Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2018

«Καλπάζει» η ιλαρά: Άλλα 103 κρούσματα την τελευταία εβδομάδα Στους τρεις οι νεκροί από τη νόσο

Μέχρι και σήμερα οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ έχουν καταγράψει 1.691 κρούσματα - Την ανάγκη εμβολιασμού τονίζουν οι ειδικοί
Άλλα 103 κρούσματα ιλαράς προστέθηκαν την τελευταία εβδομαδα στη θλιβερή λίστα με τα περιστατικά της επιδημίας της λοιμώδους μεταδοτικής νόσου που έχει ανακύψει (και) στη χώρα μας. Τo κύμα της νόσου συνεχίζεται αμείωτο.
Μέχρι και σήμερα οι ειδικοί του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), έχουν καταγράψει 1.691 κρούσματα ιλαράς, με μεγαλύτερη συχνότητα στη Νότιο Ελλάδα.
Στη μεγάλη πλειονότητα πρόκειται για άτομα ελληνικής υπηκοότητας (κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά και άτομα από το γενικό πληθυσμό κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 25-44 ετών) που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά, μεταξύ των οποίων και επαγγελματίες υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι.
Τρεις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους λογω επιπλοκών που εμφάνισαν μετα τη νοσηση τους με ιλαρά.

Το τελευταίο θύμα της υποτιμημένης από τους περισσότερους, θεωρούμενης ως «παιδικής» ασθένειας, είναι μια 35χρονη Ελληνίδια, από τον γενικό πληθυσμό όπως την προσδιορίζει η έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ, για να τη διαχωρίσει από όσους νόσησαν σε κοινότητες Ρομά.

Η άτυχη γυναίκα, κάτοικος Αττικής, είχε εμβολιαστεί με μία δόση του εμβολίου όπως μεγάλο μέρος του γενικού πληθυσμού ηλικίας 25 έως 44 χρόνων, και ο ατελής εμβολιασμός την άφησε εκτεθειμένη τελικά στην ιλαρά. Μετά τη νόσησή της η 35χρονη εμφάνισε σοβαρές επιπλοκές και κατέληξε από πνευμονία και αναπνευστική ανεπάρκεια.

Όι άλλοι δύο θάνατοι αφορούν σε άτομα από κοινότητες Ρομά. Ο πρώτος αφορούσε σε βρέφος Ρομά 11 μηνών, ανεμβολίαστο, με υποκείμενη δυστροφία, το οποίο κατέληξε με κλινική εικόνα σηψαιμίας. Ο δεύτερος αφορούσε σε 17χρονο Ρομά, ανεμβολίαστο, που κατέληξε με κλινική εικόνα εγκεφαλίτιδας.

Ανάγκη για εμβολιασμό

Οι ειδικοί υπογραμμίζουν την ανάγκη του εμβολιασμού. Συστήνεται ο εμβολιασμός με το μικτό εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις.

Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με 2 δόσεις εμβολίου για την ιλαρά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ