Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2016

Ψυχραιμία συνιστούν οι σεισμολόγοι μετά την αυξημένη σεισμική δραστηριότητα «Μπορεί να γίνει και άλλος αντίστοιχος σεισμός 3, 4 ή και 4,5 Ρίχτερ»στο Κιλκις ανεφερε ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος.

Ψυχραιμία συνιστά στους πολίτες ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γιώργος Δρακάτος, όσον αφορά στις προβλέψεις για επικείμενο μεγάλο σεισμό στην Ελλάδα, ακόμα και 7 Ρίχτερ, που έχουν κάνει το τελευταίο διάστημα σεισμολόγοι.
Ο κ. Δρακάτος τόνισε πως θα πρέπει ο κόσμος να παρακολουθεί μόνο επίσημες ενημερώσεις Αρχών
και Φορέων και όχι να ακούει κάθε σεισμολόγο που εκφράζει μια προσωπική άποψη. Και αυτό γιατί είναι πιθανό να είναι δύο διαφορετικά πράγματα, ακόμα και αν αυτό το πρόσωπο που την εκφράζει είναι σε κάποια σημαντική θέση.
Ειδικότερα, ο Γιώργος Δρακάτος σημείωσε: «Η Δυτική Ελλάδα είναι μια περιοχή με πολύ υψηλή σεισμικότητα άρα ο κόσμος είναι προετοιμασμένος, χρειάζεται ψυχραιμία και να παρακολουθεί μόνο επίσημες ενημερώσεις. Δε χρειάζεται να ακούει διάφορα πράγματα που διατυπώνονται από τον καθέναν. Υπάρχουν επίσημες αρχές και δεν εννοώ μόνο το Αστεροσκοπείο, υπάρχει το Πανεπιστήμιο Πατρών, κρατικοί φορείς, Περιφέρειες κλπ. Σε κάθε επιστημονική κοινότητα, ο καθένας από εμάς δικαιούται να έχει μια επιστημονική άποψη. Εγώ μιλάω μόνο για τις επίσημες ανακοινώσεις. Είναι διαφορετικό πράγμα σαν επιστήμονας να διατυπώσω την άποψή μου την προσωπική και διαφορετικό να υπάρχει μια επίσημη άποψη ενός οργανισμού. Αυτό που προτείνω στον κόσμο είναι να ακούει επίσημες ανακοινώσεις και όχι τι λέει ο κάθε "Δρακάτος", γιατί μπορεί να είναι και δύο διαφορετικά πράγματα. Στην επίσημη ανακοίνωση υπάρχει μια συνεκτίμηση όλων των επιστημόνων του Ινστιτούτου. Μπορεί κάποιος από εμάς να έχει μια άλλη άποψη, η οποία επιστημονικά να είναι απόλυτα σεβαστή, όμως δεν είναι επίσημη άποψη».
Νωρίτερα, ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μετά τον σεισμό των 4,7 της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε μία και είκοσι δύο (στη 1:22 τα ξημερώματα του Σαββάτου στην περιοχή του Κιλκίς είπε πως «Μπορεί να γίνει και άλλος αντίστοιχος σεισμός 3, 4 ή και 4,5 Ρίχτερ» ενώ χαρακτήρισε «φυσιολογικό» το φαινόμενο.
«Μιλάμε για μια περιοχή, όπου από τις 10 Νοεμβρίου βρίσκεται σε εξέλιξη μια σεισμική ακολουθία. Εδώ και 8 ημέρες άλλοι σεισμοί γίνονται αισθητοί και άλλοι όχι στην συγκεκριμένη περιοχή. Θα ήταν έκπληξη να μην υπάρχουν μετασεισμοί. Το φαινόμενο αυτό μπορεί να κρατήσει μέρες, αλλά και εβδομάδες. Μπορεί να γίνει και άλλος αντίστοιχος σεισμός 3, 4 ή και 4,5 Ρίχτερ. Αυτό θεωρείται φυσιολογικό. Ωστόσο η περιοχή δεν είναι γνωστή για μεγάλα ρήγματα. Θεωρώ ότι η κατάσταση σύντομα θα εκτονωθεί ομαλά» εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος.
Τα ξημερώματα του Σαββάτου οι σεισμογράφοι κατέγραψαν δόνηση μεγέθους 4,7 Ρίχτερ με επίκεντρο 18χλμ. δυτικά της πόλης της Μακεδονίας.
Η δόνηση σημειώθηκε στις 1:22 τα ξημερώματα, είχε μικρό εστιακό βάθος - 4χλμ. - και έγινε αισθητή και στη Θεσσαλονίκη καθώς είχε και διάρκεια.
Είχε προηγηθεί μια δόνηση 4,5 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ στις 10 Νοεμβρίου και μια δόνηση 4 βαθμών στις 16 Νοεμβρίου.
Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών και ο σεισμολόγος Α. Τσελέντης είχε προειδοποιήσει ότι επίκειται μεγάλος σεισμός σε δύο περιοχές της Ελλάδας κι ότι έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιοι φορείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ