Τετάρτη 8 Απριλίου 2015

Μεγαλες ζημιες σε πρωιμα ροδακινα βερίκοκα δαμάσκηνα απο τον παγετο της 4ης Απριλιου σε περιοχες της Πελλας.

ΣΧΟΛΙΟ
Υπαρχει μεγαλη πιθανοτητα να εχουν γινει ζημιες και στην Ημαθια οπου θα φανουν σε λιγες μερες οταν πεσουν τα ανθη και φανει το ροδακινο.Αναμενουμε αναφορες απο διαφορες περιοχες στην Ημαθια και θα ενημερωσουμε.

Καταστροφές προκάλεσε ο παγετός στην Κεντρική Μακεδονία το πρωί του Σαββάτου 4 Απριλίου Ο παγετός κεραυνοβόλησε πολλές ποικιλίες στο στάδιο του άνθους με αποτέλεσμα η καταστροφή να ξεπερνά και το 90% της παραγωγής.

      Ειδικότερα, ο παγετός έχει καταστρέψει εξ'ολοκλήρου όλα τα βερίκοκα και τα δαμάσκηνα σε όλο τον Κάμπο τον Γιαννιτσών. Ενώ έχει επιφέρει σημαντικές ζημιές στα κεράσια και τα ροδάκινα (καΣτα
νεκταρίνια οι ποικιλίες που καταστράφηκαν ολοσχερώς είναι η Big Bang (Δεξια φώτο), Big top (αριστερή φώτο.), Adrianna, ενώ στα ροδάκινα ζημιές έχουν όλες οι πρώιμες ποικιλίες. Στα κεράσια η ζημιά περιορίζεται στις πρώιμανθής ποικιλίες όπως η Lapin, η Burlat, η Early lory και η sweet early.

       Οι παραγωγοί είναι ανάστατοι καθώς αρχικά είχαν ακουσθεί φήμες ότι ο ΕΛΓΑ θα θεωρήσει τις βροχές ως αίτιο της ακαρπίας κάτι που δεν αποζημιώνεται (όπως και η ζημιά στα συμπύρηνα ροδάκινα το 2013) ωστόσο φαίνεται ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει και μετά το Πάσχα θα δηλωθούν όλες οι καλλιέργειες που έχουν καταστραφεί λόγω του παγετού.
 νεκταρίνια). Οι γεωπόνοι τις agro-help.gr καταμέτρησαν μεγάλες ζημιές σε πολλά αγροκτήματα του νομού Πέλλας και ειδικότερα στα χωριά Νέος Μυλότοπος, παλαιός Μυλότοπος, Καρυότισσα, Τριφύλλι, Παλαίφυτο, Γαλατάδες κ.α.

  agro-help.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ