Τρίτη 21 Μαρτίου 2017

Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ημαθίας-Πέλλας για την «Λευκή Νύχτα» της Πέμπτης 23 Μαρτίου στη Βέροια

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Μάρτης, 2017

Οι "Λευκές Νύχτες", όπως αυτή της Πέμπτης 23 Μαρτίου στη Βέροια, βάζουν από το παράθυρο αυτό που επιχειρεί και η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας: Την απελευθέρωση του ωραρίου και την ακόμα πιο φτηνή εργατική δύναμη.

Η απελευθέρωση του ωραρίου είναι συνέχεια παλιών και νέων αντιλαϊκών μέτρων που πάρθηκαν και θα παρθούν εις βάρος μας με το τέλος της «αξιολόγησης». Τα επιχειρήματα που χρησιμοποιούνται
ότι δήθεν "η επέκταση του ωραρίου θα τονώσει την αγορά" τη στιγμή που το εισόδημα των εργαζομένων λεηλατείται από την αντιλαϊκή πολιτική συγκυβέρνησης - ΕΕ με τη φοροληστεία, τα χαράτσια, τις μειώσεις μισθών, την εντατικοποίηση, την απλήρωτη εργασία είναι κενά. Τα ίδια χρεοκοπημένα επιχειρήματα επιστρατεύονται και για την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας.
Στον κλάδο του Εμπορίου και του Επισιτισμού είναι γεγονός ότι μεγάλο μέρος των εργαζομένων είναι ανασφάλιστοι, κακοπληρωμένοι, με λιγότερα ένσημα απ’ ό, τι πραγματικά δικαιούνται, με απλήρωτες υπερωρίες, νυχτερινά και αργίες, με ωράρια λάστιχο, με ατομικές συμβάσεις εργασίας, με την απειλή της απόλυσης. Αυτή είναι η ζωή των εργαζομένων και είναι σε όλους γνωστή. Ακόμη και σε χώρους δουλειάς που οι εργαζόμενοι έκαναν «λάστιχο» το ωράριο τους για να «εξυπηρετήσουν» την επιχείρηση, και τη δουλειά τους δεν έσωσαν και απλήρωτοι έμειναν (πχ Αρβανιτίδης - Καρυπίδης).
Βασικός λόγος που τα μαγαζιά είναι άδεια είναι και το ότι οι μισθοί των εργαζομένων έχουν "πιάσει πάτο" και η ανεργία "ταβάνι".
Δεν φταίει το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, αλλά οι «άδειες τσέπες» των εργαζομένων, τόσο «άδειες» που σε πολλές περιπτώσεις δεν μπορούν να ικανοποιήσουν ούτε καν τις βασικές τους ανάγκες.
Οι μικροί έμποροι και οι αυτοαπασχολούμενοι με "φιέστες" τέτοιου τύπου, δηλαδή με ανοιχτά καταστήματα το βράδυ, όχι μόνο δεν σώζονται, αλλά αντίθετα ανοίγουν κερκόπορτες για νέα χειρότερα μέτρα εις βάρος τους.
Κανένας εμποροϋπάλληλος δεν υποχρεώνεται από κανένα νόμο να δουλέψει μέχρι τα μεσάνυχτα.

Συνάδελφοι - συναδέλφισσες,
Να αντιδράσουμε μαζικά και οργανωμένα στη δουλειά μέχρι τα ξημερώματα. Κοινή δράση εργαζομένων - μικρών επαγγελματιών ενάντια στα μονοπώλια και τις πολιτικές τους.

Παλεύουμε για:
* Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.
* Νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας.
* Κοινωνική Ασφάλιση.
* Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Κατάργηση της μερικής απασχόλησης και του ωρομίσθιου, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και όλων των ελαστικών μορφών εργασίας και μετατροπής τους σε 8ωρες συμβάσεις αορίστου χρόνου.
* Υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων με βάση τις ανάγκες των εργαζομένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ