Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

Ροδακινοπαραγωγοι προσοχη! Το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Θεσσαλονίκης δημοσίευσε τεχνικό δελτίο με γεωργικές προειδοποιήσεις για τον εξωασκό ροδακινιάς.

Το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Θεσσαλονίκης δημοσίευσε τεχνικό δελτίο με γεωργικές προειδοποιήσεις για τον εξωασκό ροδακινιάς.

Οι πρωτογενείς μολύνσεις γίνονται από το στάδιο της έκπτυξης των νεαρών φύλλων (από Β έως και C) με σταγόνα νερού (βροχή ή πολύ υψηλή υγρασία τουλάχιστον για 2-3 ημέρες), σε θερμοκρασία
10-200C.

• Να γίνει επέμβαση λίγο πριν τη διόγκωση των οφθαλμών (στάδια Α έως και Β) και οπωσδήποτε πριν φανεί πράσινη βλάστηση. Η επιτυχία της επέμβασης εξαρτάται κατά πολύ από τον κατάλληλο χρόνο επέμβασης. Συνιστάται επιμελής έλεγχος των ποικιλιών για διαπίστωση της διόγκωσης των οφθαλμών (εικόνα 1).

• Η επέμβαση κρίνεται απαραίτητη εάν είχαν παρατηρηθεί συμπτώματα (εικόνα 2) τις δύο προηγούμενες χρονιές (τα σπόρια διατηρούν την βλαστική τους ικανότητα και πέρα από δύο χρόνια)

• Εγκεκριμένες δραστικές ουσίες φυτοπροστατευτικών προϊόντων: calcium copper sulfate, captan, copper hydroxide, copper oxide, copper oxychloride, dithianon, ziram, thiram.

• Σε αγροκτήματα που καλλιεργούνται ταυτόχρονα ποικιλίες διαφορετικής πρωιμότητας, ο πρώτος ψεκασμός να γίνει κοντά στο στάδιο «Β» της πρωιμότερης ποικιλίας και να επαναληφθεί μετά από 10 -12 ημέρες.

• Δεύτερη εφαρμογή μπορεί να απαιτηθεί εάν παραταθεί η διάρκεια της διόγκωσης των οφθαλμών.

• Η επέμβαση αυτή καταπολεμά αποτελεσματικά και το ΚΟΡΥΝΕΟ (Stigmina carpophila (Lιv.) M.B. Ellis).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ