Κυριακή, 5 Μαρτίου 2017

Έρευνα: 1 στους 4 Έλληνες πιστεύει ότι μας ψεκάζουν, 1 στους 3 θέλει επιστροφή στη δραχμή και σχεδόν οι μισοί δεν θέλουν Μουσουλμανικά τζαμιά.

1 στους 3 Έλληνες επιθυμεί την επιστροφή της χώρας στη δραχμή. 4 στους 10 Έλληνες θεωρούν τη φοροδιαφυγή θεμιτή άμυνα κατά της υπερβολικής φορολογίας. 1 στους 4 πιστεύει ότι «μας ψεκάζουν». Αυτά είναι μόνο τρία από τα εκατοντάδες ευρήματα της μεγάλης πανελλαδικής δημοσκοπικής έρευνας "Τι Πιστεύουν Οι Έλληνες", που διεξήχθη από τον ερευνητικό οργανισμό «διαΝΕΟσις» για δεύτερη συνεχή χρονιά. Τα αποτελέσματα
της έρευνας, που είναι μια εκτενής χαρτογράφηση των βασικών αξιών και των αντιλήψεων των Ελλήνων σε ένα ευρύ σύνολο θεμάτων της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας, δημοσιεύονται για πρώτη φορά σήμερα.   Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε σε συνεργασία με τη Μονάδα Ερευνών Κοινής Γνώμης του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Μέσα από τα αποτελέσματα αναδεικνύονται αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά της ελληνικής κοινωνίας και προκύπτουν πολύ χρήσιμα συμπεράσματα σε θέματα όπως η στάση των πολιτών απέναντι στο ευρώ, η θέση της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το προσφυγικό-μεταναστευτικό πρόβλημα, η ταυτότητα των Ελλήνων, η στάση της ελληνικής κοινωνίας σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η στάση της απέναντι στους θεσμούς και πολλά άλλα.   Ενδεικτικά, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας: Ο αντιευρωπαϊσμός βρίσκεται σε άνοδο, χωρίς να αποτελεί ακόμα την πλειοψηφική τάση. Οι Έλληνες δηλώνουν σε αναπάντεχα υψηλά ποσοστά οικονομικά φιλελεύθεροι. Οι Έλληνες παραμένουν συντηρητικοί στα περισσότερα κοινωνικά θέματα. Οι Έλληνες δεν αμφισβητούν ακόμα τη δημοκρατία ως πολίτευμα, αν και θεωρούν πως οι θεσμοί βρίσκονται σε κρίση.   Eνδεικτικά ευρήματα:   Αναφορικά με τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, 6 στους 10 Έλληνες πιστεύουν πως από τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Ε.Ε., περισσότερο ωφελημένη βγήκε η Ε.Ε. Την ίδια άποψη έχουν 8 στους 10 Έλληνες αγρότες, ενώ το 49% των Ελλήνων θεωρεί πως η Ελλάδα έχει βγει ζημιωμένη στον τομέα της οικονομικής ανάπτυξης και ευημερίας.   Σε ό,τι αφορά την κατάσταση του ελληνικού κράτους σήμερα, 4 στους 10 Έλληνες πιστεύουν πως η πιο επείγουσα μεταρρύθμιση είναι η αλλαγή του φορολογικού συστήματος, ενώ 7 στους 10, δεν πιστεύουν ότι η φοροδιαφυγή θα παταχθεί στην Ελλάδα. Την ίδια στιγμή 6 στους 10 Έλληνες πιστεύουν ότι χρειαζόμαστε μικρότερο δημόσιο τομέα.   Tο 42% των Ελλήνων θα ενοχλούνταν από την ανέγερση τζαμιών στην Ελλάδα, τη στιγμή που το 66,5% θεωρεί σωστό τα παιδιά των νόμιμων μεταναστών που γεννιούνται στην Ελλάδα να λαμβάνουν άμεσα την ελληνική υπηκοότητα.   Γραφήματα με τις απαντήσεις σε χαρακτηριστικά θέματα με τα οποία ασχολήθηκε η έρευνα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ