Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

Συζήτηση για το θέμα των πλειστηριασμών και την προστασία της πρώτης κατοικίας πραγματοποιήθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας. Οι Περιφερειακές Παρατάξεις στο σύνολό τους ζήτησαν προστασία της πρώτης κατοικίας των πολιτών, που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις δανειακές τους υποχρεώσεις και στις υποχρεώσεις τους προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία.
Αυτός ήταν ο κοινός τόπος όλων των τοποθετήσεων, πλην όμως υπήρξε και μια σειρά διαφοροποιήσεων.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας, με αφορμή τη συζήτηση του θέματος, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία παρατίθενται οι θέσεις που εξέφρασαν οι Παρατάξεις:


Το θέμα έφερε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας η επικεφαλής της «Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας» Δέσποινα Χαραλαμπίδου και το εισηγήθηκε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.
Η κ. Χαραλαμπίδου στο κείμενο που υπέβαλε στο Περιφερειακό Συμβούλιο ζητεί «την απόσυρση του νόμου για τους πλειστηριασμούς της λαϊκής ιδιοκτησίας και τη νομοθέτηση του ακατάσχετου της πρώτης κατοικίας των λαϊκών και εργατικών οικογενειών». Η κ. Χαραλαμπίδου ζήτησε να εκδοθεί και σχετικό ψήφισμα.
Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, στην εισήγησή του τόνισε ότι «η προστασία της πρώτης κατοικίας είναι ζήτημα προστασίας της κοινωνικής συνοχής, της ίδιας της κοινωνίας και της οικονομίας της χώρας. Τα δεδομένα της ΕΛΣΤΑΤ είναι συγκεκριμένα:
-Περαιτέρω συρρίκνωση της οικοδομικής δραστηριότητας κατά 30%, που πλήττει μια σειρά από κλάδους που σχετίζονται με την οικοδομή.
-Περαιτέρω μείωση στις τιμές των ακινήτων κατά 40%.
Αν συνεχιστούν οι πλειστηριασμοί θα υπάρξει περαιτέρω πίεση στην οικοδομική δραστηριότητα, που θα επηρεάσει αρνητικά και το ΑΕΠ της χώρας. Οι τιμές θα πιεστούν ακόμη περισσότερο, η περιουσία και η αξία τους θα συρρικνωθεί. Ακόμη και οι ίδιες οι τράπεζες θα έχουν σημαντική επιδείνωση στα χαρτοφυλάκιά τους. Επομένως, η πρώτη κατοικία, που σε πολλές περιπτώσεις είναι και η μόνη κατοικία, πρέπει να προστατευτεί.
Πρέπει να προστατευτούν οι οικογένειες που αγωνίστηκαν μια ολόκληρη ζωή για να αγοράσουν ένα σπίτι και έχουν πληγεί πολύ βαριά, ανεπανόρθωτα στα έξι χρόνια της κρίσης, είτε με αιματηρές μειώσεις στους μισθούς, είτε ακόμη χειρότερα, με ανεργία.
Με συγκεκριμένα κριτήρια και προϋποθέσεις, που συνδυάζουν το οικογενειακό εισόδημα και την αντικειμενική αξία του ακινήτου, που χρησιμοποιείται ως πρώτη κατοικία, είναι εφικτό να προστατευτεί το σύνολο των οφειλετών εκείνων, που δεν μπορούν πραγματικά να πληρώσουν, όχι όμως εκείνων που ενώ έχουν δυνατότητα να πληρώσουν, προσπαθούν να κρυφτούν πίσω από το γενικότερο πρόβλημα».
Η κ. Χαραλαμπίδου είπε ότι πρέπει να συμπαρασταθεί το Περιφερειακό Συμβούλιο στους πολίτες, που λόγω της κρίσης και της ανεργίας δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις δανειακές τους υποχρεώσεις και στις υποχρεώσεις τους στα ασφαλιστικά ταμεία και στην εφορία και των οποίων η λαϊκή περιουσία κινδυνεύει από την κερδοσκοπία των τραπεζών. «Η ακίνητη περιουσία των λαϊκών οικογενειών, που στις περισσότερες περιπτώσεις αφορά μια κατοικία η οποία αποκτήθηκε με πολλές στερήσεις, κινδυνεύει να χαθεί αφήνοντας στο δρόμο τις οικογένειες αυτές και διαγράφοντας τους κόπους μιας ζωής. Οι μνημονιακές πολιτικές που ασκήθηκαν μέχρι τώρα, σε συνδυασμό με την ‘τοκογλυφική’ πολιτική των τραπεζών προκάλεσε τη χιονοστιβάδα των κόκκινων δανείων, των οποίων οι δεκάδες όροι και προϋποθέσεις, δημιουργούν ένα ασφυκτικό κλίμα για τους απροστάτευτους από το νόμο δανειολήπτες. Το πρόβλημα των ιδιωτικών χρεών, που πνίγουν την οικονομία και την κοινωνία, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με απάνθρωπους πλειστηριασμούς και κατασχέσεις, ούτε με ημίμετρα και ασπιρίνες. Η αντιμετώπιση των ιδιωτικών χρεών απαιτεί όχι μόνο τη διασφάλιση της πρώτης κύριας κατοικίας των νοικοκυριών, αλλά κυρίως μια ευρεία και γενναία, στη βάση κριτηρίων ‘σεισάχθεια’ (διαγραφή) χρεών για τα λαϊκά νοικοκυριά και τα μικρομεσαία στρώματα της κοινωνίας μας, στις πόλεις και την ύπαιθρο», επισήμανε η κ. Χαραλαμπίδου.
«Πρέπει να πολεμήσουμε όλοι μαζί για να μη χάσει ούτε ένας άνθρωπος το σπίτι του και μείνει στο δρόμο», τόνισε ο επικεφαλής της «Περιφέρειας Πρωταθλήτριας» Γιάννης Ιωαννίδης. «Πρέπει να λαμβάνεται υπόψη τόσο η βιωσιμότητα των τραπεζών, όσο όμως και των ανθρώπων που επλήγησαν από την κρίση», είπε ο Περιφερειακός Σύμβουλος της «Περιφέρειας Πρωταθλήτριας» Στέλιος Βαλιάνος. Πρότεινε να υιοθετηθεί η πρόταση νόμου που κατέθεσε στη Βουλή η ΝΔ για την προστασία της πρώτης κατοικίας. «Όχι μόνο σε σχέση με τις Τράπεζες, αλλά και σε σχέση με τις οφειλές προς το Ελληνικό Δημόσιο θα πρέπει υπό προϋποθέσεις να προστατευτεί η πρώτη κατοικία, προϋποθέσεις που έχουν να κάνουν με τη δυνατότητα αποπληρωμής των οφειλών, με τον έλεγχο αν η αδυναμία αυτή προέκυψε κατά τη διάρκεια της κρίσης και εξαιτίας της κρίσης και πάντα σε σχέση με την αντικειμενική αξία του ακινήτου που εκπλειστηριάζεται και το υπόλοιπο της περιουσίας που μένει στον εκάστοτε οφειλέτη», σημείωσε.
Ο επικεφαλής της «Ελληνικής Αυγής» Νίκος Χρυσομάλλης, είπε ότι «είναι φλέγον ζήτημα, όμως δεν μπορείς να σώσεις και τον τραπεζίτη, και τον οφειλέτη. Πρέπει να παρθεί η απόφαση από το περιφερειακό συμβούλιο ομόφωνη, που να είναι ξεκάθαρη ότι πρέπει να σωθούν εκείνοι οι συμπολίτες μας οι οποίοι βρέθηκαν σε δυσχερή θέση εν έτη 2016 να κινδυνεύει η κατοικία τους. Και μιλάμε πάντα για την πρώτη κατοικία. Διότι προγραμματίσανε τη ζωή τους έχοντας μια δουλειά που τους αποφέρει κάποια συγκεκριμένα έσοδα ή ένας εκ των δύο ή και οι δύο ενός ζεύγους και ξαφνικά βρεθήκανε να είναι άνεργοι, στην καλύτερη περίπτωση να είναι ένας εκ των δύο, στη χειρότερη να είναι και οι δύο, να κινδυνεύουν όχι μόνο να χάσουν το σπίτι, αλλά πλέον με επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και της Eurostat, ότι τα όρια της φτώχειας χτυπάνε κόκκινο. Άνω των 4.500.000 Ελλήνων δεν έχουν τα προς το ζην. Πλησιάζει ένα νούμερο που ούτε καν το φανταζόμαστε
και αν συνεχιστεί αυτή η περίοδος μνημονιακών πολιτικών, θα συνεχίζει να υφίσταται και συμπολίτες μας να έρχονται όλο και σε πιο δυσχερή θέση. Από την άλλη, με ευχολόγια και μία απόφαση κ. συνάδελφοι δε λύνεται τίποτα και δε σώζεται τίποτα. Η πραγματικότητα είναι αυτή. Ευελπιστούμε να πάρει πρωτοβουλία ο κ. Περιφερειάρχης και να εκδώσει ένα ψήφισμα, το οποίο γνωρίζω είναι ενάντια του κανονισμού του περιφερειακού συμβουλίου, ψηφίσματα μη εθνικού χαρακτήρα, αλλά για μας έχει εθνικό χαρακτήρα. Και θα κλείσω με ένα σύνθημα το οποίο ακούγεται από ακροαριστερές οργανώσεις μέχρι και από εμάς, το λαϊκό σύνολο Χρυσή Αυγή. Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη».
Ο Περιφερειακός Σύμβουλος της παράταξης «Συμμετέχω» Δημήτρης Μούρνος, υπογράμμισε ότι «σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να δίνουμε την εντύπωση ότι αντιπολιτευόμαστε την εκάστοτε κυβέρνηση. Δεν μπορούν να έρχονται σε αντιπαράθεση η κεντρική κυβέρνηση, η περιφερειακή αυτοδιοίκηση, η τοπική αυτοδιοίκηση κι ο συνδικαλισμός. Η υπόθεση αυτή έχει αρχίσει από το πρώτο μνημόνιο και η σημερινή κυβέρνηση καλείται να υλοποιήσει αυτή την απόφαση και την οδηγία. Δεν είμαστε αντίθετοι στο ψήφισμα, θα το ψηφίσουμε. Να καταφανεί όμως ότι αυτό υπαγορεύεται από τους όρους. Συμφωνώ και με την άποψη που εξέφρασε ο συνάδελφος από τη Χρυσή Αυγή, ότι αυτές οι θέσεις θα έπρεπε να απευθύνονται και αυτά τα ψηφίσματα και σε ευρωπαϊκά όργανα για να φαίνεται η αντίθεση του λαϊκού στοιχείου και των άλλων φορέων που εκπροσωπούν την ελληνική κοινωνία και όχι μόνον στην κυβέρνηση. Μπορούν να σταλούν τέτοια ψηφίσματα και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και στο Κοινοβούλιο και στις αντίστοιχες επιτροπές και στο Eurogroup και οπουδήποτε αλλού».
Ο Περιφερειακός Σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Βασίλης Ιγνατιάδης, είπε ότι «αποτελεί ένα σοβαρό λαϊκό πρόβλημα το μεγάλο κύμα κατασχέσεων που έρχεται για χρέη τόσο προς τις Τράπεζες, όσο και προς το Δημόσιο, με τους διάφορους φορείς του και με τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Ακόμα και για ευτελή ποσά κινδυνεύει η πρώτη κατοικία και η δεύτερη και δεν είναι πολυτέλεια μετά από κόπους ζωής να έχεις μια μικρή εξοχική κατοικία και να κινδυνεύει κι αυτή. Δεν είναι ο λαϊκός κόσμος μπαταχτσής. Δεν έχει να πληρώσει και πολλές φορές και τα κριτήρια που μπαίνουν δεν είναι πάντα λογικά. Πρέπει να πάρουμε υπόψη και τα χαρτοφυλάκια των Τραπεζών, την ανακεφαλαιοποίηση των οποίων έχει πληρώσει αδρά ο λαός και καλείται να ξαναπληρώσει. Ούτε οι Τράπεζες εξάλλου θέλουν να πάνε σε πολύ μεγάλο κύμα μαζικών κατασχέσεων, γιατί δεν είναι προς τα συμφέροντά τους να πέσουν οι τιμές και να μειωθούν τα ενεργητικά τους. Εμείς όμως δε θα πρέπει να εξετάζουμε το ζήτημα από τη σκοπιά των συμφερόντων των Τραπεζών, αλλά από τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων. Ως κόμμα έχουμε καταθέσει προτάσεις για πάγωμα των χρεών -ιδιαίτερα εκείνων που δεν μπορούν να ανταποκριθούν, όπως άνεργοι, χαμηλοσυνταξιούχοι-, για κούρεμα των δανείων όλων των λαϊκών νοικοκυριών, για διαγραφή των τόκων και των πανωτοκίων. Την έχουμε επαναφέρει πρόσφατα στη Βουλή. Και αφορά όχι μόνο στα δάνεια για την αγορά κατοικίας, αλλά και τα επαγγελματικά δάνεια και τα δάνεια των αγροκτηνοτρόφων, μέχρι ένα ορισμένο ύψος, συγκεκριμένα των 200.000 ευρώ. Από αυτή την άποψη θα στηρίξουμε οποιαδήποτε προσπάθεια που θα περιλαμβάνει αυτούς τους όρους, χωρίς παραθυράκια. Θα στηρίξουμε κάθε προσπάθεια σε αυτή την κατεύθυνση και κυρίως θα στηρίξουμε τη λαϊκή κινητοποίηση για να μην περάσει αυτή η καταιγίδα των πλειστηριασμών στα λαϊκά νοικοκυριά, έξω πριν απ’ όλα στους δρόμους εκεί που γίνονται οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί στα λαϊκά νοικοκυριά».
«Προφανώς και για λόγους κοινωνικής συνοχής όλοι μας είμαστε θετικοί στο να υποστηριχθεί η πρώτη κατοικία των πολιτών, που αποδεδειγμένα όμως τα εισοδηματικά τους κριτήρια τους βάζουν πολύ κοντά στο όριο της φτώχειας και της επικινδυνότητας. Άρα, να γίνει με βάση κάποια συγκεκριμένα κριτήρια και αφού όλη η περιουσιακή τους
κατάσταση ελεγχτεί, ώστε να μην υπεκφεύγουν υποχρεώσεις. Ίσως επειδή σήμερα είναι περίεργη μέρα, εγώ θα συμπλήρωνα ότι σε αυτό το σημείο έχω απόλυτη εμπιστοσύνη σε αυτή την κυβέρνηση. Οποιοδήποτε ψήφισμα από ένα όργανο που δεν είναι αρμόδιο να βγάζει ζητήματα για τέτοια κεντρικά θέματα, δε νομίζω ότι θα προσφέρει τίποτα», είπε η επικεφαλής της παράταξης «Πολίτες Μπροστά» Νιόβη Παυλίδου.
Ο επικεφαλής της παράταξης «Ανταρσία στην Κεντρική Μακεδονία» Θανάσης Αγαπητός δήλωσε: «Ευτυχώς τα φτωχά λαϊκά στρώματα βγήκαν στους δρόμους, πήγαν στα δικαστήρια, πάλεψαν το προηγούμενο διάστημα για να αναδείξουν αυτό το τόσο σοβαρό θέμα, το θέμα δηλαδή της λεηλασίας της λαϊκής κατοικίας. Κι αυτές οι πολιτικές δυνάμεις που εμφανίζονται σήμερα είτε με τροπολογίες είτε με άλλους τρόπους να δείξουν την ευαισθησία τους για τη λαϊκή κατοικία, νομίζω ότι δεν πείθουν κανέναν, γιατί οι πολιτικές που ακολούθησαν τα προηγούμενα χρόνια δημιούργησαν αυτά τα τεράστια προβλήματα, δημιούργησαν τους πλειστηριασμούς. Είχαμε χιλιάδες πλειστηριασμούς τα προηγούμενα χρόνια και φυσικά οι πλειστηριασμοί αυτοί συνεχίζονται. Είναι γνωστό ότι έχουν προγραμματιστεί 16.300 από το δημόσιο και γύρω στους 2.000 το 2016 από τις Τράπεζες και ταυτόχρονα φυσικά προγραμματίζουν μια τεράστια λεηλασία της λαϊκής περιουσίας το 2017. Όμως, επειδή είναι βέβαιο ότι ο κόσμος δε θα ανεχθεί αυτή την κοροϊδία, αυτή την επίθεση, αυτή την κλοπή που γίνεται με πολλούς και διάφορους τρόπους, θα βγει στους δρόμους, θα διεκδικήσει και θα απαιτήσει να σταματήσει αυτό που είναι προγραμματισμένο, που είναι συμφωνημένο, που είναι αποτέλεσμα των μνημονίων, που είναι αποτέλεσμα των κυβερνητικών πολιτικών και των προηγούμενων κυβερνήσεων, αλλά και τις νέας συγκυβέρνησης. Αυτό που φοβούνται είναι ο κόσμος, αυτό που φοβούνται είναι η σταγόνα που θα δημιουργήσει ανάλογα γεγονότα με αυτά που έριξαν τις προηγούμενες μνημονικές κυβερνήσεις και νομίζω ότι αυτό είναι το απαραίτητο στοιχείο. Απλώς θέλω να σημειώσω, επειδή λέγονται πολλά και διάφορα, δεν έχω ακούσει καμιά βίλα στην Εκάλη, στο Πανόραμα να έχει βγει σε πλειστηριασμό. Αυτό που ακούμε και διαβάζουμε είναι για σπίτια των 36 τετραγωνικών στον Εύοσμο, στο Καλοχώρι, στο Κορδελιό και σε άλλες λαϊκές περιοχές».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ