Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2016

Με επιτυχια η διοργανωση του συμποσιου 'Αρχαίων Γεύσεις" στην Ναουσα.


Ένα συμπόσιο με επίκεντρο την αρχαιοελληνική κουζίνα, συνδεδεμένη με την τοπική κουζίνα, συνδιοργάνωσε στις 28 Οκτωβρίου ο Δήμος Νάουσας με την πολιτιστική εταιρεία Νάουσας και περιοχής «Αριστοτέλης», στις εγκαταστάσεις του πολυχώρου πολιτισμού Χρήστος Λανάρας (αίθουσα Βέτλανς). Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Επετειακού Έτους Αριστοτέλη 2016/2017 από την UNESCO, καθώς συμπληρώνονται 2.400 χρόνια από τη γέννηση του Έλληνα
φιλοσόφου.

Την έναρξη του συμποσίου έκανε πρόεδρος της εταιρείας Γιάννης Ευθυμιάδης, παρουσιάζοντας τους στόχους του Δ.Σ. Χαιρετίζοντας την εκδήλωση ο Δήμαρχος Νίκος Κουτσογιάννης εξήρε το έργο του συλλόγου και το συνέδεσε με τους αναπτυξιακούς στόχους του Δήμου.

Την παρουσίαση της αρχαιοελληνικής κουζίνας εκ μέρους του Δήμου έκανε ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού Δημήτρης Μάντσιος, εστιάζοντας στις γαστρονομικές συνήθειες, τους τρόπους παρασκευής και τα διαθέσιμα υλικά της αρχαίας ελληνικής γαστρονομίας -όπως αυτά διασώθηκαν μέσα από τα σωζόμενα κείμενα- συνδεδεμένα με την ντόπια ναουσαίικη κουζίνα.

Στη συνέχεια ακολούθησε γευστική δοκιμή με το μενού που σχεδίασε ο κ. Μάντσιος και παρασκεύασαν με μεράκι ο Γιώργος Μπιλιούρης, ο Άγγελος Χατζηστηλής, και ο Γιάννης Τσακιρίδης, συνοδεία κεκραμένου τοπικού οίνου και χυμού βιολογικού ροδιού. Το στήσιμο του μπουφέ ανέλαβαν τα ακούραστα μέλη του Δ.Σ. και φίλοι εθελοντές του συλλόγου.

Το μενού περιείχε:
Ψωμιά. Αρτοσκευάσματα Καλαμποκίσια. Κρίθινο. Ζέας και Πλακούντες. Σαλάτες
Ορεκτικά. Μέλανας Ζωμός. Πλιγούρι με κατσικίσιο τυρί, μυρωδικά ρόδι και γλυκιά σάλτσα κρασιού. Σαλάτα με παντζάρια, καρύδια, κρέμα τυριού και σάλτσα με μέλι και κρασί. Χοιρομέρι με τυρί φουντούκια μήλο και σάλτσα ροδιού. Μαρούλι, ρόκα, ξηρά βερίκοκα, σταφίδες, ρόδια, καρύδια, κατσικίσιο τυρί & σάλτσα γιαουρτιού. Πάστα ελιάς σε κομμάτια ψωμιού ζέας. Ομελέτα με συκωτάκια πουλιών. Ελιές με θυμάρι, ελαιόλαδο, ξύδι και κατσικίσιο τυρί φύλλα δάφνης.
Κυρίως πιάτα. Ψάρι αχνιστό με αρακά. Χοιρινό ψητό στη γάστρα με ρόδι. Φιλεταρισμένο κοτόπουλο με φρέσκα κρεμμυδάκια.
Επιδόρπια. Γιαούρτι με μέλι και ποικιλία ξηρών καρπών, δαμάσκηνα, ξερά σύκα, καρύδια, αμύγδαλα, ηλιόσπορο και χουρμάδες. Συκομαϊδα. Ψητά μήλο, κυδώνι και αχλάδι με μέλι και κρασί.
Ποτά. Χυμός βιολογικού ροδιού. Κεκραμένος Οίνος. Άκρατος Οίνος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ