Τετάρτη, 21 Ιουνίου 2017

Να συζητηθεί άμεσα το θέμα των συμβασιούχων εργαζόμενων των δήμων που κινδυνεύουν να απολυθούν στα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων Βέροιας, Νάουσας και Αλεξάνδρειας ζήτησε η παραταξη Λαϊκή Συσπείρωση του κάθε δήμου.

ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΒΕΡΟΙΑΣ, ΝΑΟΥΣΑΣ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Να συζητηθεί άμεσα το θέμα των συμβασιούχων εργαζόμενων των δήμων που κινδυνεύουν να απολυθούν στα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων Βέροιας, Νάουσας και Αλεξάνδρειας ζήτησε η Λαϊκή Συσπείρωση του κάθε δήμου. Η πρόταση που κατατέθηκε έχει ως εξής:

«Πρόταση για συζήτηση σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας του θέματος των συμβασιούχων εργαζόμενων του Δήμου που κινδυνεύουν να απολυθούν.
Με τον κίνδυνο να χάσουν την δουλειά τους και να βρεθούν κυριολεκτικά στον δρόμο βρίσκονται εργαζόμενοι στις Υπηρεσίες του Δήμου, όπως και εκατοντάδες εργαζόμενοι στις Υπηρεσίες των Δήμων όλης της χώρας, μετά την απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που έκρινε ως παράνομη την ανανέωση των συμβάσεων των 8μηνιτών, καθώς και την πληρωμή των εργαζομένων για δουλειά που έχουν ήδη προσφέρει.
Οι εξελίξεις με την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου και το λεγόμενο συνταγματικό κώλυμα του 24μηνου είναι πρόκληση για εκατοντάδες μακροχρόνια άνεργους που βρήκαν δουλειά στους δήμους μέσω των διαδικασιών του ΑΣΕΠ την ίδια στιγμή που το αμείλικτο για τους εργαζόμενους αστικό κράτος είναι πάντα πρόθυμο και κατοχυρώνει πλήθος φοροαπαλλαγών και άλλων προνομίων για το μεγάλο κεφάλαιο.
Αποκαλύπτεται και με αυτόν τον τρόπο το αντεργατικό-αντιλαϊκό πρόσωπο της σημερινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που παίρνοντας την σκυτάλη από τις προηγούμενες κρατά ομήρους και απλήρωτους εκατοντάδες εργαζόμενους στους Δήμους.
Τόσο η σημερινή κυβέρνηση όσο και οι προηγούμενες συνειδητά δεν έδιναν λύση όλα τα προηγούμενα χρόνια με τη μετατροπή των συμβάσεων των εργαζόμενων σε αορίστου χρόνου. Με τις ενέργειες τους, αρνήθηκαν και αρνούνται σκόπιμα εδώ και χρόνια τις προσλήψεις, παρά τα χιλιάδες κενά στους δήμους, με σκοπό να οδηγήσουν κρίσιμους τομείς σε πλήρη ιδιωτικοποίηση, να τσακίσουν εργασιακές σχέσεις και δικαιώματα.
Ως Λαϊκή Συσπείρωση, η δημοτική παράταξη που στηρίζεται από το ΚΚΕ είχαμε προειδοποιήσει από νωρίς για αυτές τις εξελίξεις που δεν αφορούν μόνο τους συγκεκριμένους εργαζόμενους, αλλά κάθε λαϊκή οικογένεια, στις πόλεις και στα χωριά του Δήμου, που θα πληρώνει ακόμα πιο ακριβά τις όποιες υπηρεσίες θα παρέχονται. Κατά συνέπεια είναι υποχρέωσή μας να συζητήσουμε το θέμα ως τακτικό στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Ως Λαϊκή Συσπείρωση προτείνουμε τα παρακάτω:
Α. Το Δημοτικό Συμβούλιο συμφωνεί με την παρακάτω πρόταση νόμου που κατέθεσαν στα κοινοβουλευτικά κόμματα πλην της Χρυσής Αυγής οι Επιτροπές Αγώνα Συμβασιούχων και απαιτεί να ψηφιστεί άμεσα. Η πρόταση Νόμου έχει ως εξή:
«Προς τα κόμματα της Βουλής.
Κυρίες και κύριοι,
Όπως γνωρίζετε, είμαστε εν αναμονή της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου που αποτελεί κόλαφο για εμάς και τις οικογένειές μας. Η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου είναι χωρισμένη σε τρία σκέλη:
Το πρώτο θεωρεί ότι όλες οι παρατάσεις των συμβάσεων είναι παράνομες.
Το δεύτερο καλεί όλους τους επιτρόπους να σταματήσουν να υπογράφουν τα εντάλματα πληρωμής.
Και το τρίτο καλεί να επιστρέψουμε πίσω όλους τους μισθούς από την παράτασή μας και μετά.
Η κυβέρνηση έχει στο ακέραιο την ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Γνωρίζουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς (υπουργεία, ΚΕΔΕ, κ.λπ.) ότι χωρίς εμάς ουσιαστικά οι υπηρεσίες καθαριότητας θα κλείσουν.
Γνωρίζετε πολύ καλά ότι το υπάρχον μόνιμο και αορίστου χρόνου προσωπικό σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στις ανάγκες των υπηρεσιών. Όμως, η κυβέρνηση έχει σχέδιο και μέθοδο. Συνέχισε την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, άφησε αλώβητη όλη την προηγούμενη αντεργατική νομοθεσία με σκοπό να υλοποιήσει τις κατευθύνσεις της ΕΕ αλλά και τις απαιτήσεις των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και να παραχωρήσει στα επιχειρηματικά συμφέροντα τομείς όπως η καθαριότητα (που έχει ήδη ξεκινήσει), η σίτιση και η φύλαξη.
Από τη μεριά μας θεωρούμε ότι τώρα θα πρέπει να καταργηθούν όλες οι ελαστικές μορφές εργασίας και όλοι οι εργαζόμενοι να έχουν μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
Οι παρακάτω Επιτροπές απ' όλη την Ελλάδα καταθέτουμε πρόταση νόμου και σας καλούμε να τη στηρίξετε.
Πρόταση νόμου
Γνωρίζετε το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί κυρίως στο χώρο των ΟΤΑ με το θέμα των παρατάσεων των συμβάσεων εργασίας. Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι η παραμονή μας στην εργασία είναι προϊόν, από τη
μια, της απαγόρευσης προσλήψεων μόνιμου προσωπικού και, από την άλλη, των αυξημένων αναγκών παροχής υπηρεσιών καθαριότητας από τους ΟΤΑ όλης της χώρας. Αυτήν τη στιγμή με την παρουσία μας διατηρείται ο δημόσιος χαρακτήρας αυτών των υπηρεσιών, η δε απόλυσή μας θα επιφέρει τσουνάμι ιδιωτικοποιήσεων.
Επίσης, θα θέλαμε να γνωρίζετε ότι όλοι μας έχουμε προσληφθεί μέσα από διαδικασίες του ΑΣΕΠ και ό,τι προβλέπει ο νόμος.
Θα θέλαμε από το κόμμα σας να στηρίξει στη Βουλή την παρακάτω πρότασή μας για νομοθετική ρύθμιση που θα επιλύει οριστικά το πρόβλημά μας.
Η πρότασή μας είναι:
"Οι ισχύουσες ατομικές συμβάσεις για την καθαριότητα των κτιρίων των δημόσιων υπηρεσιών, των ανεξάρτητων αρχών, των ΝΠΔΔ, των ΝΠΙΔ και των ΟΤΑ και ΔΕΥΑ, όπως επίσης για κάθε είδους Υπηρεσίες των ΟΤΑ αρμόδιες για την καθαριότητα, καθώς και για την εξυπηρέτηση αναγκών καθαριότητας σε άλλες Υπηρεσίες των ΟΤΑ (πράσινο, νεκροταφεία, ηλεκτρολόγοι), μετατρέπονται αυτοδικαίως σε συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου. Και σε αυτούς τους δήμους που οι δήμαρχοι αρνήθηκαν να ανανεώσουν τις συμβάσεις"».*
Β. Το Δημοτικό Συμβούλιο απαιτεί από την κυβέρνηση:
ü Να μην απολυθεί κανένας συμβασιούχος.
ü Να καταβληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα.
ü Να μετατραπούν όλες οι συμβάσεις σε αορίστου χρόνου.
ü Να μην γίνει καμία ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών των δήμων.
Γ. Το Δημοτικό Συμβούλιο δηλώνει προς κάθε κατεύθυνση ότι ο Δήμος δεν πρόκειται να απολύσει κανέναν εργαζόμενο.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ