Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2016

ΑΝΑΒΟΥΝ ΦΩΤΙΕΣ τα «κόκκινα» δάνεια.Αν δεν υπάρξει σύντομα λύση, ο Θεός να βάλει το χέρι του, γιατί τα επεισόδια που είδαμε στα δικαστήρια θα γίνουν καθημερινή ρουτίνα σε όλη τη χώρα.


Αν δεν υπάρξει σύντομα λύση, ο Θεός να βάλει το χέρι του, γιατί τα επεισόδια που είδαμε στα δικαστήρια θα γίνουν καθημερινή ρουτίνα σε όλη τη χώρα - Δεν μπορεί να παζαρεύουν την πώληση των δανείων σε funds στο 15% και να μην προτείνουν οι τράπεζες κανένα «κούρεμα» στον δανειολήπτη!
Αν είχαν γίνει πράξη οι εξαγγελίες των οικονομικών υπουργών για νομοσχέδια που θα ορίζουν τη διαδικασία εκκαθάρισης των «κόκκινων» δανείων, επιχειρηματικών και στεγαστικών, εντελώς άλλο θα ήταν το κλίμα στην Αγορά, στην κοινωνία και, φυσικά, στην οικονομία.
Δεν γνωρίζουμε τι λένε οι αρμόδιοι υπουργοί στον πρωθυπουργό για το τι ακριβώς συμβαίνει γύρω από το τεράστιο θέμα των «κόκκινων» δανείων. Αν όμως αφεθούν οι χειρισμοί στις διαθέσεις των ελεγκτικών εταιρειών και των εκκαθαριστών –κάτι που ήδη είναι πραγματικότητα–, τότε, κύριε πρωθυπουργέ, τα γεγονότα που είδαμε πριν από λίγες μέρες στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα με τους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις θα γίνουν... ρουτίνα σε όλη τη χώρα. Και τότε θα είναι πολύ δύσκολο να σβήσουν οι φωτιές που θα έχουν ανάψει εξαιτίας της ολιγωρίας της κυβέρνησης. Σήμερα το μόνο που γίνεται είναι να καλείται ο δανειολήπτης από τους εκκαθαριστές στους οποίους έχει ανατεθεί η ρύθμιση των δανείων –όχι μόνο των μη εξυπηρετούμενων αλλά και αυτών που εξυπηρετούνται– και να του ανακοινώνονται οι όροι της τράπεζας. Δεν δέχονται κουβέντα για «κούρεμα» και πολλές δόσεις για το υπόλοιπο, ακόμη και σε περιπτώσεις που η τράπεζα έχει εισπράξει πάνω από το 70%, έως και το 80% του δανείου, όπου κανονικά θα έπρεπε να πουν και «ευχαριστώ» και να διαγράψουν το υπόλοιπο. Βέβαια, δεν φταίνε οι εκκαθαριστές. Κινούνται στο πλαίσιο που τους έχει τεθεί και δεν μπορούν να βγουν από αυτό, γιατί –όπως λένε– δεν έχουν τέτοια αρμοδιότητα και θα τους τραβάνε στα δικαστήρια ότι έβλαψαν την τράπεζα ή ότι πήραν πακετάκι (μίζα). Και ενδεχομένως να είναι έτσι.

Ποια κυβέρνηση, όμως, θα μπορέσει να σταθεί, Αλέξη Τσίπρα, όταν υπάρχει σκέψη –απόφαση θα λέγαμε εμείς– να πουληθούν πακέτα δανείων στα γνωστά διεθνή αρπακτικά –funds, όπως αποκαλούνται– στο 15% του ποσού που δεν έχει πληρωθεί; Και χωρίς να κληθεί προηγουμένως ο δανειολήπτης, που ζει και εργάζεται εδώ και δίνει δουλειά σε κόσμο, να εξοφλήσει το δάνειό του στην τιμή που το προσφέρουν στα αρπακτικά; Αν, παρ’ ελπίδα, συμβεί κάτι τέτοιο, θα είναι όχι μόνο αντίθετο προς τα χρηστά ήθη αλλά και μη νόμιμο. Και φυσικά δεν θα έχει καμία απολύτως σχέση με ΑΡΙΣΤΕΡΗ πολιτική... Τι άλλο θα έκανε μια δεξιά, ακραία νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση, Αλέξη; Και ποια απάντηση θα δώσει η κυβέρνησή σας στο δικαιολογημένο «κατηγορώ» του δανειολήπτη, που θα πει: «Τρεις φορές ανακεφαλαιοποιήθηκαν οι τράπεζες με λεφτά του ελληνικού λαού, που θα τα πληρώσω κι εγώ, και το δικό μου δάνειο αρνείστε να το... ανακεφαλαιοποιήσετε; Χωρίς, μάλιστα, να φταίω εγώ για την κατάρρευση της οικονομίας μας. Δεν είχα εγώ τα κλειδιά. Σε αυτούς που κυβερνούσαν τα είχα εμπιστευθεί». Θα πρέπει, κύριε πρωθυπουργέ, να υπάρξουν αμέσως ΛΟΓΙΚΕΣ λύσεις, στις οποίες να μπορεί να ανταποκριθεί ο δανειολήπτης με βάση τα σημερινά οικονομικά δεδομένα της χώρας και όχι εκείνα που ίσχυαν όταν δόθηκαν τα δάνεια, σε εποχές που «έδεναν τα σκυλιά με τα λουκάνικα».

Κάθε άλλη επιλογή το μόνο που θα... πετύχει θα είναι μια αναστάτωση από τη μια άκρη της χώρας στην άλλη, από τη στιγμή που οι δανειολήπτες θα πέσουν στα νύχια των αρπακτικών...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ