα οι δαπάνες διαβίωσης του ζευγαριού υπολογίσθηκαν από το Ειρηνοδικείο Καλαμάτας στα 1.000 ευρώ, καθώς φροντίζουν κι έναν υπερήλικα γονέα.
Το δικαστήριο έκρινε ότι η οικονομική κατάσταση του 56χρονου δεν πρόκειται να βελτιωθεί και πως από το 2010 έχει περιέλθει σε μόνιμη και διαρκή αδυναμία πληρωμής, ενώ δε διαθέτει κανένα περιουσιακό στοιχείο.
Το δικαστήριο αποφάσισε τη ρύθμιση των χρεών του και έτσι για τα επόμενα 4 χρόνια θα καταβάλλει 150 ευρώ μηνιαίως. Στο τέλος της ρύθμισης θα έχει καταβάλει 7.200 ευρώ, ενώ απαλλάσσεται για το εναπομείναν ποσό των 69.155,92 ευρώ.
Παράταση χάριτος
Η δεύτερη απόφαση αφορά μια 56χρονη καθαρίστρια του Δημοσίου, με δύο ενήλικα παιδιά και σοβαρά προβλήματα υγείας, ενώ ο σύζυγός της δεν εργάζεται.
Η αίτηση της 56χρονης είχε συζητηθεί αρχικά το 2012 και είχε προσδιορισθεί νέα δικάσιμος για να αξιολογηθούν εκ νέου τα δεδομένα, καθώς αρχικά είχαν αποφασισθεί μηδενικές καταβολές προς όλους τους πιστωτές.
Με την αρχική αυτή απόφαση είχε προστατευθεί η κύρια κατοικία, αλλά είχε διαταχθεί η εκποίηση οικοπέδου με διώροφη οικία, με τιμή εκκίνησης τα 25.800 ευρώ. Για τη διάσωση του σπιτιού της είχε αποφασισθεί δύο χρόνια μετά την πρώτη αυτή απόφαση του 2012 να ξεκινήσει να πληρώνει κάθε μήνα 330,55 ευρώ για διάρκεια 15 ετών.
Ο μισθός της είναι 705,32 ευρώ, όμως παρακρατείται ολόκληρος από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για την αποπληρωμή δανείων.
Είχε λάβει στεγαστικά και επισκευαστικά δάνεια από το Ταμείο Παρακαταθηκών, συνολικού ύψους 139.257 ευρώ, για τα οποία υπάρχει υποθήκη της κύριας κατοικίας, που είναι ένα διαμέρισμα 80 τ.μ. με εμπορική αξία 70.000 ευρώ. Υπάρχουν ακόμα και προσωπικά δάνεια από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο με υπόλοιπο 5.635,88 ευρώ, ενώ σε τράπεζες από καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες οφείλει 104.151,22 ευρώ.
Καθώς είχε ζητήσει τη ρύθμιση των δανείων από τις τράπεζες ύψους 104.151,22 ευρώ, το δικαστήριο αποφάσισε να αναβάλει την επανεξέταση της υπόθεσης για τις 9 Οκτωβρίου του 2014, προκειμένου να κληθούν το Ταμείο Παρακαταθηκών και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, για να συμπεριληφθούν και αυτές οι οφειλές στη ρύθμιση. Μέχρι τότε ισχύουν οι μηδενικές καταβολές.
Σε ό,τι αφορά τη διάσωση του σπιτιού, το δικαστήριο αποφάσισε η περίοδος χάριτος να παραταθεί για άλλα δύο χρόνια και μετά να αρχίσει τις καταβολές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ