Παρασκευή 21 Απριλίου 2017

Κάντο όπως στην Ισπανία..πετάξτε στο δρόμο τους δανειολήπτες Στη Cepal πακέτο κόκκινων δανείων 500 εκατ. ευρώ της alpha bank.

Το πρώτο πακέτο μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 500 εκατ. ευρώ αναμένεται εντός των επόμενων δύο εβδομάδων να δοθεί από την Alpha Bank στη Cepal Hellas, με στόχο την ενεργή διαχείρισή του.
Πρόκειται κυρίως για στεγαστικά και «λίγα» καταναλωτικά δάνεια, με τα πρώτα να μην εξυπηρετούνται από 6 μήνες και πάνω και χρήζουν, σύμφωνα με πηγές της τράπεζας, άμεσης διαχείρισης. Στόχος της τράπεζας είναι μέχρι το τέλος του 2017 να μεταφερθούν στη Cepal μη εξυπηρετούμενα δάνεια 1,5 δισ. ευρώ.
Ο αρχικός σχεδιασμός της τράπεζας προέβλεπε η έναρξη της μεταφοράς των καταναλωτικών να γινόταν αργότερα σε σχέση με τα στεγαστικά, ωστόσο υπήρξε μία γενικότερη καθυστέρηση της διαδικασίας, εξαιτίας κυρίως των παρατεταμένων -χρονικά- διαπραγματεύσεων μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών.

Απώτερος στόχος της Alpha Bank είναι να μεταφερθούν στη Cepal Hellas μη εξυπηρετούμενα δάνεια 10-12 δισ. ευρώ από το κομμάτι της λιανικής, ενώ τα στελέχη της δηλώνουν ότι η εταιρεία διαχείρισης είναι «ανοικτή» να αναλάβει τη διαχείριση δανείων και άλλων πιστωτικών ιδρυμάτων.

Η Cepal Hellas είναι η πρώτη εταιρεία διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων καθώς πήρε άδεια από την Τράπεζα της Ελλάδος στις αρχές Δεκεμβρίου 2016. Στο μετοχικό της κεφάλαιο η Alpha Βank κατέχει ποσοστό 55% και το υπόλοιπο 49% ανήκει στον ισπανικό όμιλο Aktua.
Σύμφωνα με πηγές, η Cepal αναμένεται να προχωρήσει σε επιθετικές ρυθμίσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων και να παράσχει εναλλακτικές λύσεις προς τους δανειολήπτες, κυρίως στα στεγαστικά. «Υπάρχουν λύσεις όπως μακροχρόνιες ρυθμίσεις αλλά και σκληρότερες, αν αποδειχθεί ότι ο δανειολήπτης δεν έχει πραγματική αδυναμία εξυπηρέτησης των δανείων», αναφέρει πηγή στο Euro2day.gr και προσθέτει: «Πολλές από τις λύσεις εφαρμόσθηκαν στην Ισπανία, ωστόσο πρέπει να προσαρμοσθούν στα ελληνικά δεδομένα και στην ελληνική κουλτούρα».
Τις μαζικές, μακροχρόνιου χαρακτήρα, ρυθμίσεις είχαν προαναγγείλει τα στελέχη τηςAlpha Bank κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των αναλυτών μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της οικονομικής χρήσης του 2016.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ