Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2016

ΑΜΕΣΗ ΕΝΑΡΞΗ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΝΕΩΝ ΓΕΩΡΓΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ.

Ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων για χρηματοδότηση του προγράμματος «
Εγκατάσταση Νέων Γεωργών», το οποίο αφορά στην οικονομική ενίσχυση για είσοδο και παραμονή στο γεωργικό τομέα νέων ανθρώπων.
Στόχος του προγράμματος είναι η αύξηση της ανταγωνιστικότητας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων
μέσω της ηλικιακής ανανέωσης και της δημιουργίας επιχειρηματιών γεωργών που θα διαθέτουν βιώσιμες εκμεταλλεύσεις.
Όπως τονίζει ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, «η ενίσχυση των αγροτών και κυρίως των νέων γεωργών αποτελεί προτεραιότητά μας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς ο πρωτογενής τομέας είναι από τους σημαντικότερους πυλώνες της εθνικής, αλλά και της τοπικής οικονομίας. Είναι ενδεικτικό ότι το ποσοστό της αγροτικής οικονομίας στο ΑΕΠ της Κεντρικής Μακεδονίας είναι σταθερά στο επίπεδο άνω του 20%.
Η επανεκκίνηση της οικονομίας μας, η ανάκαμψη του τόπου και της κοινωνίας μας έρχεται μέσα από τις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα στους τομείς, στους οποίους η Κεντρική Μακεδονία διαθέτει ισχυρά συγκριτικά πλεονεκτήματα. Ο αγροτικός τομέας είναι τομέας αιχμής για την Περιφέρειά μας. Είναι τομέας που φέρνει έσοδα, εισόδημα και νέες θέσεις εργασίας. Η Κεντρική Μακεδονία είναι η δεύτερη Περιφέρεια στην Ελλάδα σε εξαγωγική δραστηριότητα και πρώτη στις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων και τροφίμων. Παράγει το 26% της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας του πρωτογενούς τομέα της Ελλάδας. Με τα κίνητρα για τους νέους αγρότες αποσκοπούμε επίσης στην ηλικιακή ανανέωση του αγροτικού κόσμου, αλλά και στην εξεύρεση λύσεων για τους νέους που βιώνουν τον εφιάλτη της ανεργίας και της ανυπαρξίας διεξόδων απασχόλησης. Ως Περιφέρεια ολοκληρώσαμε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα όλες τις διαδικασίες για να αρχίσει η ενίσχυση των νέων αγροτών μέσω του νέου ΕΣΠΑ και πλέον, μετά την άρση και των καθυστερήσεων από την Κυβέρνηση, άρχισε ήδη η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων για την εγκατάσταση νέων γεωργών».
Ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Θεοφάνης Παπάς επισημαίνει ότι «ο αγροτικός τομέας έχει πολλά περιθώρια ανάπτυξης και η ελληνική παραγωγή όχι µόνο μπορεί να σταθεί στα πόδια της, να δημιουργήσει υπεραξίες και να αυξήσει το εισόδημα του αγροτικού κόσμου, αλλά μπορεί να συμβάλει θεμελιακά τόσο στην έξοδο από την κρίση, όσο και στην επανάκαμψη προς την ευημερία. Θέλουμε να δημιουργήσουμε επαγγελματίες που θα ενσωματώνουν στις
καλλιέργειες τους τις νέες τεχνολογίες και θα ακολουθούν τις ορθές γεωργικές πρακτικές. Θα πιστοποιούν, τυποποιούν, συνεργάζονται σε σχήματα Ομάδων Παραγωγών και θα παράγουν για την ελληνική και ευρωπαϊκή αγορά, λαμβάνοντας υπόψη τους τις νέες απαιτήσεις των καταναλωτών.
Ήρθε η εποχή να αυξήσουμε την παραγωγικότητα και την προστιθέμενη αξία στη μεταποίηση, µε καινοτόμες πρακτικές. Να αναδειχθούν τα συγκριτικά µας πλεονεκτήματα και να πιστοποιηθούν τα μοναδικά προϊόντα της Περιφέρειάς μας. Η πίστη μας στην ατομική πρωτοβουλία και η εμπιστοσύνη που έχουμε στις ικανότητες των νέων γεωργών και στη θέλησή τους να δημιουργήσουν σύγχρονες αγροτικές επιχειρήσεις, μας κάνει να είμαστε αισιόδοξοι ότι οι διατιθέμενοι πόροι θα αξιοποιηθούν στο έπακρο. Δίνουμε έμφαση σ’ ένα αποτελεσματικό σύστημα στήριξης ιδίως των νέων αγροτών, στην προσπάθειά τους να ιδρύσουν και να λειτουργήσουν αποδοτικά τις αγροτικές τους εκμεταλλεύσεις, στο πλαίσιο μιας σύγχρονης επιχειρηματικής βάσης. Το υψηλό επίπεδο τεχνογνωσίας των γεωτεχνικών της Περιφέρειάς μας και η άμεση ανταπόκρισή τους στις προκλήσεις του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (Π.Α.Α.), θα δημιουργήσει προοπτικές ενδυνάμωσης του αγροτικού πληθυσμού της Κεντρικής Μακεδονίας».
Υπενθυμίζεται ότι η περίοδος υποβολής των αιτήσεων στήριξης-φακέλων υποψηφιότητας για χρηματοδότηση, ξεκίνησε ήδη από 31/10/2016 και λήγει στις 30/11/2016 και πραγματοποιείται ηλεκτρονικά μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (Π.Σ.Κ.Ε.) www.ependyseis.gr/mis.
Δικαιούχοι του προγράμματος «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών (υπομέτρο 6.1.), που αφορά στην παροχή σε νέους κατ’ αποκοπή οικονομικής ενίσχυσης για την είσοδο και παραμονή τους στο γεωργικό τομέα και για την υλοποίηση επιχειρηματικών σχεδίων με σκοπό την ανάπτυξη των γεωργικών δραστηριοτήτων τους, είναι:
-Φυσικά πρόσωπα από 18 έως 41 ετών, μόνιμοι κάτοικοι της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
-Νομικά πρόσωπα, που έχουν ως αρχηγό-νόμιμο εκπρόσωπο νέο γεωργό, ο οποίος μετέχει στο κεφάλαιο με ποσοστό τουλάχιστον 51%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ