Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΣΤΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑ ΡΟΔΑΚΙΝΑ ΤΗΝ ΦΕΤΙΝΗ ΣΑΙΖΟΝ ΟΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΟΠ ΗΜΑΘΙΑΣ.

Τον Μάρτιο αναμένεται να συνεδριάσει πρώτη φορά η επιτροπή που αποφασίστηκε να συσταθεί μετά την πρόσφατη συνάντηση που έγινε στο υπουργείο (19/2/2014) και θα ασχοληθεί με την
προετοιμασία της διαχείρισης του ροδάκινου για την επόμενη σεζόν, δηλαδή με την απόσυρση από την αγορά με κοινοτική χρηματοδότηση. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Χρήστος Γιαννακάκης, μέλος του Δ.Σ. της ΠΑΣΕΓΕΣ και πρόεδρος της Ο.Π. Ημαθίας, «στην Επιτροπή θα επεξεργαστούμε
όλο το νομικό και κανονιστικό πλαίσιο που αφορά το θέμα των δωρεάν διανομών στα ροδάκινα κατά τη φετινή χρονιά εφόσον θα συνεχιστεί το ρώσικο εμπάργκο». Στο μεταξύ την προσεχή Δευτέρα (2/3/2015), θα πραγματοποιηθεί μια πρώτη σύσκεψη στα Γιαννιτσά των αγροτικών συνεταιρισμών ροδάκινου της Πέλλας, με σκοπό να δημιουργηθούν οργανώσεις παραγωγών.
Όπως επισημαίνει ο κ. Γιαννακάκης, «όπου δεν υπάρχουν οργανωμένες οργανώσεις παραγωγούς που θα αναλάβουν τις αποσύρσεις θα πρέπει να τις κάνουν μεμονωμένοι, κάτι που στην πράξη είναι πολύ δύσκολο. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα πέρσι η Πέλλα δεν συμμετείχε στην απόσυρση και γίνεται προσπάθεια φέτος να υπάρξει οργάνωση.

Όσον αφορά τη σύσταση της επιτροπής, εμείς ζητήσαμε από τον Αναπληρωτή Υπουργό κ. Αποστόλου, να συμμετάσχουν όλοι οι φορείς και οι υπηρεσίες και εκπρόσωποι των οργανώσεων παραγωγών, ώστε να γίνει πιο οργανωμένη η φετινή «απόσυρση» των ροδάκινων. Θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, της δενδροκηπευτικής, του ΟΠΕΚΕΠΕ και των οργανώσεων παραγωγών όλης της χώρας.
Οι ποσότητες που θα προκύψουν φέτος ενδεχομένως να είναι πολύ περισσότερες σε σχέση με πέρσι. Επίσης από την περσινή εμπειρία είδαμε τα βασικά γραφειοκρατικά προβλήματα που υπήρξαν και θα πρέπει κάποια θέματα να γίνουν περισσότερο «ελαστικά» και εξίσου αποτελεσματικά».

Απαντώντας σε ερώτηση του ΑγροΤύπου για το τι θα πρέπει να αλλάξει κυρίως στην όλη διαδικασία σε σχέση με πέρσι, μας απάντησε ότι «χρειάζεται μια απλοποίηση των διαδικασιών στους ελέγχους».
Σταύρος Παϊσιάδης
info@agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ