Δραματικές ώρες βιώνει η ρωσική οικονομία λόγω της μεγάλης πτώσης στην τιμή του πετρελαίου και των οικονομικών κυρώσεων της Δύσης, καθώς νέα πτώση κατέγραψε σήμερα το ρούβλι μετά την αύξηση του βασικού επιτοκίου στην οποία προχώρησε εκ νέου το πρωί της Τρίτης η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας.
Πιο αναλυτικά, προκειμένου να ανακόψει την "κατηφόρα" του ρωσικού νομίσματος έναντι του ευρώ και του δολαρίου, η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας αποφάσισε το πρωί της Τρίτης να αυξήσει το βασικό της επιτόκιο κατά 6,5 ποσοστιαίες μονάδες, από το 10,5% στο 17%. Ως αποτέλεσμα της δραματικής αύξησης, το ρούβλι ανατιμήθηκε έως 10,8% μετά το άνοιγμα της αγοράς στη Μόσχα,
ενώ η ισοτιμία του διαμορφωνόταν αργότερα 7,4% υψηλότερα από το χθεσινό κλείσιμο, στα 59,9985 ρούβλια ανά δολάριο
Ωστόσο, το ρούβλι δεν κατάφερε να κρατήσει τα κέρδη που σημείωσε, με αποτέλεσμα λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι (ώρα Μόσχας) να διαπραγματεύεται με απώλειες 0,3% στα 64,6320 ρούβλια ανά δολάριο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση του ρωσικού νομίσματος από το 1999.
Αυτή την ώρα, η ισοτιμία του ρωσικού νομίσματος έναντι του δολαρίου και του ευρώ διαμορφώνεται στα 69,01 ρούβλια ανά δολάριο και 86 ρούβλια ανά ευρώ.
Να σημειωθεί ότι ήταν η έκτη φορά μέσα στο 2014 που η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας αύξησε τα επιτόκια, αφού είχε δαπανήσει περισσότερα από 80 δισ. δολάρια από τα συναλλαγματικά της διαθέσιμα για να στηρίξει το ρούβλι.
"Η απόφαση έχει ως στόχο να περιορίσει τη σημαντική υποτίμηση" του νομίσματος της χώρας, αναφέρει σε σημερινή της ανακοίνωσή η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας.
Εξάλλου, όπως προειδοποίησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλεξέι Βέντεφ, η Ρωσία μπορεί να εισέλθει σε ύφεση το πρώτο τρίμηνο του 2015, για πρώτη φορά από το 2009, ενώ ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε ζητήσει στις αρχές Δεκεμβρίου από την κυβέρνηση και την κεντρική τράπεζα να συνεργασθούν για να στηρίξουν το νόμισμα, εξαγγέλλοντας "σκληρά" μέτρα κατά των κερδοσκόπων.