Τετάρτη 27 Ιουλίου 2016

Σε ποιες επιχειρήσεις θα σκάσει το «τσουνάμι» των αναγκαστικών αναδιαθρώσεων από το φθινόπωρο.

Του Στέλιου Μορφίδη
Τσουνάμι αλλαγών στον επιχειρηματικό χάρτη της χώρας αναμένεται μέσω της διαδικασίας διαχείρισης των κόκκινων δανείων που δρομολογείται απ' το φθινόπωρο, αφού πρώτα ολοκληρωθούν οι αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών και “κλειδώσει” το σύνολο των ρυθμίσεων για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Επιχειρήσεις θα αλλάξουν χέρια, θα συγχωνευθούν, θα σπάσουν ή απλά θα βάλουν λουκέτο κατά τη
διάρκεια μίας επίπονης διαδικασίας.
Εξάλλου η προειδοποίηση απ' την ΤτΕ χθες ήταν ηχηρή για το ενδεχόμενο περαιτέρω αύξησης των επισφαλών δανείων που θα «πνίξει» την οποιαδήποτε προσπάθεια απελευθέρωσης ρευστότητας προς υγιείς δυνάμεις που θα βοηθήσουν στην ανάκαμψη της οικονομίας.
Η έκθεση είναι αποκαλυπτική, όχι μόνο για το μέγεθος του προβλήματος αλλά και τη γεωγραφία των επιχειρήσεων που αυτή τη στιγμή είναι εκτεθειμένες στις αναγκαστικές αναδιαρθρώσεις προκειμένου να συνεχίσουν τη λειτουργία τους.
Το πρόβλημα
Από τις συνολικές χορηγήσεις ύψους 148 δισ ευρώ προς επιχειρήσεις στο τέλος του 2015 τα 64,82 δισ ευρώ περίπου αφορούσαν μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs), ποσοστό δηλαδή 43,8%. Πρόκειται για μία αύξηση της τάξης του 7,8% απ' το τέλος του 2014
Σημειώνεται ότι στα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα συμπεριλαμβάνονται τα ανοίγματα σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών, τα ανοίγματα αβέβαιης είσπραξης χωρίς καθυστέρηση ή σε καθυστέρηση μεγαλύτερη ή ίση των 90 ημερών, καθώς και όλες οι καταγγελμένες απαιτήσεις, ανεξάρτητα από το αν έχουν υπαχθεί σε πτωχευτική διαδικασία ή όχι.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, όπου από τα 39,7 δισ ευρώ που έχουν χορηγηθεί, αυτή τη στιγμή δάνεια ύψους 23,82 δισ δεν εξυπηρετείται, ποσοστό 60%!
Το ίδιο άσχημη είναι η εικόνα των δανείων για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, τα οποία επί συνόλου 24,5 δισ. ευρώ, το 66% (16,17 δισ) κατατάσσεται στα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, εμφανίζοντας αύξηση 15,5% μέσα σε ένα χρόνο.
Από την άλλη οι μεγάλες επιχειρήσεις εμφανίζονται να έχουν “κόκκινα” δάνεια 15,17 δισ ευρώ (28%) από το σύνολο των 54,2 δισ ευρώ σημειώνοντας μάλιστα μείωση σε σχέση με ένα χρόνο πριν.
Τέλος, στις λοιπές επιχειρηματικές δραστηριότητες και επί συνόλου δανείων 29,6 δισ. ευρώ, τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα καταλαμβάνουν το 1/3 (32%), καταγράφοντας άνοδο της τάξεως του 28%.
kokkina epixeirimatika
Οι πρώτοι στο ...χορό
Στην κορυφή των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων βρίσκεται ο κλάδος της εστίασης, με ποσοστό 76%.
Την εστίαση ακολουθεί ο κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας, όπου ο σχετικός δείκτης βρίσκεται στο 73%, έπεται ο κλάδος της βιομηχανίας χάρτου με 72% και ο κλάδος λοιπών μεταποιητικών δραστηριοτήτων με ποσοστό 60%.
Στο 59% βρίσκεται ο δείκτης του κλάδου αγροτικών δραστηριοτήτων και αλιείας αλλά και ο δείκτης για τον κλάδο των Τηλεπικοινωνιών, της Πληροφορικής και της Ενημέρωσης
Σε υψηλά όμως επίπεδα βρίσκεται ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, στους αποκαλούμενους κύριους κλάδους της οικονομίας που έχουν λάβει και το μεγαλύτερο μέρος των δανείων.
Οι κλάδοι αυτοί είναι τα εμπορικά ακίνητα, όπου ο σχετικός δείκτης βρίσκεται στο 54,6%, οι κατασκευές με 52,5%, η μεταποίηση με 51,7%, των καταλυμάτων (τουρισμός) με 49%, και το εμπόριο,με 48,5%.
Σύμφωνα με την ΤτΕ πάντως τα δάνεια αυτά παρουσιάζουν ανάλογα υψηλή συγκέντρωση, γεγονός που καθιστά το πρόβλημα περισσότερο διαχειρίσιμο μέσα από διαδικασίες αναδιάρθρωσης. Κάτι που σημαίνει ότι τα συγκεκριμένα δάνεια πιθανόν να έχουν και προτεραιότητα στη διαχείριση τους με δεδομένο οτι έχει τεθεί ήδη στόχος από την ΤτΕ στις εμπορικές τράπεζες να μειώσουν κατά 40% τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ως το 2018.
Μακράν την καλύτερη επίδοση έχει ο κλάδος της ενέργειας και των πετρελαιοειδών, όπου ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων μόλις αγγίζει το 4%, σε έναν κλάδο όπου το σύνολο των δανείων δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί αμελητέο. Στο ίδιο επίπεδο, δηλαδή 4%, βρίσκεται ο δείκτης της δημόσιας διοίκησης, με το σύνολο των ανοιγμάτων να είναι πολύ χαμηλότερο από το αντίστοιχο του ενεργειακού τομέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ