Τρίτη 26 Ιουλίου 2016

Κοινοπραξία Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας.- Δύσκολη η διεθνής συγκυρία για το ροδάκινο.

Πλήρη ενημέρωση για την πορεία του ροδάκινου στις διεθνείς αγορές αλλά και συνολικά τις προοπτικές για το τόσο σημαντικό προϊόν για την Ημαθία, παρείχε σε συνέντευξη τύπου τη Δευτέρα 25/07 η Κοινοπραξία Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας. Παρευρέθηκαν και συμμετείχαν στην ενημέρωση στελέχη των συνεταιριστών και ακολούθησε συζήτηση και ερωταπαντήσεις με τους
δημοσιογράφους και τους ενδιαφερόμενους. Ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας κ. Χρήστος Γιαννακάκης ευχαρίστησε ονομαστικά όσους συνέβαλλαν με όποιο τρόπο στην υλοποίηση του προγράμματος το οποίο απέφερε συνολικά 11 εκατομμύρια Ευρώ στον νομό Ημαθίας, ποσό ιδιαίτερα σημαντικό για την τοπική οικονομία, την αγορά τους παραγωγούς.

Μεγάλες ήταν οι δυσκολίες για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος υπογράμμισε ο κ Γιαννακάκης. Οι προοπτικές δεν είναι ιδιαίτερα ευοίωνες δεδομένου ότι εγκρίθηκαν ήδη από την Ευρωπαϊκή Ένωση οι ποσότητες για το επόμενο πρόγραμμα οι οποίες είναι μειωμένες περίπου στο ένα τρίτο(1/3)! Ελπίδες υπάρχουν όμως ότι η τιμή ανά κιλό θα είναι σημαντικά αυξημένη. 

Ο κ. Ταμπακιάρης αναφέρθηκε στο πρόβλημα του εμπάργκο της αγοράς της Ρωσίας. Η αγορά αυτή είναι αναντικατάστατη για τους παραγωγούς της Ημαθίας. Τόσο οι τεράστιες ποσότητες που απορροφούσε δεν είναι δυνατόν να αντικατασταθούν σε περίοδο παγκόσμιας ύφεσης σαν αυτή που διανύουμε, όσο και το γεωγραφικό πλεονέκτημα της γειτνίασης με αυτή τη αγορά την καθιστούν μοναδική. 

Η υπερπαραγωγή που παρατηρείται στην Ημαθία σε συνδυασμό με την κλειστή αγορά της Ρωσίας δημιουργούν ανησυχίες για την επόμενη καλλιεργητική περίοδο και τις τιμές του προϊόντος. Αν δεν έχουμε ζημιές όπως φέτος και πέρυσι και πιάσουμε μάξιμουμ παραγωγή θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα συγκράτησης των τιμών. 

Τέλος ο κ. Δεβετζής ανέλυσε τις δυσκολίες της αγοράς της μέσης ανατολής, που έχουν σχέση τόσο με την μεταφορά του προϊόντος και το σχετικά μικρό μέγεθος των αγορών αυτών, όσο και με τον ανταγωνισμό από χώρες ανατολικότερα της Ελλάδος (Τουρκία και Ιορδανία πχ παράγουν ροδάκινα) που λόγω γειτνίασης έχουν σημαντικό πλεονέκτημα.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ