Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2017

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΚΕ - ΦΤΑΙΕΙ Η ΜΕΔΟΥΣΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΚΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΠΟΥ ΜΑΖΕΥΑΝ ΜΙΚΡΑ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΑ ΡΟΔΑΚΙΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΕΤΙΝΗ ΧΑΜΗΛΗ ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΧΑΜΗΛΗ ΠΟΙΟΗΤΑ.ΣΧΟΛΙΟ

Δυο σχεδόν μήνες μετά την ολοκλήρωση της φετινής παραγωγικής περιόδου, είναι η ώρα του απολογισμού αλλά και του προγραμματισμού για την επόμενη χρονιά.
Η συνολική παραγωγή ανήλθε στους 380.000 τ. έναντι 277.000 τ. του προηγούμενου έτους. Παρ’ ότι έχουμε μια αύξηση της τάξης του 37%, εντούτοις υπολείπεται των προσδοκιών. Έχοντας δηλωθεί στον ΟΣΔΕ 183.000 στρέμματα, και με μια κανονική καρπόδεση, εύλογα περιμέναμε πολύ μεγαλύτερη παραγωγή.
Βεβαίως μεσολάβησαν οι ζημίες του Ιουλίου (φαινόμενο Μέδουσα) όπου χάθηκαν πολλές χιλιάδες τόννοι.
Πιστεύουμε όμως ότι σημαντικό ρόλο για το χαμηλό τελικό αποτέλεσμα έπαιξαν η μικροκαρπία και η συγκομιδή μεγάλου ποσοστού ανώριμων-πράσινων ροδακίνων. Τις αιτίες της μικροκαρπίας προφανώς τις γνωρίζουν καλά οι παραγωγοί μας και ελπίζουμε να τις θεραπευόσουν την επόμενη περίοδο. Ανεξήγητη παραμένει η επιμονή στην συλλογή πράσινων ροδακίνων.
Τα δυο αυτά χαρακτηριστικά, αλλά κι άλλα ποιοτικά προβλήματα, συνέβαλαν σε θεαματική αύξηση του κόστους αφού δεκάδες χιλιάδες τόννοι αγοράστηκαν ως α’ ποιότητα και τελικά οδηγήθηκαν στην χυμοποίηση. Διακινδυνεύεται έτσι η ανταγωνιστικότητα του προϊόντος στην παγκόσμια αγορά, αφού υπάρχει κίνδυνος να αμφισβητηθεί και η ποιοτική του υπεροχή.
Είναι απόλυτα κατανοητή η δύσκολη θέση των παραγωγών μας στο περιβάλλον κρίσης που όλοι λειτουργούμε (κόστος παραγωγής, ασφαλιστικά, φορολογία κ.τ.λ.).
Οφείλουμε όμως όλοι μας, να αγωνιστούμε για να κρατήσουμε ζωντανό το μόνο ίσως προϊόν της περιοχής που αξιοποιείται στο σύνολό του και εξάγεται σ’ όλο τον κόσμο.
Από την πλευρά μας ξεκινάμε μια προσπάθεια διαλόγου και συνεννόησης με τους παραγωγούς μας. Στόχος να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη μεταξύ των δυο πλευρών, να κατανοήσουμε και να λύσουμε τα προβλήματα που όλοι αντιμετωπίζουμε.
Παραγωγοί, βιομηχανίες και εργαζόμενοι οφείλουμε να επιβεβαιώσουμε την θέση του προϊόντος μας στην παγκόσμια αγορά για να έχουμε εισοδήματα που θα ικανοποιούν όλους.
Πρέπει να απογοητεύσουμε τους ανταγωνιστές μας._

ΣΧΟΛΙΟ
Για μια ακομα χρονια η ΕΚΕ μεσω μιας δακρυβρεχτης επιστολης αλλα Μαρθα Βουρτση στην ταινια αμαρτησα για το παιδι μου ερχεται να παραδεχτει ξανα οτι επεσε εξω στις προβλεψεις που στην αρχη της σαιζον μιλουσαν για πανω απο 400.000 τονους  και ενω παραδεχεται οτι μεγαλο μερος της παραγωγης χαθηκε απο τις βροχοπτωσεις εντουτης δεν εχουμε δει ουτε μιση ανακοινωση συμπαραστασης προς τον παραγωγο ουτε κουβεντα για να πιεσει το Κρατος να αποζημιωσει μονο συμπερασματα εκ του ασφαλους.Αλλα το ακομη πιο χειροτερο το λεει στην στνεχεια καθως τα βαζει ξανα με τους παραγωγους που παρεδωσαν μικρα και πρασινα Ροδακινα λες και ειναι τιποτα χθεσινα παιδακια και δεν ξερουν την δουλεια.Δεν αποκλειουμε οτι πραγματι υπηρχαν και τετοια φαινομενα απο ορισμενους παραγωγους με κακη νοοοτροπια αλλαηταν ευκολον να βρεθουν και να απομονωθουν.Τσιμουδια για την εξευτελιστικη τιμη των 21 λεπτων που δεν καλυπτει ουτε το κοστος.Και βεβαια απευθυνει προσκληση σε διαλογο με ολους τους παραγωγους για να τα βρουνε και να σκασουν οι εξω οι οχτροι μας.Εμεις εχουμε μια απορια που δεν προκειτε να την λυσουμε ομως φετος.Αν λοιπον τα κιλα ηταν περισσοτερα οσα τα υπολογιζε η ΕΚΕ ποσο θα πληρωνε? Μηπως 15 λεπτα κοψοχρονια οπως ειχε αρχισει να διαρρεει και θα εκανε λογο σημερα για μικρα και πρασινα αλογα? Αν λοιπον εννοουν αυτα πολενε οι βιομηχανοι ας φροντισουν να ανεβασουν τιμες και να βγαλουν καμμια ανακοινωση συμπαραστασης προς τους πληγεντες ροδακινοπαραγωγους και ας αφησουν τα κροκοδειλια δακρυα,δεν θα πεινασει κανενας απο αυτους τον χειμωνα που ερχεται,οι παραγωγοι ομως........

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ