Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2016

Ηλεκτροσόκ για τους αγρότες! Καταργείται εντελώς το 2017 η επιστροφή του ΕΦΚ στο πετρέλαιο!

Πάνω από τη μισή επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θα χάσουν οι αγρότες το 2016, ενώ από το 2017 η επιστροφή καταργείται εντελώς, σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργείων Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ.
Συγκεκριμένα, όπως γράφει εφημερίδα, η μείωση της επιστροφής φτάνει το 57,8%, ενώ, παράλληλα,
τίθεται σε εφαρμογή το σχέδιο για συμψηφισμό των ποσών που δικαιούνται οι γεωργοί από τις επιστροφές του ΕΦΚ με οφειλές τους προς τον ΟΓΑ, την εφορία και τα τελωνεία.
Oπως αναφέρει η σχετική ΚΥΑ, «από το προς επιστροφή ποσό του φόρου και κατόπιν της διενέργειας του υποχρεωτικού συμψηφισμού και της παρακράτησης που προβλέπονται στα άρθρα 12, 42 παρ. 1 και 48 παρ. 2 του ΚΦΔ (περί αποδεικτικού ενημερότητας και συμψηφισμού με βεβαιωμένες οφειλές στη Φορολογική Διοίκηση), παρακρατείται ποσό μέχρι το ύψος οφειλών που αντιστοιχούν στις ετήσιες ασφαλιστικές εισφορές του οικείου ασφαλιστικού φορέα.
Ο έλεγχος για την ύπαρξη οφειλών στη φορολογική διοίκηση πραγματοποιείται από τη ΔΗΛΕΔ στα πληροφοριακά συστήματα τελωνείων και ΔΟΥ, ενώ για τις οφειλές στους ΟΚΑ η ΔΗΛΕΔ ενημερώνεται από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ Α.Ε.)».
Σε ό,τι αφορά τους συντελεστές υπολογισμού της επιστροφής του ΕΦΚ, αυτός διαμορφώνεται στα 0,23 ευρώ ανά λίτρο (230 ευρώ ανά χιλιόλιτρο) για το 2015, ενώ τα ποσά που αντιστοιχούν στη φετινή χρονιά θα είναι ακόμα μικρότερα, καθώς ο συντελεστής μειώνεται περαιτέρω σε 0,097 ευρώ ανά λίτρο (97 ευρώ ανά χιλιόλιτρο), λόγω της αναπροσαρμογής των συντελεστών που προβλέπεται στο τρίτο Μνημόνιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ