Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017

Γ Καρασμανης - "Στα όρια της αντοχής και της ανοχής τους οι ροδακινοπαραγωγοί από τη φαρσοκωμωδία Αποστόλου"

Το θέατρο του παράλογου που επί τέσσερις μήνες παίζει ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, με έκπληκτους και εξοργισμένους «θεατές» τους ροδακινοπαραγωγούς, εξελίσσεται πλέον σε μια αποκρουστική φαρσοκωμωδία.
Οι άνθρωποι αυτοί είδαν την παραγωγή τους να αφανίζεται στο τριήμερο 15, 16 και 17 Ιουλίου, από τις συνεχείς και άκαιρες καλοκαιριάτικες βροχοπτώσεις. Τα αίτια της καταστροφής πασιφανή και αυταπόδεικτα, καθώς και το γεγονός ότι οι ανυπολόγιστες ζημιές καλύπτονται σαφέστατα από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ.
Εντούτοις, ενώ μέσα στα πρώτα 24ωρα θα έπρεπε να έχει βγει ανακοίνωση για την υποβολή δηλώσεων από τους πληγέντες, ο Υπουργός κύριος Αποστόλου αποφάσισε να μετατρέψει τα θέμα σε κακόγουστο σήριαλ: Δηλώσεις επί δηλώσεων, κυβερνητικοί γυρολόγοι από χωρίου εις χωρίον και από «σύσκεψη σε σύσκεψη» και συγκρότηση επιτροπής που θα… γνωμοδοτήσει. Γιατί; Για το αυτονόητο!
Έρχεται λοιπόν ο κύριος Υπουργός δύο μήνες μετά την καταστροφή και πανηγυρικά δηλώνει από τη Θεσσαλονίκη, ότι «το πόρισμα της επιτροπής είναι θετικό», ότι το… αποδέχεται (να φανταστούμε ότι μπορούσε να… μην αποδεχτεί πόρισμα επιτροπής που ο ίδιος συγκρότησε;) και θα προχωρήσει «με βάση τα συμπεράσματά της»… Κρατώντας όμως… μυστικό το ακριβές περιεχόμενο του πορίσματος. Ούτε λέξη για σημαντικές λεπτομέρειες, όπως πχ ποιες ποικιλίες θα αποζημιωθούν κλπ.
Και το σήριαλ του άθλιου εμπαιγμού συνεχίζεται:
Ο κύριος Αποστόλου ανακοινώνει ότι το Δ.Σ. του ΕΛΓΑ, θα συνεδριάσει στις 12 Οκτωβρίου για να εγκρίνει το πόρισμα, αλλά η συνεδρίαση αναβάλλεται για τις 19 Οκτωβρίου… Ω! του θαύματος, και αυτή η συνεδρίαση… αναβάλλεται, ενώ ο κύριος Υπουργός είναι εξαφανισμένος! Για να γίνει ξεκάθαρο και στον πλέον καλόπιστο ότι, οι πανηγυρικές δηλώσεις το Σεπτέμβρη για το περιβόητο «πόρισμα» της επιτροπής, ήταν απλά στάχτη στα μάτια. Δηλαδή μια επιχείρηση παραπλάνησης και κατευνασμού της οργής των πληγέντων ροδακινοπαραγωγών, αλλά και αποτροπής τυχόν «θερμής υποδοχής» του Πρωθυπουργού στα επικείμενα τότε εγκαίνια της ΔΕΘ! Καθώς επίσης ότι, και τις συνεδριάσεις – «φάντασμα» του Δ.Σ. του ΕΛΓΑ για την έγκριση του «πορίσματος», τις ανακοίνωσε… «συμπτωματικά» ενόψει του κομματικού περιφερειακού συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ στη Λάρισα!
Αν αυτά δεν φτάνουν για να αποδειχθεί περίτρανα ότι οι άνθρωποι αυτοί και τα παρατρεχάμενα παπαγαλάκια τους είναι κοινοί ψεύτες και επικίνδυνοι για τους αγρότες μας συνολικά, να θυμίσουμε ακόμη τις δεσμεύσεις Αποστόλου από το βήμα του φεστιβάλ ροδάκινου της Βέροιας: Ότι θα αποζημίωνε τους ροδακινοπαραγωγούς για τις τεράστιες ζημιές από το εμπάργκο, εξασφαλίζοντας στρεμματικές ενισχύσεις με άμεσες παρεμβάσεις του στα Συμβούλια Υπουργών της ΕΕ, αρχής γενομένης από το Συμβούλιο του… Ιουλίου! Και ότι αν δεν τα κατάφερνε, θα τους αποζημίωνε μέσω… ΠΣΕΑ!
Έχουμε μπει στο τελευταίο δεκαήμερο του Οκτώβρη. Και τί έχει κάνει μέχρι σήμερα ο κύριος Υπουργός; Απολύτως ΤΙΠΟΤΑ! Δεν έχει καταθέσει ούτε ένα στοιχείο… ούτε ένα χαρτί… ούτε μια αναφορά! Αλλά η αγαπημένη του τακτική της κοροϊδίας καλά κρατεί. Τις «διεκδικητικές παρεμβάσεις» του για τις τεράστιες ζημιές των παραγωγών από το εμπάργκο, τις παρέπεμψε (ο ίδιος και οι «παπαγάλοι» του) αρχικά στον Ιανουάριο και, τώρα – τέσσερις μήνες μετά τις υποσχέσεις τις μεταθέτει (τις ¨παρεμβάσεις¨ του) για τον… Μάρτιο. Ζήσε Μάρτη μου… και έπεται συνέχεια! Ακόμη δεν έχει βρει το θάρρος να ζητήσει συγγνώμη για το εν γνώσει του όσο και καταγέλαστο ψεύδος περί ΠΣΕΑ. Διότι, δεν μπορεί να μη γνώριζε – δυόμιση χρόνια στην υπουργική καρέκλα – ότι τα ΠΣΕΑ αποζημιώνουν ΜΟΝΟΝ ζημιές από θεομηνίες που δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ και ΠΟΤΕ για μειώσεις τιμών και απώλεια εισοδήματος!
Η υποτιθέμενη «αγροτική πολιτική» του κυρίου Αποστόλου καθόλη τη διάρκεια της μέχρι τώρα θητείας του, είναι να επιχειρεί να παραπλανά τους παραγωγούς. Σε αντίθεση με τον Γιώργο  Καρασμάνη που ποτέ δεν αρκέστηκε στα ¨ψίχουλα¨ της επισιτιστικής βοήθειας για τους ροδακινοπαραγωγούς. Με τους συνεργάτες του έφτιαξε ολοκληρωμένο, τεκμηριωμένο και κοστολογημένο ¨Φάκελο Ροδακίνου¨ με κονδύλια 60 εκατομμυρίων και τον κατέθεσε έχοντας καλλιεργήσει με μεθοδικότητα, επιμονή και σκληρή δουλειά ένα ιδιαιτέρως ευνοϊκό κλίμα. Χωρίς φανφάρες, χωρίς μεγαλοστομίες, με δυναμισμό και επιμονή, διεκδίκησε και πέτυχε τη στρεμματική ενίσχυση των καλλιεργητών. Γι’ αυτό και ο «Φάκελος Καρασμάνη», έγινε ένθερμα αποδεκτός από την Επιτροπή, αλλά η σημερινή Κυβέρνηση και η ηγεσία του Υπουργείου έχουν αφήσει αυτόν τον Φάκελο να αραχνιάζει στα συρτάρια του Υπουργού  αναξιοποίητος και ανεκμετάλλευτος!
Κατ’ επανάληψη ο πρώην Υπουργός, κάλεσε τον κύριο Αποστόλου να εκμεταλλευτεί την εμπειρία και το ευνοϊκό κλίμα αλλά και το δρόμο, τα βήματα που είχε χαράξει στο σύντομο διάστημα της υπουργίας του, να εντρυφήσει στα δελτία τύπου που είναι αναρτημένα στο επίσημο σάιτ του Υπουργείου. Δεν το έχει πράξει. Πλέον έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος και η ευρωπαϊκή ενίσχυση που υποσχόταν είναι όνειρο θερινής νύχτας.
  Γι’ αυτό λοιπόν  πρέπει να δώσει ένα τέλος στη φαρσοκωμωδία, να αφήσει τις επιτροπές και τα πορίσματα για τις ζημιές του Ιουλίου και να εφαρμόσει άμεσα τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, δηλαδή να κληθούν οι πληγέντες παραγωγοί να υποβάλουν δηλώσεις. Και ταυτόχρονα να αναζητήσει και να εξασφαλίσει πόρους για τις ζημιές από το εμπάργκο, γιατί οι δενδροκαλλιεργητές βιώνουν μια από τις χειρότερες χρονιές και έχουν φτάσει στα όρια της αντοχής και της ανοχής τους.

1 σχόλιο:

ΣΧΟΛΙΑ ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ