Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2014

ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΦΥΡΑ ΚΟΥΣΙΟΥ‏ - ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΑΣΚΑΛΟΥ ΠΡΩΗΝ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ.

ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΦΥΡΑ ΚΟΥΣΙΟΥ  ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΑΣΚΑΛΟΥ
       Αύριο Τετάρτη (17/12) θα κληθεί το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας να αποφασίσει αν θα συνεχισθεί η κατασκευή της γέφυρας Αφών Κούσiου με την υφιστάμενη στατική μελέτη ή με νέα, σύμφωνα με το εισηγητικό σημείωμα που υπογράφει ο αντιδήμαρχος τεχνικών Άρης Λαζαρίδης.
Στο εισηγητικό αυτό υποστηρίζεται, ότι πρέπει να αντικατασταθεί ο φορέας από ωπλισμένο σκυρόδεμα, όπως προβλέπει η υφιστάμενη στατική μελέτη από αντίστοιχο μεικτό φορέα ωπλισμένου σκυροδέματος και χάλυβα, δηλαδή όπως τεχνικά λέγεται να γίνει σύμμεικτος και προβάλλονται οι παρακάτω  λόγοι :
  • Γιατί δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα αν η δαπάνη των ικριωμάτων συμπεριλαμβάνεται στο κονδύλιο της σκυροδέτησης ή αν θα πρέπει να αμειφθεί ξεχωριστά δεδομένου ότι οι αποφάσεις 5215/3-6-2013 και 9640 /13-9-2012 του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης που καθόριζαν αυτά, έχουν προσβληθεί από τον Δήμο στο Διοικητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης.
  • Γιατί πρέπει να ληφθεί υπ’ όψη η νέα υδρολογική μελέτη όπως κατατέθηκε από την μελετητική εταιρεία ΓΑΙΑ Α.Ε.
  • Γιατί έχουν αλλάξει οι τεχνικοί κανονισμοί των στατικών μελετών και εφαρμόζονται πλέον οι Ευρωκώδικες.
              Για μένα oι λόγοι αυτοί είναι παραπλανητικοί και προσχηματικοί. Συγκεκριμένα κανένας δεν διαφωνεί ότι η δαπάνη των ικριωμάτων συμπεριλαμβάνεται στο κονδύλι σκυροδέτησης. Ούτε ακόμη και η ανάδοχος εταιρεία κατασκευής της γέφυρας η οποία προβάλλει απαιτήσεις για να πληρωθεί για τα ικριώματα – δικτυώματα η οποία όπως ισχυρίζεται, ενώ η ίδια έχει καταθέσει μελέτη ικριωμάτων σύμφωνα με την συμβατική υποχρέωση της,  με το  εγγράφο 4787/4-2-2012  και η οποία  προέβλεπε την κατασκευή τους με σκαλωσιές DOCA. Όμως   η διευθύνουσα υπηρεσία με το 5601/9-2-11 έγγραφο της δεν έκανε δεκτή την μελέτη γιατί δήθεν δημιουργεί τεχνικά προβλήματα και πρότεινε την λύση με κατασκευή πύργων και δικτυωμάτων για να στηριχθούν οι ξυλότυποι, η οποία μπορεί μεν να υλοποιηθεί αλλά είναι εξωσυμβατική και υπέρμετρα δαπανηρή σε σχέση με το κατασκευαζόμενο  έργο. Αλλά και η απόφαση 9640/13-9-12 του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης δεν αμφισβητεί ότι η δαπάνη των ικριωμάτων συμπεριλαμβάνεται στις τιμές των σκυροδεμάτων αλλά ότι η διαφοροποίηση της κατασκευής των ικριωμάτων με δικτυώματα είναι εξωσυμβατική εργασία.
Μάλιστα δε αφαιρεί από το κόστος των δικτυωμάτων το κόστος των ικριωμάτων προκειμένου να πληρωθεί η εταιρεία, «να υπολογισθεί και ελεγχθεί η δαπάνη κατασκευής τους και στη συνέχεια να απομοιωθεί κατά την δαπάνη των συμβατικών ικριωμάτων» καταλήγει η ως άνω απόφαση.
Σχετικά με την νέα υδρολογική μελέτη θα την λάβουν υπόψη τους οι διαγωνιζόμενοι εργολάβοι προτού καταθέσουν τις προσφορές τους.
Σχετικά με τον τρίτο λόγο οι ευρωκώδικες δεν εφαρμόζονται σε μελέτες που έχουν συνταχθεί και μάλιστα βρίσκονται στο στάδιο της υλοποίησης τους .
Άρα με τα πιο πάνω καταρρίπτονται οι αιτιάσεις που προβάλλονται στο εισηγητικό και επομένως ουδείς λόγος υφίσταται για την αλλαγή της μελέτης.
Επιπροσθέτως πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη πως η αλλαγή της μελέτης με αυτήν που προτείνει ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών θα αυξήσει το κόστος κατασκευής της γέφυρας κατά 500.000 € τουλάχιστον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ