Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015

Σαπέν: Νέο συμβόλαιο μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης. Βαρουφάκης: Είχαμε γίνει σαν τον ναρκομανή, που περιμένει τη δόση του.Hχηρη παρεμβαση Ομπάμα που ζητά να σταματήσει η λιτότητα στην Ελλάδα.


Ηχηρή παρέμβαση Ομπάμα (Video)
«Απαιτείται ένα νέο συμβόλαιο μεταξύ της Ελλάδας και της Ευρώπης» τόνισε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που είχε με τον Έλληνα ομόλογό του Γιάνη Βαρουφάκη .
«Κοινή πεποίθηση μας είναι ότι η θέση της Ελλάδας είναι στο ευρώ» πρόσθεσε.  «Στόχος είναι να δοθεί ο χρόνος στη νέα ελληνική κυβέρνηση να παρουσιάσει στους Ευρωπαίους εταίρους το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων που προτείνει και εμείς θα είμαστε σύμμαχοι  σε αυτή την
προσπάθεια, διαβεβαίωσε ο Σαπέν,  προσθέτοντας όμως αργότερα πως "δεν πρόκειται να διαγράψουμε ελληνικό χρέος»
O Γάλλος υπουργός παραδέχθηκε ότι "η τρόικα σήμερα στο μυαλό των Ελλήνων είναι κάτι αρνητικό", διευκρίνισε πάντως ότι υπάρχουν τρείς  θεσμοί, το ΔΝΤ, η ΕΚΤ και η ΕΕ.
 «Την ανάγκη ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου» υπογράμμισε ο Γ. Βαρουφάκης, ενώ σε ερώτηση για το ζήτημα του χρέους τόνισε πως «η αποπληρωμή του θα πρέπει να συνδεθεί με την ανάπτυξη του ΑΕΠ».
«Δείξαμε στους εταίρους την αποφασιστικότητά μας να ακολουθήσουμε πρώτα τα συμφέροντα της Ευρώπης και μετά της Ελλάδας», σημείωσε ο κ.Βαρουφάκης,  ενώ τόνισε ότι «στόχος μας είναι να μειώσουμε το κόστος για τους εταίρους μας και για να γίνει αυτό πρέπει να έρθει η ανάπτυξη ώστε η Ελλάδα να αποπληρώσει τα χρέη της».
Στόχος είναι να αλλάξουμε την Ευρώπη, όχι μόνο την Ελλάδα είπε ο Έλληνας υπουργός και πρόσθεσε πως το ζητούμενο είναι η ευημερία του μέσου Ευρωπαίου πολίτη.
Ο Γιάνης Βαρουφάκης  δήλωσε ότι θα συναντηθεί  με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανκ Σόιμπλε, αφού όπως είπε  δέχθηκε μια ευγενική επιστολή από τον κ. Σόιμπλε, και η ακριβής ημερομηνία της συνάντησης τους θα οριστεί  τις επόμενες ημέρες.
Πιστεύω μέχρι τέλος του μήνα θα σχεδιάσουμε το πρόγραμμα και τις προτάσεις μας, περιλαμβανομένης της πρότασής μας για το χρέος, χρειαζόμαστε λίγο χρόνο" ξεκαθάρισε δε ο κ. Βαρουφάκης.
"Θα δω και άλλους εταίρους που είναι αναγκαίοι τις επόμενες ημέρες... Αν καθίσουν τα ενδιαφερόμενα μέρη σε τραπέζι διαπραγματεύσεων και απέναντι έχουμε το πρόβλημα, τότε είναι σίγουρη η επιτυχία. Το πρόβλημα διάσωσης δεν είναι πως δεν πήραμε αρκετά χρήματα από πιστωτές, αλλά ότι πήραμε υπεβολικά πολλά που όμως τα περισσότερα έπεσαν στη μαύρη τρύπα του χρέους.  Είμαστε σαν τους εξαρτημένους από τα ναρκωτικά που περιμένουμε εναγωνίως την επόμενη δόση. Η κρίση κοστίζει πολύ περισσότερο από ότι  θα έπρεπε" επισήμανε ο ΥΠΟΙΚ.


 

«Δεν μπορείς να συνεχίσεις να πιέζεις χώρες που βρίσκονται σε ύφεση». Με αυτή τη φράση ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα θέλησε να παρέμβει στις  συζητήσεις  μεταξύ Ελλάδας και Ε.Ε.
«Κάποια στιγμή πρέπει να υπάρξει στρατηγική ανάπτυξης, προκειμένου αυτές οι χώρες να μπορέσουν να αποπληρώσουν τα χρέη τους, να μειώσουν κάποια από τα ελλείμματά τους», πρόσθεσε μιλώντας στο CNN.
«Νομίζω ότι αναγνωρίζει η Γερμανία και άλλοι ότι θα ήταν καλύτερο για την Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη, από το να βρεθεί εξω από αυτή», συνέχισε ο Αμερικανός πρόεδρος, αναφερόμενος στη χώρα μας, τονίζοντας  «ότι οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν στην Ελλάδα, όχι με συνθήκες λιτότητας, αλλά ανάπτυξης».
Ο Αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε ωστόσο πως αδιαμφισβήτητα η ελληνική οικονομία  βρισκόταν σε επιτακτική ανάγκη μεταρρυθμίσεων φέρνοντας ως παράδειγμα το φοροεισπρακτικό σύστημα το οποίο χαρακτήρισε τραγικό.
Τόνισε την ανάγκη αλλαγών, ωστόσο υπογράμμισε ότι είναι πολύ δύσκολο να γίνουν αυτές οι αλλαγές αν το επίπεδο διαβίωσης των πολιτών έχει πέσει κατά 25%, με την πάροδο του χρόνου αυτό δεν θα μπορέσει να το αντέξει ούτε η κοινωνία αλλά ούτε και το πολιτικό σύστημα».
Ο Αμερικανός πρόεδρος συνέχισε εκφράζοντας την ελπίδα του ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη σημειώνοντας πως αυτό θα απαιτούσε συμβιβασμούς από όλες τις πλευρές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ