Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014

75 ασθενείς εξυπηρετεί η Μονάδα Υποκατάστασης του ΟΚΑΝΑ στη Βέροια στους έξι μήνες λειτουργίας της.

Ανταποκρινόμενη στις ανάγκες των πολιτών και των οικογενειών τους, οι οποίοι δίνουν καθημερινά τη μάχη ενάντια στην εξάρτηση από τα ναρκωτικά, η Μονάδα Υποκατάστασης του
ΟΚΑΝΑ στη Βέροια, συμπληρώνει έξι μήνες λειτουργίας.
Σε ένα σύντομο απολογισμό της λειτουργίας της Μονάδας του ΟΚΑΝΑ, θα θέλαμε να ενημερώσουμε τους πολίτες της Ημαθίας πως το προσωπικό της Μονάδας εξυπηρετεί στην παρούσα φάση 75 ασθενείς, όπως αναλύονται παρακάτω:

 Φάση Εισαγωγής: 3 ασθενείς
 Φάση Υποστηρικτικής Φροντίδας: 27 ασθενείς
 Φάση Αποκατάστασης: 17 ασθενείς
 Φάση Ιατρικά Επιτηρούμενης Απόσυρσης: 20 ασθενείς
 Φάση Ιατρικής Συντήρησης: 8 ασθενείς
Η επιτακτική ανάγκη όμως των ενδιαφερομένων για εισαγωγή στο πρόγραμμα υποκατάστασης του ΟΚΑΝΑ είναι μεγάλη και προϋποθέτει ορισμένες βασικές λειτουργίες και την ανάγκη στελέχωσης από το Γ.Ν.Βέροιας σε προσωπικό γραμματειακής υποστήριξης στη Μονάδα, όπως επίσης και σε απαραίτητο υλικό λειτουργίας της Μονάδας από τον ΟΚΑΝΑ. Σε συνέχεια συναντήσεων του Υπεύθυνου της Μονάδας Ψυχίατρο κ.Γραμματικόπουλο Ηλία με τον Πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ κ.Κατρίνη Μιχάλη και την Διοικήτρια του Γ.Ν.Ημαθίας-Μονάδα Βέροιας κ.Μπούρτσου Αναστασία, υπήρξαν δεσμεύσεις για την υποστήριξη λειτουργίας της Μονάδας, έτσι ώστε άμεσα να εκπληρωθούν οι ανωτέρω ανάγκες, για την έναρξη νέων εισαγωγών.
okana ver1
Όμως όλα τα ανωτέρω δε μπορούν να επιτευχθούν παρά μόνο με τη συμπαράσταση και τη συνεργασία της κοινωνίας των πολιτών, των τοπικών φορέων, των βουλευτών του Νομού, αρχών και συλλόγων, καθώς δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι οι εξαρτημένοι, εκτός από την ίδια εξάρτηση, έχουν να παλέψουν και με το κοινωνικό στίγμα.
Τα οφέλη της θεραπείας υποκατάστασης σε εξαρτημένα από οπιούχα άτομα δείχνουν ότι η θεραπεία υποκατάστασης συμβάλλει στη μείωση της εγκληματικότητας, της μετάδοσης λοιμωδών νοσημάτων, των θανάτων που συνδέονται με τα ναρκωτικά καθώς και του κοινωνικού αποκλεισμού, ενώ ταυτόχρονα βοηθά στην κοινωνική επανένταξη των θεραπευμένων.
Οι συμπεριφορές που καταλήγουν να είναι εξαρτητικές, ξεκινούν πειραματικά εντός του κοινωνικού ιστού. Είναι πολλές φορές, απόλυτα νόμιμες συνήθειες, που κλιμακώνονται και εξελίσσονται σε προβληματικές συμπεριφορές εξάρτησης. Προκαλούνται και από νόμιμες ουσίες ή κοινωνικά αποδεκτές συνήθειες, όπως είναι το αλκοόλ, το κάπνισμα, το διαδίκτυο, τα τυχερά παιχνίδια, τα ψυχοδραστικά φάρμακα.
Γιατί η εξάρτηση δεν προκαλείται μόνο από τις παράνομες ναρκωτικές ουσίες.
Καθώς η συννοσυρότητα ψυχικών νοσημάτων (κατάθλιψη, αγχώδεις διαταραχές, διαταραχές ύπνου, ψυχωσικά επεισόδια, κλπ) όπως επίσης και παθολογικών νοσημάτων (HCV, HIV, HBV, ηπατοπάθειες, κλπ) απαιτούν την συνεργασία των διαφόρων υπηρεσιών και των ιατρικών ειδικοτήτων προς όφελος των ασθενών, θεωρούμε ότι στα πλαίσια της καλής συνεργασίας των υποστηρικτικών υπηρεσιών ενός Νοσοκομείου με τις Μονάδες
Υποκατάστασης του ΟΚΑΝΑ, θα πρέπει να ληφθεί γενικότερη μέριμνα για την εξυπηρέτηση των ουσιοεξαρτημένων ασθενών.
Κύρια επιδίωξη των προγραμμάτων υποκατάστασης του ΟΚΑΝΑ αποτελεί η βελτίωση της υγείας των ασθενών, η σταθεροποίηση των οικογενειακών και κοινωνικών τους σχέσεων, καθώς και η κινητοποίησή τους για κατάρτιση, για εργασία και για επαγγελματική αποκατάσταση.
Με εκτίμηση,
Εκ μέρους της Θεραπευτικής Ομάδας,
Ηλίας Α. Γραμματικόπουλος
Ψυχίατρος
Υπεύθυνος Μονάδας ΟΚΑΝΑ Γ.Ν. Βέροιας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ