Πέμπτη 4 Ιουνίου 2020

Για νομοθέτημα που έρχεται να αναπληρώσει και να ενισχύσει το εισόδημα των Ελλήνων αγροτών και κτηνοτρόφων, έκανε λόγο ο Γιώργος Καρασμάνης κατά την τοποθέτησή του στη Βουλή επί του Πολυνομοσχεδίου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Γιώργος Καρασμάνης στη Βουλή:
· ΣΤΗ ΣΩΣΤΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΕΠΙΛΥΕΙ ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ
· ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΜΕΣΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΛΗΡΟΥΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΣΗΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΛΟΓΩ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΓΙΑ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ, ΣΠΑΡΑΓΓΟΚΑΛΙΕΡΓΗΤΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΛΑΪΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ
· ΝΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΘΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΛΗΓΕΝΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΑΓΕΤΟΥΣ ΜΑΡΤΙΟΥ-ΑΠΡΙΛΙΟΥ
· ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΤΟ 35% ΤΟΥ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥ ΤΩΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ
· ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΤΗΣ ΕΞΙΣΩΤΙΚΗΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ ΤΟΥ 2014


Για νομοθέτημα που έρχεται να αναπληρώσει και να ενισχύσει το εισόδημα των Ελλήνων αγροτών και κτηνοτρόφων, έκανε λόγο ο Γιώργος Καρασμάνης κατά την τοποθέτησή του στη Βουλή επί του Πολυνομοσχεδίου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Τόνισε ότι η κυβερνητική πρωτοβουλία επιλύει εκκρεμότητες και προβλήματα που ταλανίζουν τους σημαντικότερους τομείς της πρωτογενούς μας παραγωγής, και ζήτησε άμεσα μέτρα για ουσιαστική στήριξη των παραγωγών και της αγοράς που πλήττονται από τις συνέπειες της πανδημίας.
Αναφέρθηκε στη ρύθμιση που εντατικοποιεί δραστικά τους ελέγχους και αυστηροποιεί τις ποινές για τη μάστιγα των ελληνοποιήσεων και παράνομων εισαγωγών κυρίως στα κτηνοτροφικά και πτηνοτροφικά μας προϊόντα – σε υλοποίηση της δέσμευσης του ίδιου του Πρωθυπουργού ότι αυτό το άθλιο κερδοσκοπικό ¨πάρτι¨ θα πάρει τέλος. Ειδικότερα για τους κτηνοτρόφους τόνισε: Την εκπόνηση - από το Υπουργείο εφόσον δεν μπορούν οι Περιφέρειες- των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης που αναπληρώνει την απραξία της προηγούμενης Κυβέρνησης και τις συνέπειές της για τις επιδοτήσεις των κτηνοτρόφων. Ακόμη, επισήμανε τη δυσχερέστατη οικονομική τους κατάσταση και ζήτησε να δρομολογηθούν οι αποζημιώσεις για τα αμνοερίφια αναπληρώνοντας την πραγματική απώλεια εισοδήματός τους λόγω της καραντίνας, όπως και διανομή μέρους από την αναμενόμενη ανάκτηση των 466 εκατομμυρίων από την επιστροφή προστίμων, για την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος του 2014 λόγω της μείωσης της εξισωτικής αποζημίωσης, επισημαίνοντας τη δέσμευση της τότε Κυβέρνησης.
Ανάλογες αποζημιώσεις ζήτησε να δοθούν, τόσο στους σπαραγγοπαραγωγούς, τονίζοντας ότι έχει και προσωπική εκτίμηση για τις ζημιές τους, καθώς επίσης για τους καλλιεργητές θερμοκηπίων και τους παραγωγούς των λαϊκών αγορών.
Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν ο Γιώργος Κ+αρασμάνης στην αναφορά του στην ακατανόητη ¨πολιτική¨ του ΕΛΓΑ που δεν αναγνωρίζει τις ζημιές δενδροκαλλιεργητών που επλήγησαν από τους παγετούς του φετινού διμήνου Μάρτη Απρίλη στο στάδιο της πλήρους ανθοφορίας (και ενώ είχαν καταστραφεί από τις χαλαζοπτώσεις του 2019), αλλά τις ίδιες ζημιές τις… αναγνωρίζει ως αποζημιώσιμες για γειτονικούς Νομούς! Ζήτησε να δοθεί εντολή να επανορθωθεί αυτή η καταφανής αδικία και, με αφορμή τη νέα σφοδρή χαλαζόπτωση που σάρωσε την περασμένη Κυριακή το κάμπο των Γιαννιτσών και γειτονικών χωριών, να επιστραφεί τάχιστα 35% του υπολοίπου για να αντιμετωπίσουν τις υποχρεώσεις τους και να επιβιώσουν.
Αναφέρθηκε ακόμη στις σημαντικές διατάξεις του Πολυνομοσχεδίου για την αλιεία και την υδατοκαλλιέργεια, επισημαίνοντας παράλληλα και καθυστερήσεις στο πρόγραμμα αλιείας που επί υπουργίας Καρασμάνη είχε εκπονηθεί διπλασιάζοντας σχεδόν (523 εκατομμύρια) τους κοινοτικούς πόρους και ζήτησε επιτάχυνση των διαδικασιών ώστε να μη χαθεί κανένα από τα κονδύλια του προγράμματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ