Τετάρτη 5 Απριλίου 2017

Έντονο ενδιαφέρον από την πλευρά των µεταποιητών για την προµήθεια συµπύρηνου ροδάκινου Από τα άνθη κλείνουν τα συµπύρηνα οι µεταποιητές.σύμφωνα με δημοσίευμα της Agrenda.

Έντονο ενδιαφέρον σηµειώνεται ήδη από την πλευρά των µεταποιητών για την προµήθεια συµπύρηνου ροδάκινου πριν ακόµα βγει ο Μάρτιος και ξεκινήσει καλά-καλά ο Απρίλιος, όπως αναφέρουν παραγωγοί και συνεταιρισµοί από τον κάµπο της Ηµαθίας, σύμφωνα με δημοσίευμα της Agrenda.
Συγκεκριµένα, οι βιοµηχανίες κοµπόστας στη χώρα µας σπεύδουν να εξασφαλίσουν πρώτη
ύλη ενώ ακόµα τα δέντρα βρίσκονται στο στάδιο της ανθοφορίας καθώς πέρσι -σύµφωνα µε την έκθεση της Europech- τα συµπύρηνα στις βασικές χώρες παραγωγής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) ήταν µειωµένα κατά 17% σε σχέση µε τη µέση ετήσια παραγωγή της πενταετίας 2011-2015 και δεν φαίνεται να υπάρχουν αποθέµατα.

Την ίδια ώρα, η πρόσφατη χιονόπτωση στις 26 Μαρτίου στην βορειοανατολική Ισπανία σε συνδυασµό µε τις προβλέψεις για επικράτηση άσχηµων καιρικών συνθηκών µέσα στον Απρίλιο αφήνουν περιθώρια για µικρότερη παραγωγή από τους κύριους ανταγωνιστές µας εντός Ευρώπης.



Ελλειµµατική η περσινή σοδειά και µηδενικά αποθέµατα 

Πιο αναλυτικά, για την περσινή σεζόν 2015/2016 η παραγωγή πανελλαδικά για το βιοµηχανικό ροδάκινο ήταν µειωµένη σχεδόν 40% στους 285.000 τόνους έναντι 420.000 τόνων, καθώς οι άσχηµες καιρικές συνθήκες (σσ. χαλάζι και παγετός την άνοιξη του 2016) προκάλεσαν ζηµιές στις φυτείες της Πέλλας και της Ηµαθίας. Αξίζει να σηµειωθεί ότι οι ετήσιες ανάγκες της βιοµηχανίας για πρώτη ύλη ξεπερνούν τους 300.000 τόνους και έχουν ως εξής: 200.000 τόνοι (κονσέρβα), 30.000 τόνοι (κατάψυξη), 100.000-120.000 τόνοι (χυµός) και 15.000-20.000 τόνοι (νωπά για εξαγωγή). ∆ηλαδή στο σύνολο της η βιοµηχανία χρειάζεται τουλάχιστον 370.000 τόνους για να καλύψει τόσο την εγχώρια ζήτηση αλλά και τις παραγγελίες από το εξωτερικό.

Επιπλέον, και στους βασικούς ανταγωνιστές µας σε επίπεδο ΕΕ η παραγωγή του 2016 ήταν µειωµένη µε βάση την έκθεση Europech. Ειδικότερα σε σύγκριση µε το 2014/2015, η παραγωγή της Ισπανίας ήταν µειωµένη κατά 5% στους 262.107 τόνους, της Ιταλίας κατά 12% στους 73.553 τόνους και της Γαλλίας κατά 15% στους 5.198 τόνους.

Θετικά τα πρώτα µηνύµατα από την ανθοφορία των δέντρων

«Βρισκόµαστε στο στάδιο της ανθοφορίας και αν δεν αλλάξει κάτι δραµατικά στον καιρό φαίνεται ότι είµαστε σε καλό δρόµο. ∆εν σηµειώθηκαν φέτος παγετοί, οπότε η εξέλιξη της ανθοφορίας προς το παρόν είναι καλή. Επίσης, ήδη υπάρχει στην αγορά ζήτηση για κοµπόστα», αναφέρει ο πρόεδρος του Α.Σ Βέροιας, Τάσος Χαλκίδης. «Αυτό που θέλουµε για τη φετινή σεζόν είναι να έχουµε παραγωγή αλλά και µια τιµή ώστε να µπορέσουµε να συνεχίσουµε να παράγουµε», προσθέτει ο ίδιος.

Όσον αφορά τις τιµές πέρσι, όπως αναφέρει στην Agrenda o Πέτρος Αλαγκιοζίδης, εκπρόσωπος ΑΕΣ ΑΛΜΕ, «οι µεσοπρώιµες ποικιλίες (Κατερίνα, Fortuna, κλπ) πληρώθηκαν µε 30 λεπτά το κιλό και οι όψιµες (Andros, Evert) τον Αύγουστο στα 34 λεπτά το κιλό».

Σύµφωνα µε τον ίδιο για την ώρα η ανθοφορία εξελίσσεται κανονικά και αναλόγως µε την περιοχή βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στον κάµπο της Ηµαθίας ενώ σιγά-σιγά και αναλόγως την περιοχή µπαίνουν σε αυτή τη φάση τα ηµιορεινά και ορεινά κτήµατα.

Στους -12 βαθµούς Κελσίου υποχώρησαν οι θερµοκρασίες στην Ταρραγόνα (βορειοανατολική Ισπανία) στις 26 Μαρτίου και το χιόνι που κάλυψε την πόλη και τις γύρω αγροτικές εκτάσεις έφτασε τα 10 εκατοστά, όπως µεταδίδουν τα διεθνή µέσα ενηµέρωσης. Την ίδια ώρα, ισχυρές βροχοπτώσεις έπληξαν την Καταλονία, τη βόρεια Αραγονία, τη Ναβάρα και το ανατολικό τµήµα της Κανταβρικής ακτής.

Ας σηµειωθεί ότι λόγω των υψηλών θερµοκρασιών που σηµειώθηκαν στα µέσα Φεβρουαρίου στην Ισπανία η παραγωγή συµπύρυνου ροδάκινου αναµένεται να είναι αρκετά πιο πρώιµη φέτος, όπως σηµειώνει στην Agrenda
ο ∆ήµος Βαδόλας από τη Γεωργική Εµπορική Ηµαθίας.

«Σίγουρα µέσα στο Μάιο θα έχει βγει η ισπανική παραγωγή, ενώ και οι δικές µας πρώιµες ποικιλίες αναµένεται να είναι διαθέσιµες εκείνο το διάστηµα», εκτιµά ο ίδιος.


www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ