Κυριακή 14 Μαΐου 2017

Δύο νεκροί και επτά τραυματίες, εκ των οποίων οι τρεις σοβαρά, είναι ο τραγικός απολογισμός του σιδηροδρομικού δυστυχήματος 200 μέτρα από το χωριό Άνδεδρο, έξω από τη Θεσσαλονίκη.


Δύο νεκροί και επτά τραυματίες, εκ των οποίων οι τρεις σοβαρά, είναι ο τραγικός απολογισμός του σιδηροδρομικού δυστυχήματος από τον εκτροχιασμό της αμαξοστοιχίας Intercity που σημειώθηκε χθες στις 9.40 το βράδυ, 200 μέτρα από το χωριό Άνδεδρο, έξω από τη Θεσσαλονίκη. 

Σύμφωνα με το ΕΚΑΒ τα θύματα είναι ηλικίας 39 και 50 ετών. Από τους επτά τραυματίες, οι τρεις νοσηλεύονται και η κατάσταση τους κρίνεται σοβαρή, οι δυο είναι πολυτραυματίες και ένας διασωληνωμένος, ενώ οι υπόλοιποι τέσσερις είναι ελαφρά τραυματισμένοι. 


Η αμαξοστοιχία (I/C58) με 70 επιβάτες και 5 άτομα προσωπικό, εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα - Θεσσαλονίκη, όταν για άγνωστο λόγο εκτροχιάστηκε λίγο έξω από το Άδενδρο και στη συνέχεια το κινητήριο βαγόνι προσέκρουσε σε κτίσμα του ΟΣΕ που βρίσκεται κοντά στις σιδηροδρομικές γραμμές το οποίο και διαπέρασε.
Στο σημείο της τραγωδίας έσπευσαν άμεσα δυνάμεις της αστυνομίας, του ΕΚΑΒ, και της πυροσβεστικής αλλά και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.


Σε δηλώσεις του ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε ότι πρόκειται για τραγωδία, τα αίτια της οποίας θα πρέπει να διερευνηθούν άμεσα.

«Έχουμε ζητήσει να έρθουν μηχανικοί από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας γιατί υπάρχει το θέμα της οικίας. Όταν απομακρυνθεί το τρένο θα πρέπει να υπάρχει μέριμνα», τόνισε. 


Ερωτηθείς για το εάν υπήρχε κάποια ενημέρωση για προβλήματα στο συγκεκριμένο σημείο, ο κ. Τζιτζικώστας απάντησε πως «ποτέ ο ΟΣΕ δεν ενημέρωσε κανέναν φορέα ότι υπάρχει πρόβλημα με το δίκτυο» και επανέλαβε την ανάγκη να υπάρξει άμεση διερεύνηση των αιτιών.



Ο εκτροχιασμός έγινε μόλις 200 μέτρα από τον Σιδηροδρομικό Σταθμό του Αδένδρου.




Η απόσταση από τον Σταθμό. 



Το κτήριο όπου η αμαξοστοιχία διαπέρασε, είναι ένα παλιό του ΟΣΕ. Την ώρα τις σύγκρουσης, βρισκόταν μέσα σε αυτό αλλοδαποί από Αλβανία, οι οποίοι δεν έπαθαν το παραμικρό, αλλά έντρομοι το εγκατέλειψαν όπως-όπως, πηδώντας από παράθυρα και σκάλες.



Κομμάτι της αμαξοστοιχίας εκφενδονίστηκε αρκετά μέτρα μακριά.



Όλα τα βαγόνια της αμαξοστοιχίας I/C58 με 70 επιβάτες και 5 υπαλλήλους, εκτροχιάστηκαν



Το κτήριο του ΟΣΕ στην κυριολεξία στηρίζεται πάνω στη μηχανή του τρένου!








Δελτίο Τύπου 14/5/2017 ώρα 03:07 – Νέα ενημέρωση για τον εκτροχιασμό της αμαξοστοιχίας I/C58

Χθες στις 21:45 η αμαξοστοιχία I/C58 η οποία μετέφερε 70 επιβάτες και 5 άτομα προσωπικό και εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα – Θεσσαλονίκη, για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους εκτροχιάστηκε λίγο έξω από το Άδενδρο, ενώ στη συνέχεια το κινητήριο βαγόνι προσέκρουσε σε κτίριο του ΟΣΕ το οποίο και διαπέρασε.
Άμεση υπήρξε η κινητοποίηση όλων των αρμόδιων υπηρεσιών για τον απεγκλωβισμό των επιβατών και του προσωπικού της αμαξοστοιχίας.
Ειδικότερα, συμμετείχαν 28 διασώστες και 3 κινητές μονάδες του ΕΚΑΒ με γιατρούς, καθώς και 12 ασθενοφόρα οχήματα.
Για τον απεγκλωβισμό των επιβατών επιχείρησαν ακόμα 21 οχήματα της πυροσβεστικής με 60 άτομα προσωπικό καθώς και 15 αξιωματικοί και 75 άντρες της αστυνομίας και της Τροχαίας.
Επίσης άμεση ήταν η κινητοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ για τη μεταφορά με λεωφορεία και εφεδρική αμαξοστοιχία στον τελικό τους προορισμό των επιβατών που δεν τραυματίστηκαν αλλά και των επιβατών που λόγω της διακοπής της σιδηροδρομικής κυκλοφορίας είχαν παραμείνει σε εκατέρωθεν σταθμούς.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΣΕ και της ΕΕΣΣΤΥ, μετά από εντολή του Υπουργού κυρίου Χρ. Σπίρτζη, μεταβαίνουν επιτόπου στο σημείο του δυστυχήματος, όπου ήδη βρίσκονται κλιμάκια της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, της ΕΕΣΣΤΥ και του ΟΣΕ για τη διερεύνηση των συνθηκών και αιτιών του τραγικού συμβάντος.
Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες υπάρχουν δυο νεκροί, τρείς σοβαρά τραυματίες εκ των οποίων οι δυο είναι πολυτραυματίες, ένας διασωληνωμένος σε βαριά κατάσταση και τέσσερις ελαφρά τραυματίες.
Στα νοσοκομεία όπου έχουν μεταφερθεί οι τραυματίες έχουν σπεύσει στελέχη της ΤΡΑΙΝΟΣΕ για να συνδράμουν με οποιονδήποτε τρόπο χρειαστεί τους ίδιους και τις οικογένειες τους.
Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ και όλη η σιδηροδρομική οικογένεια εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στις οικογένειες των νεκρών και εύχεται ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες.







Από τις 7 έως τις 10 έχουνε διακοπεί όλα τα δρομολόγια.

Την ώρα του ρεπορτάζ (6:20) περνούσε το βραδινό δρομολόγιο από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη κι ένα από Έδεσσα. Tα τρένα κόβουνε ταχύτητα για να περάσουνε κάτω από την μισοδιαλυμμένη κατασκευή ηλεκτροδότησης και συνεχίζουνε το ταξίδι τους.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ