Τρίτη 14 Μαρτίου 2017

Τον αγροτικό συνεταιρισμό «Νέος Αλιάκμων» στην Αμμο Ημαθιας επισκεφτηκε ομάδα μαθητριών από το 5o ΓΕΛ Βεροίας στα πλαισια του ευρωπαϊκού προγράμματος του σχολείου «Food for thought»

Tην Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017 ομάδα μαθητριών από το 5o ΓΕΛ Βεροίας επισκέφτηκε τον αγροτικό συνεταιρισμό «Νέος Αλιάκμων» στο πλαίσιο της έρευνας της σχετικά με τις εισαγωγές και εξαγωγές τροφίμων στη χώρα μας. Το θέμα αυτό αποτελεί την τέταρτη θεματική ενότητα του ευρωπαϊκού προγράμματος του σχολείου «Food for thought». Τα στελέχη του συνεταιρισμού
κ.Ανδρέας Οβεζικ και Τ. Παγουνης υποδέχτηκαν με ζεστασιά την ομάδα των μαθητριών και απάντησαν λεπτομερώς στις ερωτήσεις τους σχετικά με τις εξαγωγές νωπών φρούτων που κάνει ο συνεταιρισμός. Οι μαθήτριες πληροφορήθηκαν ότι νωπά φρούτα της περιοχής μας εξάγονται, από τον «Νέο Αλιάκμονα» σε χώρες της Ευρώπης και της ανατολικής Μεσογείου. Έκπληξη προκάλεσε η πληροφορία ότι κάποιες χώρες έχουν προτιμήσεις σε συγκεκριμένα φρούτα. Πχ. Η Αίγυπτος προτιμά τα κόκκινα μήλα, η Ρωσία αγαπά τα πράσινα μήλα, η Λεττονία θέλει τα κεράσια μας!

Επίσης ενημερώθηκαν για το ότι εξακολουθεί να ισχύει το εμπάργκο της Ρωσίας για τα ευρωπαϊκά προϊόντα. Οι μαθήτριες προβληματίστηκαν επειδή αντιλήφτηκαν ότι έτσι πλήττονται οι εξαγωγές των νωπών φρούτων της περιοχής μας και κατά συνέπεια συρρικνώνεται το εισόδημα των αγροτών. Το γεγονός αυτό αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα καθώς πολλές από τις οικογένειες των μαθητών του σχολείου είναι. αγροτικές οικογένειες.

Στον φιλόξενο χώρο των γραφείων του συνεταιρισμού οι μαθήτριες κεράστηκαν χυμούς, κουλουράκια και έφυγαν με δώρα φρούτα –ακτινίδια ευχαριστώντας τους υπεύθυνους για τις πολύτιμες πληροφορίες που συμπληρώνουν την έρευνα τους.

Η έρευνα που διεξάγει το 5 ΓΕΛ Βεροίας πραγματοποιείται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος ERASMUS+ KA2, «Food for Thought” και στο οποίο το σχολείο συμμετέχει ως εταίρος.

Την ομάδα των μαθητριών αποτελούν οι Σοφία Κίρτσιου, Γεωργία Αμανατιάδου, Νένα Αμανατιάδου, Βικτωρία Καράλη. Τους συνόδευσε η καθηγήτρια Ελένη Κωστοπούλου.

Το πρόγραμμα ERASMUS+ KA2 «Food for Thought» χρηματοδοτείται από την ευρωπαϊκή ένωση και εθνική μονάδα για την χώρα μας είναι το ΙΚΥ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ