Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2017

Süddeutsche Zeitung: Κρίσιμοι οι επόμενοι μήνες για την ύπαρξη του ευρώ

Την ώρα που η Άνγκελα Μέρκελ στέλνει μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση πως η ευρωζώνη πρέπει να μείνει ενωμένη, όχι με δύο ταχύτητες αλλά ενιαία, η γερμανικής εφημερίδα Süddeutsche Zeitung σημειώνει πως οι επόμενες μήνες θα βάλουν το ευρώ σε μια δοκιμασία αντοχής υπαρξιακής φύσης.


Μεταξύ άλλων η γερμανική εφημερίδα αναφέρεται στις κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις σε Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία και τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει εκ νέου η Ευρωζώνη. «Μετά τις γαλλικές εκλογές το Βερολίνο ενδέχεται να χάσει τον σημαντικότερο εταίρο του», ενώ «μέσα σε όλα αναζωπυρώνεται και πάλι η διαμάχη για την Ελλάδα», σημειώνει.

Για τις ολλανδικές εκλογές αναφέρει πως αυτές «κινδυνεύουν αν επισκιαστούν από ένα διαρκές τεστ αντοχής που καλά κρατεί εδώ και επτά χρόνια: Τη διαμάχη για το ελληνικό χρέος».

«Όπως και η γερμανική βουλή, έτσι και η ολλανδική, είχε επικυρώσει το τρίτο πρόγραμμα δανειακής βοήθειας υπό τον όρο της συμμετοχής και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. (…) Ωστόσο μέχρι στιγμής το ΔΝΤ δεν έχει εκπληρώσει αυτόν τον όρο. Εάν το ΔΝΤ δεν λάβει μέρος, τότε το πρόγραμμα αυτό τελειώνει για την Ολλανδία, αναφέρει Ευρωπαίος διπλωμάτης», αναφέρει η Süddeutsche Zeitung και συνεχίζει:

«Από τη σκοπιά της ολλανδικής κυβέρνησης στη Χάγη, όπου ο Γερούν Ντέισελμπλουμ έχει την ιδιότητα του υπουργού Οικονομικών της χώρας, θα ήταν καλύτερο εάν στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup στις 20 Φεβουραρίου οι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης κατέληγαν σε μια συνεννόηση με το ΔΝΤ. Το πρόβλημα είναι μόνο το εξής: ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι περιμένουν πράξεις από την Αθήνα».

Η γερμανική εφημερίδα υποστηρίζει πως για το ΔΝΤ προέχει το κλείσιμο της τρέχουσας αξιολόγησης και αναφέρει πως η κατάσταση παραμένει στάσιμη καθώς η Αθήνα δεν έχει λάβει ακόμη τις αποφάσεις της. «Όσο δεν έρχεται κανένα μήνυμα από την ελληνική κυβέρνηση, ότι σκέφτεται στα σοβαρά τι κάνει, τότε δεν έχει νόημα να μεταβούμε στην Αθήνα', λέγεται στις Βρυξέλλες», σύμφωνα με τη Süddeutsche Zeitung.

Παράλληλα γράφει πως από την άλλη πλευρά ο Σόιμπλε αυξάνει την πίεση προς την Ελλάδα, ενώ «οι αγορές είναι ήδη ανήσυχες». «Σε αντίθεση με την Γαλλία και την Ολλανδία, η εμπιστοσύνη προς την Ελλάδα είναι περιορισμένη. Πράγμα που σημαίνει επίσης ότι οι επενδυτές δεν εμπιστεύονται τις χώρες του ευρώ. Γιατί αυτοί εν τέλει αποφασίζουν πόση πίεση θα ασκηθεί στο τέλος στην Αθήνα -και κατά συνέπεια στο ευρώ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ