Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016

ΑΠ. ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: "Να αποφευχθεί η υπερφορολόγηση φυσικών προσώπων με πενιχρό και ελάχιστο εισόδημα"‏

Να καταθέσει άμεσα η Κυβέρνηση νομοθετική ρύθμιση, προκειμένου να αποφευχθεί η υπερφορολόγηση φοιτητών, ανέργων και φυσικών προσώπων με πολύ χαμηλά εισοδήματα, ζητά με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, ο Βουλευτής Ημαθίας της Νέας Δημοκρατίας,
Απόστολος Βεσυρόπουλος.

Συγκεκριμένα, ο Βουλευτής Ημαθίας, ζητά να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση, ώστε να προστατευθούν όσοι φορολογούμενοι, έχουν πολύ χαμηλά εισοδήματα που μπορεί να προέρχονται από εργασία περιορισμένης χρονικής απασχόλησης, επιδοτούμενα σεμινάρια ή τόκους καταθέσεων, καθώς
διαφορετικά, τα εισοδήματα αυτά θα συνδεθούν με τα τεκμήρια διαβίωσης και θα φορολογηθούν με συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ ενώ θα απαιτείται και προκαταβολή φόρου 75%.

Σε δήλωση του ο Βουλευτής Ημαθίας, αναφέρει:

«Επισήμανα στον αρμόδιο Υπουργό, την ανάγκη να υπάρξει άμεσα πριν ξεκινήσει η υποβολή φορολογικών δηλώσεων, νομοθετική ρύθμιση, για να αποφευχθεί η υπερφορολόγηση φυσικών προσώπων με πενιχρό και ελάχιστο εισόδημα. Δεν μπορούν να φορολογούνται πενιχρά εισοδήματα που προέρχονται είτε από σεμινάρια είτε από μια περιστασιακή απασχόληση. Είναι σαφές, ότι πρόκειται για στρέβλωση του φορολογικού συστήματος και πράξη ακραίου παραλογισμού. Σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν καταθέσει άμεσα νομοθετική ρύθμιση η Νέα Δημοκρατία, θα αναλάβει πρωτοβουλία να καταθέσει στη Βουλή τη σχετική τροπολογία και όλοι θα αναλάβουν τις ευθύνες τους».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

Θέμα: «Άμεση κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης για να αποφευχθεί η υπερφορολόγηση φυσικών προσώπων με πενιχρό και ελάχιστο εισόδημα»

Κύριε Υπουργέ

Είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να οδηγηθούμε σε υπερφορολόγηση φοιτητών, ανέργων και φυσικών προσώπων με πολύ χαμηλά εισοδήματα, αν η κυβέρνηση δεν
προχωρήσει στην κατάθεση σχετικής νομοθετικής ρύθμισης, όπως είχε συμβεί για τα εισοδήματα του 2014.

Το εισόδημα αυτό, μπορεί να προέρχεται από εργασία περιορισμένης χρονικής απασχόλησης, επιδοτούμενα σεμινάρια ή τόκους καταθέσεων, δεν συνιστά ούτε επιχειρηματική δραστηριότητα αλλά ούτε και επαγγελματική δραστηριότητα.

Ουσιαστικά πρόκειται για πολύ χαμηλά εισοδήματα, που όμως θα συνδεθούν με τα τεκμήρια διαβίωσης και θα φορολογηθούν με συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ, κάτι που συνιστά κραυγαλέα αδικία. Ταυτόχρονα θα είναι υποχρεωμένοι να καταβάλουν προκαταβολή φόρου 75%.

Η συγκεκριμένη κατηγορία φορολογουμένων είναι κατά κανόνα φοιτητές, άνεργοι και φυσικά πρόσωπα με σχεδόν μηδαμινά και πενιχρά έσοδα. Είναι σαφές, ότι πρόκειται για στρέβλωση του φορολογικού συστήματος και πράξη ακραίου παραλογισμού.
Δεν μπορούν να φορολογούνται πενιχρά εισοδήματα που προέρχονται είτε από σεμινάρια είτε από μια περιστασιακή απασχόληση. Η κυβέρνηση άμεσα και πριν ξεκινήσει η υποβολή φορολογικών δηλώσεων πρέπει να καταθέσει νομοθετική ρύθμιση για να αποφευχθεί η υπερφορολόγηση των συγκεκριμένων κατηγοριών για τα εισοδήματα του 2015.

Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός

1.Εάν προτίθεται να προχωρήσει στην άμεση κατάθεση της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης για να αποφευχθεί η υπερφορολόγηση ανέργων, φοιτητών και φυσικών προσώπων με πολύ χαμηλά εισοδήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ