Τρίτη 29 Μαΐου 2018

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, που φέτος είναι στις 31 Μαΐου 2018, η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
«Οι υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας και Υγειονομικού Ελέγχου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας είναι επιφορτισμένες με την προστασία της δημόσιας υγείας μέσω της πρόληψης και του ελέγχου της εφαρμογής της νομοθεσίας που αφορά την απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους χώρους.

Το Δίκτυο Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας της Διεύθυνσης Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας εφαρμόζει από το 2013 το πρόγραμμα αγωγής υγείας για το κάπνισμα στον μαθητικό πληθυσμό, με θέμα «Ενεργητικός Αντικαπνιστής», στόχος του οποίου είναι η προστασία των σημερινών και μελλοντικών γενεών όχι μόνο από τις καταστροφικές συνέπειες του καπνού στην υγεία, αλλά και την περιβαλλοντική και οικονομική καταστροφή που έμμεσα προκαλεί η εκτεταμένη χρήση του.
Το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καπνίσματος είναι «Καπνός και καρδιαγγειακές παθήσεις» και έχει ως στόχο της την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με:
1. Τη συσχέτιση του καπνίσματος με τις καρδιαγγειακές παθήσεις (CVD), συμπεριλαμβανομένου και του αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου και
2. Τις δράσεις και τα μέτρα που μπορούν να ληφθούν τόσο από το κοινό όσο και από τους φορείς υγείας, ώστε να μειωθούν οι κίνδυνοι για την υγεία που προκαλεί ο καπνός.
Η παγκόσμια επιδημία του καπνίσματος είναι μία από τις μεγαλύτερες απειλές για τη δημόσια υγεία που έχει αντιμετωπίσει ποτέ ο κόσμος. Το κάπνισμα σκοτώνει περισσότερους από 7 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο, εκ των οποίων περίπου 900.000 είναι μη καπνιστές που πεθαίνουν εξαιτίας του παθητικού καπνίσματος, καθώς δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο έκθεσης στο παθητικό κάπνισμα.
Το παθητικό κάπνισμα:
• Στους ενήλικες είναι επιβαρυντικός παράγοντας για σοβαρές καρδιαγγειακές και αναπνευστικές παθήσεις, όπως στεφανιαία νόσος και καρκίνος του πνεύμονα.
• Στα βρέφη είναι μια από τις αιτίες που προκαλούν ξαφνικό θάνατο.
• Στις εγκύους, προκαλεί χαμηλό βάρος γέννησης του παιδιού.
• Σχεδόν το ήμισυ των παιδιών που εκτίθενται στον καπνό στους δημόσιους χώρους τον εισπνέουν παθητικά. Το 2004, τα παιδιά αντιπροσώπευαν το 28% των θανάτων που οφείλονταν στο παθητικό κάπνισμα.
• Προκαλεί περισσότερους από 890.000 πρόωρους θανάτους ετησίως.
Για τον έλεγχο του καπνού και των καπνικών προϊόντων ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ) δημιούργησε την Σύμβαση-Πλαίσιο του Π.Ο.Υ. για τον έλεγχο του καπνού (WHO FCTC). Σήμερα η Σύμβαση έχει 181 συμβαλλόμενα μέρη που καλύπτουν πάνω από το 90% του παγκόσμιου πληθυσμού και οι κατευθυντήριες γραμμές της παρέχουν τις βάσεις, ώστε οι χώρες να είναι σε θέση να διαχειριστούν τον έλεγχο του καπνού.
Στην Ελλάδα η Σύμβαση-Πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τον έλεγχο του καπνού ισχύει από τις 27/1/2006. Για να γίνει όμως αυτό πραγματικότητα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εισήγαγε και τα μέτρα “MPOWER”. Τα μέτρα αυτά προορίζονται να βοηθήσουν στην εφαρμογή σε επίπεδο χώρας αποτελεσματικών παρεμβάσεων για τη μείωση της ζήτησης καπνού.
Στην Ελλάδα σύμφωνα με τα στατιστικά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κατάσταση της υγείας του Ελληνικού Πληθυσμού για το 2017, το ποσοστό των ενηλίκων καπνιστών στην Ελλάδα είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τους άντρες να υπερτερούν και, επίσης, να βρίσκονται αρκετά πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. (21%). Στον εφηβικό πληθυσμό 1 στα 6 αγόρια και 1 στα 8 κορίτσια ηλικίας 15 ετών καπνίζουν συστηματικά. Σύμφωνα με την ίδια στατιστική, οι δύο πρώτες αιτίες θανάτου στην Ελλάδα είναι τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ο καρκίνος, στα οποία κορυφαίος παράγοντας κινδύνου είναι η κατανάλωση των προϊόντων καπνού (κάπνισμα)»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ