Μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμένεται να έρθει στη Βουλή το νομοσχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών Ναυτιλίας και Τουρισμού τα όρια θα τεθούν για να ενταχθεί κάποιος στη ρύθμιση θα είναι τα εξής:

- Οικογενειακό εισόδημα έως 50.000 ευρώ
- Καταθέσεις έως 50.000 ευρώ
- Αντικειμενική αξία ακινήτου πρώτης κατοικίας έως 300.000 ευρώ
- Συνολική αξία ακίνητης περιουσίας 500.000 ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για να είναι κάποιος ενεργός στη ρύθμιση εάν έχει εισόδημα κάτω από 25.000 ευρώ θα πρέπει να καταβάλλει το 10% του εισοδήματος στις τράπεζες ενώ αν το εισόδημα ξεπερνάει τις 25.000 ευρώ το χρηματικό ποσό που θα καταβάλλει θα αντιστοιχεί στο 20% του εισοδήματος.
Όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές του υπουργείου επόμενο βήμα θα αποτελέσει η κατάθεση σχεδίου νόμου για τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων τα οποία αυτή τη στιγμή είναι στα 85. δισ. ευρώ.
Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες η λύση που προκρίνει το υπουργείο για τα στεγαστικά είναι η θεσμοθέτηση ενός ενιαίου φορέα ο οποίος θα αγοράσει από τις τράπεζες προβληματικά δάνεια.
Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς που έχει η κυβέρνηση στον φορέα αυτόν θα μεταφερθούν περίπου 3 δισ. ευρώ από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προκειμένου να γίνει αγορά των δανείων σε ποσοστό μικρότερο από την αντικειμενική αξία (για παράδειγμα 30%).
Από εκεί και πέρα για τα επιχειρηματικά δάνεια θα υπάρχει ξεχωριστή ρύθμιση η οποία θα είναι πολύ βελτιωμένη σε σχέση με τον νόμο Δένδια. Όπως ανέφεραν πηγές του υπουργείου Οικονομίας, για τη ρύθμιση αυτή θα υπάρχει βελτιώσεις υπέρ των δανειοληπτών και όχι των τραπεζών στον κώδικα δεοντολογίας των τραπεζών που έχει θεσπίσει η Τράπεζα της Ελλάδος. Ακόμη είναι πιθανό να υπάρξουν και αλλαγές στο πτωχευτικό δίκαιο.