Δευτέρα 17 Ιουλίου 2017

Εκκαθαριστικά Εφορίας οικονομικου ετους 2016: Όταν ο πολίτης δουλεύει για το κράτος

Σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, χιλιάδες φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν διπλάσιους φόρους, όπως προκύπτει από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων, κάτι που δεδομένα οφείλεται στην αύξηση της φορολογίας.
Σύμφωνα με στοιχεία μεγάλων λογιστικών γραφείων, η μεσοσταθμική αύξηση στα
εκκαθαριστικά σημειώματα είναι της τάξης του 35%-40%, σημειώνοντας ότι υπάρχουν πάρα πολλές περιπτώσεις όπου ο φόρος έχει διπλασιασθεί! Μάλιστα, αναφέρουν ότι ο φόρος πέρασε τη διαφορά (μεταξύ των εισοδημάτων 2015-2016) του εισοδήματος. Δίνοντας ένα παράδειγμα, φορολογούμενος με εισοδήματα ύψους περίπου 66.000 ευρώ το 2015 και 76.000 ευρώ το 2016 καλείται να πληρώσει 21.646 ευρώ από 10.692 ευρώ το προηγούμενο έτος. Από το άνωθεν παράδειγμα προκύπτει ότι το επιπλέον ποσό των 10.000 ευρώ που κατάφερε να κερδίσει ο φορολογούμενος το πήρε στο ακέραιο η εφορία. Άρα, ουσιαστικά ο φορολογούμενος εργάστηκε για την εφορία!
Το τσίρκο αυτό του παραλόγου έχει εγκατασταθεί στη χώρα μας γιατί αφενός αυξήθηκε η ειδική εισφορά αλληλεγγύης και αφετέρου ευθύνεται ο επαχθέστατος τρόπος φορολόγησης όσων έχουν εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες και ελευθέριο επάγγελμα. Και στο σημείο αυτό ξεκινάει ένα ντόμινο, κατά το οποίο το 40% των φορολογουμένων που έχει λάβει χρεωστικό σημείωμα είναι αδύνατο να καταφέρουν, όπως είναι το λογικό, να πληρώσουν τα ποσά αυτά σε 3 διμηνιαίες δόσεις. Το πιθανότερο είναι να ενταχθούν στη ρύθμιση των 12 δόσεων και, εάν δεν μπορέσουν και πάλι να πληρώσουν (καθώς από τον Ιούλιο και μετά εκτός από τον φόρο εισοδήματος έρχεται και ο ΕΝΦΙΑ), να ενταχθούν στη μεγάλη δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Το σοκ που λογικά έχουν υποστεί οι άνθρωποι αυτοί, συνειδητοποιώντας ότι ουσιαστικά εργάστηκαν για το κράτος, είναι μεγάλο και δυσκατάβλητο για την εποχή της κρίσης.
Στο σημείο αυτό, είναι εύκολο να καταλάβει κανείς λοιπόν πως οι πολίτες απαρνούνται το κράτος τους και λειτουργούν εις βάρος του, ψάχνοντας τρόπους να αποφύγουν τη φορολογία. Αυτό αποδεικνύεται επίσης από ότι οι 2.462.321(!) δηλώσεις είναι μηδενικές. Οι δηλώσεις αυτές αποτελούν το 43,39 % του συνόλου. Δηλαδή παραπάνω από έναν στους τρεις Έλληνες, δηλώνουν μηδενικό εισόδημα.
Τα βασικά της μέχρι-τώρα εκκαθάρισης
Με βάση τα στατιστικά στοιχεία, μέχρι στιγμής έχουν εκκαθαριστεί 5.674.630 δηλώσεις και προκύπτουν τα εξής συμπεράσματα:
- Οι 2.316.955 δηλώσεις είναι χρεωστικές και αποτελούν το 40,83% των δηλώσεων που έχουν εκκαθαριστεί μέχρι σήμερα. Αυτό σημαίνει ότι ισάριθμοι φορολογούμενοι θα πληρώσουν επιπλέον φόρο συνολικού ύψους 2,989 δισ. ευρώ. Κάθε ένας από αυτούς θα καταβάλει στο ελληνικό Δημόσιο κατά μέσον όρο το ποσό των 1.290 ευρώ. Η πρώτη δόση θα καταβληθεί στις 31 Ιουλίου και οι υπόλοιπες στα τέλη Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου αντίστοιχα.
- Οι 895.454 δηλώσεις είναι πιστωτικές και αποτελούν το 15,78% των δηλώσεων που έχουν εκκαθαριστεί. Δηλαδή, ισάριθμοι φορολογούμενοι θα έχουν επιστροφή φόρου 326,66 εκατ. ευρώ. Κατά μέσον όρο ο κάθε ένας από αυτούς θα λάβει 365 ευρώ.
Οι αναγνώσεις των στοιχείων μπορεί να είναι πολυδιάστατες. Από τη μία, ο Έλληνας πάντα αδιαφορούσε και είχε αρνητική στάση προς το κράτος, θεωρώντας το μη αναξιόπιστο και άδικο, κάτι που, με τα παραδείγματα που δόθηκαν παραπάνω, δικαιολογείται από την άλλη όμως, οι θεσμοί βλέπουν αυτές τις στατιστικές και επιβάλλουν όλο και χειρότερα μέτρα μέσω των μνημονίων.
http://www.rizopoulospost.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ