Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2019

Τάσος Μπαρτζώκας: Από λάθος στο σύστημα οι μειωμένες ενισχύσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ – Θα αποκατασταθεί άμεσα και οι αγρότες θα πάρουν την διαφορά

- Υπαρκτό το πρόβλημα με τον χαρακτηρισμό αγροτεμαχίων ως δασικές εκτάσεις λόγω της προχειρότητας στην σύνταξη των δασικών χαρτών την προηγούμενη περίοδο

Σοβαρό πρόβλημα με τις βασικές ενισχύσεις των αγροτών που κατέχουν μεικτά αγροτεμάχια με τεμάχια που χαρακτηρίστηκαν ως δασικά προέκυψε με την προκαταβολή των ενισχύσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ, όπως ενημερώθηκε από πολλούς αγρότες της Ημαθίας ο βουλευτής Τάσος Μπαρτζώκας.

Σε επικοινωνία του με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και τον αντιπρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Γεώργιο Κέντρο, ο Τάσος Μπαρτζώκας ενημερώθηκε ότι όντως υπήρξε πρόβλημα στον υπολογισμό του ποσοστού των αγροτεμαχίων έναντι των χαρακτηρισμένων ως δασικών εκτάσεων, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να υπολογιστεί σε πολλές περιπτώσεις μικρότερη έκταση από την πραγματική. Μάλιστα, έλαβε την διαβεβαίωση ότι το θέμα θα λυθεί άμεσα και η διαφορά που προέκυψε από το λάθος θα καταβληθεί στην εκκαθάριση του Δεκεμβρίου 2019.
Ωστόσο, ένα σοβαρό θέμα που αναδεικνύεται είναι αυτό των αγροτεμάχιων που ενώ για χρόνια είχαν χρήση ως αγροτική γη, τελικά χαρακτηρίστηκαν ως δασικές εκτάσεις, λόγω της προχειρότητας με την οποία συντάχθηκαν σε πολλές περιπτώσεις οι δασικοί χάρτες από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως άλλωστε είχε επισημάνει κατά την ανάρτησή τους ο Τάσος Μπαρτζώκας. Βάση δε του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου, απαγορεύεται ρητά η καταβολή ενίσχυσης για εκτάσεις που είναι χαρακτηρισμένες ως δασικές.
Αρμόδιο για το θέμα αυτό είναι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και ο βουλευτής ήδη ενεργεί ώστε να βρεθεί λύση. Όπως προέκυψε από τις σχετικές επαφές του Τάσου Μπαρτζώκα, η λύση που θα μπορούσε να δοθεί είναι ο αποχαρακτηρισμός ως δασικών των εκτάσεων που είναι χέρσες και αποδεδειγμένα καλλιεργούνται χρόνια και εντάχθηκαν στους δασικούς χάρτες από λάθος ή αμέλεια.
Σε κάθε περίπτωση, τονίζεται ότι οι μειωμένες ενισχύσεις για τα αγροτεμάχια δεν είναι οριστικές, αλλά έγιναν λόγω λάθους στο ηλεκτρονικό σύστημα. Για το θέμα των αγρών που χαρακτηρίστηκαν ως δασικές εκτάσεις θα υπάρξει συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, καθώς και με τις κατά τόπους διευθύνσεις Δασών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ