Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2018

Φόροι και κατασχέσεις "ροκανίζουν" τις καταθέσεις

Οι αυξημένες φορολογικές υποχρεώσεις που κορυφώνονται το τρίτο τρίμηνο του έτους, "ροκανίζουν" τις λιγοστές καταθέσεις που έχουν τα ελληνικά νοικοκυριά στις τράπεζες, το επίπεδο των οποίων μειώθηκε τον προηγούμενο μήνα, αντιστρέφοντας την ανοδική πορεία που είχαν έως και τον Αύγουστο. Σύμφωνα... 
με στοιχεία που παρουσιάζει η Καθημερινή, οι τραπεζικές καταθέσεις υποχώρησαν στις αρχές Νοεμβρίου κατά 600 εκατ. ευρώ σε σχέση με τα τέλη Σεπτεμβρίου. Συγκεκριμένα, από 142 δισ. ευρώ μειώθηκαν στα 141,6 δισ. ευρώ, ενώ μέσα στις πρώτες μέρες του Νοεμβρίου άλλα 200 εκατ. ευρώ αποσύρθηκαν από τις τράπεζες, περιορίζοντας το ύψος των καταθέσεων στα 141,4 δισ. ευρώ στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας. Να σημειωθεί ότι στα τέλη Αυγούστου το ύψος των καταθέσεων ήταν στα 141,9 δισ. ευρώ, ακολουθώντας ανοδική πορεία από τις αρχές του χρόνου.

Οι εκροές δεν προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία στις τράπεζες καθώς δεν συνδέονται με κάποιον ουσιαστικό λόγο αποσταθεροποίησης της οικονομίας. Αντίθετα, αποδίδονται στις φορολογικές υποχρεώσεις που πρέπει να καταβάλουν τα νοικοκυριά τους τελευταίους μήνες του έτους, αλλά και με έναν γενικότερο φόβο που έχει να κάνει με τις κατασχέσεις λογαριασμών για όσους χρωστούν στο Δημόσιο και την άρση του τραπεζικού απορρήτου. Σημειώνεται ότι έως και τον Δεκέμβριο "τρέχουν" οι δόσεις για τον φόρο εισοδήματος τόσο από τα φυσικά όσο και από τα νομικά πρόσωπα, σε συνδυασμό με την αποπληρωμή του ΕΝΦΙΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ