Παρασκευή 7 Ιουλίου 2017

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ 2.000 ΝΕΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΕΝΙΣΧΥΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΝΕΩΝ ΓΕΩΡΓΩΝ»

Περισσότεροι από 2.000 νέοι αγρότες της Κεντρικής Μακεδονίας προκρίθηκαν για να λάβουν τις επιδοτήσεις του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών», σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα που ανακοίνωσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Το ποσό που κατανέμεται στους 2.061 δικαιούχους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανέρχεται σε συνολικά 39,6 εκατομμύρια ευρώ, με κάθε δικαιούχο να λαμβάνει από 17.000 ευρώ ως
22.000 ευρώ.
Εκτός από τους 2.061 δικαιούχους υπάρχουν κι άλλες 216 αιτήσεις εν δυνάμει δικαιούχων, με συνολικό ποσό περίπου 4 εκ. ευρώ, αλλά και 1.133 επιλαχόντες, οι οποίοι προς το παρόν μένουν εκτός επιχορηγήσεων.
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι σε συνεργασία και συνεννόηση με το Υπουργείο και τη Διαχειριστική Αρχή του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2020, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα και στους επιλαχόντες να ωφεληθούν από το πρόγραμμα, καθώς από την έναρξη της διαδικασίας είχε επισημάνει την αδικία που υφίστανται από το σχεδιασμό του προγράμματος.
«Καλούμε την Κυβέρνηση να επανεξετάσει την κατανομή των προϋπολογισμών, ώστε να μην υπάρξουν αδικίες και αποκλεισμοί, αλλά και να αξιοποιηθεί στο έπακρο η διαθέσιμη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Η ελπίδα για ανάπτυξη είναι στον αγροτικό τομέα και οφείλουμε να μην τη στερήσουμε από τους νέους ανθρώπους που θέλουν να επενδύσουν στην πρωτογενή παραγωγή, ειδικά σε μια περιοχή με σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα και πολύ μεγάλη συνεισφορά στην εθνική οικονομία από την αγροτική παραγωγή», επισήμανε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.
«Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας λαμβάνει από το πρόγραμμα ‘Εγκατάστασης Νέων Γεωργών’ το μεγαλύτερο κονδύλι πανελλαδικά, όπως ήταν αναμενόμενο και έχει τους περισσότερους δικαιούχους νέους αγρότες. Ωστόσο, για εμάς αυτό δεν είναι αρκετό. Υπάρχουν Περιφέρειες, στις οποίες οι δικαιούχοι συγκεντρώνουν πολύ χαμηλότερη βαθμολογία από υποψήφιους που κατέθεσαν αιτήσεις στην Κεντρική Μακεδονία και τελικά δεν εντάσσονται στο πρόγραμμα, αλλά και με πολύ μικρό αριθμό αιτήσεων. Αυτό είναι άδικο και το επισημάναμε στο Υπουργείο, προκειμένου εγκαίρως να αλλάξουν
συγκεκριμένες προβλέψεις και να γίνει ανακατανομή των κονδυλίων, ώστε να μη μείνουν εκτός προγράμματος νέοι άνθρωποι που δικαιούνται να ενισχυθούν. Με βάση τα αποτελέσματα του Υπουργείου στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας περιλαμβάνονται στους επιλαχόντες και δυστυχώς όχι στους δικαιούχους 1.133 νέοι συμπολίτες μας, για τους οποίους προσπαθούμε, σε συνεργασία με το Υπουργείο, τελικά να περιληφθούν στη λίστα των δικαιούχων και να μη μείνουν εκτός της χρηματοδότησης. Είναι πολύ κρίσιμο για εμάς να μη στερηθούν της δυνατότητας να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα, που είναι βασικός πυλώνας της οικονομίας στην περιοχή μας νέοι άνθρωποι, που ψάχνουν ευκαιρία για επαγγελματική αποκατάσταση και για απασχόληση», τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Φάνης Παπάς.
Από τον προηγούμενο Ιανουάριο, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είχε κάνει σειρά επαφών και είχε στείλει σχετική επιστολή προς το Υπουργείο για τη διαδικασία και τους όρους ένταξης των νέων γεωργών στο Υπομέτρο 6.1, επισημαίνοντας ότι ένα μεγάλο μέρος των ενδιαφερομένων να ενταχθούν στο πρόγραμμα από την Κεντρική Μακεδονία αναγκαστικά θα έμενε εκτός επιδοτήσεων, διότι τα προβλεπόμενα κονδύλια για την περιοχή δεν επαρκούσαν για να καλύψουν το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε.
Πάγια θέση της διοίκησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ήταν και παραμένει η ορθολογική κατανομή των πόρων ανάμεσα στις Περιφέρειες της χώρας και η κάλυψη του συνόλου των υποψηφίων, καθώς το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2020 είναι από τις λίγες πηγές ενίσχυσης του πρωτογενούς τομέα και η ευκαιρία για ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας, για μείωση της ανεργίας και για ηλικιακή ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού, που είναι ζωτικής σημασίας για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ