Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

Ξινισε τα μουτρα του ο Ολλανδος μολις ακούστηκαν τα πρώτα «όχι» της Ελλάδας!! .Ο έντονος διάλογος Τσίπρα - Νταϊσελμπλουμ. Γ. Βαρουφάκης: Δεν θα συνεργαστούμε με την τρόικα.

Λίγο μετά τις Λίγο μετά τις τρεις ολοκληρώθηκε  η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ η οποία κράτησε μόλις μισή ώρα.
Ο χαρακτηριστικός διάλογος μεταξύ των δύο δείχνει το κλίμα που επικράτησε στην συνάντηση στο Μαξίμου.
Τσίπρας: Τέσσερα χρόνια τώρα η Ελλάδα εφαρμόζει ένα αποτυχημένο πρόγραμμα που έκανε το λαό
μας να υποφέρει άδικα.
Ντάισελμπλουμ: Δεν έχω την ίδια άποψη.
Τσίπρας: Τότε δείτε τους αριθμούς. Χρέος 180% του ΑΕΠ από το 124%, 1,5 εκατομμύριο άνεργοι, 2,5 εκατομμύρια φτωχοί.
Ντάισελμπλουμ: Θα ζητήσετε παράταση του προγράμματος;
Τσίπρας: Το πρόγραμμα αυτό απορρίφθηκε από την ετυμηγορία του ελληνικού λαού. Δεν έχω το δικαίωμα να την αγνοήσω. Κανείς δεν το έχει. Θεμελιώδης αρχή της Ενωμένης Ευρώπης είναι ο σεβασμός της λαϊκής κυριαρχίας.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι δεδομένη η δέσμευση να μην εκτροχιαστεί ο πρωτογενώς ισοσκελισμένος προϋπολογισμός, επαναλαμβάνοντας πως η βούληση της Κυβέρνησης είναι για ένα σχέδιο αλλαγής πορείας χωρίς όμως να επιβαρυνθούν οι φορολογούμενοι των άλλων χωρών.
«Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε νέα ελλείμματα. Δεν θα ζήσουμε όμως και με διαρκή κοινωνικά ελλείμματα. Είμαστε επίσης δεσμευμένοι από την λαϊκή εντολή να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα μας το οποίο είναι εστιασμένο στην ανθρωπιστική κρίση, να επανεκκινήσουμε την οικονομία και να αποκαταστήσουμε την απασχόληση» τόνισε σύμφωνα με το Left.gr ο πρωθυπουργός..
Στον διάλογο που εξελίχθηκε μπροστά στις κάμερες με τον πρόεδρο του Eurogroup ο πρωθυπουργός ρώτησε: «τι καιρό έχει στη χώρα σας;»  Ο κ. Ντάισελμπλουμ απάντησε: «Κρύο, χιόνια, παγωνιά, εδώ είναι πολύ ωραία».


Ο Αλέξης Τσίπρας συνέχισε λέγοντας ότι «πάντοτε η Ελλάδα είναι η πιο ζεστή χώρα», με τον Ντάισελμπλουμ να λέει ότι «αυτό είναι το μεγάλο πλεονέκτημα του να ζεις στην Ελλάδα».
Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι «η παρουσία σας εδώ στέλνει ένα θετικό μήνυμα. Ξεκινάμε να διαβουλευόμαστε με σκοπό να βρούμε μια κοινή λύση».

 Έπεσαν στο «τραπέζι» τα πρώτα βέτο της ελληνικής κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση με τους ευρωπαίους εταίρους μας.

Μετά τη συνάντηση που είχε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, με τον πρόεδρο του Eurogroup , Γερούν Ντάισελμπλουμ , ξεκαθάρισε οτι η Αθήνα απορρίπτει τόσο την παράταση του εφαρμοζόμενου προγράμματος, όσο και τις συνομιλίες με την τρόικα, την οποία χαρακτηρίζει «σαθρά δομημένη». 

Όπως τόνισε ο υπουργός, υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ των θεσμοθετημένων οργάνων στην Ευρώπη, όπως η ΕΚΤ και η Κομισιόν , αλλά και των διεθνών οργανισμών, όπως το ΔΝΤ, με τους οποίους άρχισαν διαβουλεύσεις και θεωρούνται εταίροι. «Με μια τριμερή επιτροπή ενταγμένη στο πρόγραμμα που έχουμε απορρίψει και που σύμφωνα με το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο είναι σαθρά δομημένη επιτροπή, δεν έχουμε στόχο να συνεργαστούμε» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

  «Το κράτος έχει συνέχεια, αυτό που δεν θα δεχθούμε να έχει συνέχεια είναι η αυτοτροφοδοτούμενη κρίση του αποπληθωρισμού και του μη βιώσιμου χρέους», επεσήμανε ο κ. Βαρουφάκης.

Ακολούθως, είπε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η προώθηση των μεταρρυθμίσεων που πρέπει να είναι βαθιές, χωρίς φόβο και πάθος και θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα. Παράλληλα, παρέσχε την εγγύηση, πρώτα στον ελληνικό λαό και στη συνέχεια στους εταίρους, για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και «μικρά πρωτογενή πλεονάσματα στο διηνεκές».

Απο την πλευρά του ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε πως ήθελε να ακούσει τις προθέσεις της κυβέρνησης και να εξηγήσει τις υποχρεώσεις». 
«Είναι αμοιβαία τα συμφέροντα για ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας», τόνισε χαρακτηριστικά και προσέθεσε πως είναι «σημαντικό είναι να μην πάει χαμένη η πρόοδος που έχει μέχρι τώρα σημειωθεί. Είμαστε έτοιμοι από κοινού να κινηθούμε προς το μέλλον».
 
Χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι φιλοδοξία της κυβέρνησης είναι να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη. Το Eurogroup, είπε, ανέλαβε το 2012 τη δέσμευση να παρέχει επαρκή στήριξη στην Ελλάδα έως ότου να βγει στις αγορές, υπό την προϋπόθεση να τηρούνται οι δεσμεύσεις της, υποστηρίζοντας ότι τα προβλήματα της οικονομίας δεν εξαφανίζονται σε μια νύχτα.

 Τέλος, ο κ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι «τα μονομερή βήματα δεν αποτελούν δρόμο προόδου», υπογραμμίζοντας, πάντως, την ανάγκη και τη διάθεση να συνεχιστούν οι συνομιλίες. Παρέπεμψε για αποφάσεις στις επόμενες εβδομάδες και πριν από το τέλος Φεβρουαρίου, που λήγει η δίμηνη παράταση. Ερωτηθείς δε, ποια είναι η θέση του για μια ευρωπαϊκή διάσκεψη για το χρέος , απάντησε ότι «υπάρχει ήδη διάσκεψη και λέγεται Eurogroup».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ