Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

Μεγάλα κέρδη υπόσχεται η εναλλακτική καλλιέργεια του εξωτικού πεκάν από τη Βραζιλία,


Το πεκάν, ένας ξηρός καρπός που μοιάζει με το καρύδι, κερδίζει διαρκώς έδαφος στην ελληνική αγορά - Ανθεκτική η καλλιέργειά του, χωρίς μεγάλες δυσκολίες.

Μεγάλα κέρδη υπόσχεται η εναλλακτική καλλιέργεια του εξωτικού πεκάν από τη Βραζιλία, ενός ξηρού καρπού που μοιάζει με το καρύδι και κερδίζει διαρκώς έδαφος στην ελληνική αγορά.
Οντας μια άγνωστη καλλιέργεια στην Ελλάδα, ελάχιστοι είναι σήμερα οι καλλιεργητές πεκάν και ως εκ τούτου η εγχώρια ζήτηση καλύπτεται σχεδόν εξ ολοκλήρου με εισαγωγές από Αμερική και
τρίτες χώρες.
Πρόκειται για ένα προϊόν με σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης, καθώς η αγορά ξηρών καρπών σταθερά αυξάνεται τα τελευταία χρόνια, με την εγχώρια κατανάλωση να εμφανίζει σταθερό ρυθμό αύξησης χρόνο με το χρόνο.
Η καλλιέργεια των καρυδιών πεκάν είναι ίσως μια από τις πιο εύκολες καλλιέργειες καθώς δεν μπορεί να υποστεί ζημιές από τις αλλαγές στις καιρικές συνθήκες, δεν χρειάζεται μεγάλη ποσότητα νερού, ενώ ακόμα σημαντικότερο είναι το γεγονός πως στα καρύδια πεκάν δεν είναι αναγκαία η χρήση φυτοφαρμάκων.
Στην Ευρώπη, άρχισε να καλλιεργείται τα τελευταία χρόνια ενώ στην Ελλάδα δεν καλλιεργείται ακόμη συστηματικά.
Οι καρποί του πεκάν μοιάζουν με τους καρπούς της καρυδιάς και μπορούν να καταναλωθούν σαν νωποί αλλά και σαν ξηροί καρποί, ενώ χρησιμοποιείται και στη μεταποίηση για εξαγωγή ελαίου που χρησιμοποιείται στη μαγειρική και τη φαρμακευτική.
Η καλλιέργεια των καρυδιών πεκάν είναι ίσως από τις πιο εύκολες καλλιέργειες, καθώς δεν μπορεί να υποστεί ζημιές από τις αλλαγές του καιρού, ενώ δεν χρειάζεται μεγάλες ποσότητες νερού και φυτοφάρμακα.
Η καλλιέργεια των καρυδιών πεκάν είναι ίσως από τις πιο εύκολες καλλιέργειες, καθώς δεν μπορεί να υποστεί ζημιές από τις αλλαγές του καιρού, ενώ δεν χρειάζεται μεγάλες ποσότητες νερού και φυτοφάρμακα. «Υπάρχει μεγάλη ζήτηση για το πεκάν» υποστηρίζει ο κ. Ιωάννης Μακανίκας, ιδιοκτήτης εταιρείας καρπών στον Αλμυρό Βόλου.
Η ψίχα του καρυδιού του πεκάν είναι πολύ πλούσια κυρίως στις βιταμίνες Α και Ε. Το πεκάν γίνεται δέντρο μεγάλης ανάπτυξης που μπορεί να φθάσει τα 35 μέτρα ύψος και μπορεί να ζήσει πολλά έτη που ξεπερνούν τα 120.
Το πεκάν μπορεί να ανεχθεί θερμοκρασίες κατά τον χειμώνα μέχρι -18ο C και το καλοκαίρι μέχρι 45ο C. Εχει όμως ευαισθησία σε παγετούς ανοίξεως με αποτέλεσμα να καταστρέφεται η νεαρή βλάστηση αλλά κυρίως τα μικρά καρύδια, στους ?2ο C. Το πεκάν γενικά προτιμά περιοχές χωρίς παγετούς.
Καρπός... κερδοφορίας με προέλευση από τη Βραζιλία
Η γεύση του πεκάν μοιάζει με εκείνη του καρυδιού. Περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά και γι' αυτό είναι πολύ καλός καρπός για τη μείωση της χοληστερίνης.
Η "ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ" ΤΟΥ ΔΕΝΤΡΟΥ
Οι ποικιλίες και η χημική σύνθεση του πεκάν
Η ποικιλία "Mahan" προέρχεται από τις ΗΠΑ και είναι η ποικιλία που έχει δώσει τις καλύτερες αποδόσεις και αποτελεί την πιο εμπορική ποικιλία. Εχει μέτρια έως υψηλή ευρωστία, πυκνό φύλλωμα και τα μεγάλα φυλλίδια. Ο καρπός της είναι μεγάλος (42mm) μήκος και μέσο βάρος 7-8 g/καρύδι. Η απόδοση του καρυδιού αυτού σε ψίχα είναι 55%. Ο φλοιός του καρυδιού είναι λεπτός και με εύκολο διαχωρισμό από το εξωτερικό περίβλημα.
Καρπός... κερδοφορίας με προέλευση από τη Βραζιλία
Η ποικιλία Elisabeth είναι εύρωστη που όμως δεν έχει τόσο πυκνό φύλλωμα όσο η προηγούμενη ποικιλία, ούτε το καρύδι της είναι τόσο ογκώδες (36mm) ενώ έχει ένα μέσο βάρος καρυδιού 8g. Ο φλοιός του καρυδιού είναι παχύς, ενώ παρουσιάζει μία σχετική δυσκολία ο αποχωρισμός της ψίχας.
Η χημική σύνθεση των 100g ψίχας καρπών είναι η εξής:
Πρωτεΐνες 9%, Φυτικές ίνες 10%, Κορεσμένα λιπίδια 6%, Πολυακόρεστα λιπίδια 22%, Μονοακόρεστα λιπίδια 51%, Μαγνήσιο 121 mg, Φωσφόρος 277, Ψευδάργυρος 4,53, Χαλκός 1,2, Μαγγάνιο 4,5, Θειαμίνη 0,66, Βιταμίνη Ε 1,4
Εσοδα έως 4.000 ευρώ ανά στρέμμα - Οι τεχνικές καλλιέργειας
Μακροχρόνιες αποδόσεις που κυμαίνονται από 1.500 έως και 4.000 ευρώ ανά στρέμμα υπόσχεται η καλλιέργεια του αιωνόβιου δέντρου πεκάν. Οι αποδόσεις των δέντρων του πεκάν -όπως μας επισημαίνει ο γεωπόνος Κάσσανδρος Γάτσιος- κυμαίνονται από 70-120 κιλά σε ηλικία 15 ετών, δηλαδή 700-1.200 κιλά το στρέμμα σε καρύδια με τους φλοιούς τους, που μπορούν να δώσουν 250-400 κιλά ψίχας το στρέμμα. Υπολογίζοντας μία τιμή της ψίχας των καρυδιών στα 7-10 ευρώ το κιλό η καλλιέργεια του πεκάν μπορεί να δώσει μία ακαθάριστη πρόσοδο 1.500- 4.000 ευρώ το στρέμμα. Το δέντρο του πεκάν είναι εύρωστο και οι διαστάσεις του μπορούν να φθάσουν τα 25-35 μέτρα σε ύψος και 15-30 μέτρα σε διάμετρο.
"Για να υπάρξει ικανοποιητική επικονίαση των ανθέων του πεκάν -σύμφωνα με τον κ. Γάτσιο- καλό είναι να φυτευτούν στο ίδιο χωράφι δύο ποικιλίες ώστε να έχουμε σταυρογονιμοποίηση με αποτέλεσμα τα καρύδια που παράγονται να έχουν μεγαλύτερο ποσοστό ψίχας. Το φυτό αυτό είναι ανεμόφιλο, δηλαδή η μεταφορά της γύρεως γίνεται με τον άνεμο και όχι με τα έντομα".
Η φύτευση: Τα φυτά του πεκάν φυτεύονται σε διαστάσεις 10Χ10m μέχρι 11Χ11m λόγω του μεγάλου μεγέθους που αναπτύσσουν αλλά και των μεγάλων αναγκών τους σε ηλιακό φως. Κατά τη φύτευση των δενδρυλλίων, λόγω του μεγάλου μήκους που έχουν οι ρίζες του, πρέπει να ανοίγονται λάκκοι βάθους τουλάχιστον 1,5m ώστε να αναπτυχθεί καλά το ριζικό του σύστημα. Κατά τη φύτευση γίνεται μία βασική λίπανση που εξαρτάται από τη χημική ανάλυση του εδάφους που έγινε προηγουμένως.
Η λίπανση: Η ανάπτυξη της βλαστήσεως του πεκάν, διακρίνεται σε δύο περιόδους έντονης δραστηριότητας, κατά την άνοιξη και το φθινόπωρο. Η φωσφορο-καλιούχα λίπανση πρέπει να γίνεται αμέσως μετά τη συγκομιδή των καρπών το φθινόπωρο. Ο φωσφόρος και το κάλιο ενσωματώνονται στο έδαφος. Το πεκάν είναι απαιτητικό σε άζωτο. Η αζωτούχος λίπανση δίνεται σε δύο δόσεις. Η πρώτη δόση δίνεται κατά την έκπτυξη των οφθαλμών και η δεύτερη το καλοκαίρι (Αύγουστο). Αξίζει να σημειωθεί ότι το φυτό του πεκάν είναι ευαίσθητο στην έλλειψη ψευδαργύρου που εκδηλώνεται με τον σχηματισμό ροζέτας στο άκρο του βλαστού. Εφόσον υπάρχει πρόβλημα έλλειψης ψευδαργύρου γίνονται ψεκασμοί στα φύλλα με κατάλληλο σκεύασμα (θειικό ψευδάργυρο).
Η άρδευση: Είναι απαιτητικό σε νερό και γι' αυτό πρέπει να ποτίζεται σε ολόκληρη τη βλαστική περίοδο. Τις μεγαλύτερες ανάγκες του σε νερό τις έχει τους δύο πρώτους μήνες της βλαστικής του περιόδου αλλά και αργότερα κατά την περίοδο που μεγαλώνει ο όγκος των καρυδιών.
Το κλάδεμα: Το δέντρο διαμορφώνεται σε σχήμα κυπελλοειδές ή σε σχήμα πυραμίδας. Πρέπει να γίνεται κλάδεμα καρποφορίας κατά τη χειμερινή περίοδο. Το κλάδεμα αυτό αφορά την απομάκρυνση των ξηρών βλαστών, το άνοιγμα του εσωτερικού της κόμης του φυτού ώστε να έχει καλό αερισμό και την ανανέωση των βλαστών.
Ο πολλαπλασιασμός: Ο πιο γνωστός τρόπος πολλαπλασιασμού του πεκάν είναι ο πολλαπλασιασμός με σπόρους και στη συνέχεια ο εμβολιασμός των φυταρίων με την κατάλληλη ποικιλία. Μπορεί να γίνει και με μοσχεύματα ή με in vitro καλλιέργεια. Πριν από τη σπορά των καρυδιών, πρέπει να γίνεται η στρωμάτωσή τους σε υγρή άμμο, κατά τον Δεκέμβριο ενώ η σπορά που ακολουθεί γίνεται μετά από 2-3 μήνες. Οι αποστάσεις στο φυτώριο είναι στα 0,4-0,5 m επί της γραμμής και 0,8-1,0 m μεταξύ των γραμμών. Ο εμβολιασμός γίνεται κατά το δεύτερο έτος τον Σεπτέμβριο με τον πλακίτη σε φυτά που είναι εύρωστα. Ο ενοφθαλμισμός γίνεται τον Μάρτιο-Απρίλιο. Ο ενοφθαλμισμός με βλαστάνοντα οφθαλμό μπορεί να γίνει εάν ο πρώτος εμβολιασμός δεν είναι επιτυχής. Τα εμβόλια γενικά λαμβάνονται από το μεσαίο τμήμα της βλάστησης των βλαστών του προηγούμενου έτους. Το εμβολιασμένο φυτάριο είναι έτοιμο για φύτεμα στην οριστική του θέση στον αγρό, μετά τον εμβολιασμό αφού παρέλθουν 2 έτη.
Η συγκομιδή: Η συγκομιδή των καρυδιών γίνεται από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Νοέμβριο ανάλογα με την ποικιλία. Το χαρακτηριστικό της ωρίμανσης των καρπών είναι ότι το πράσινο εξωτερικό περίβλημα τους αλλάζει χρώμα και αρχίζει να σχίζεται.
"Ωθούμε τους παραγωγούς να καλλιεργήσουν το προϊόν"
Στον Αλμυρό Βόλου μια εταιρεία που δραστηριοποιείται εδώ και δύο δεκαετίας στο τομέα της αποφλοίωσης και της εμπορίας ξηρών καρπών, πρόσθεσε τα τελευταία δύο χρόνια στην γκάμα των προϊόντων της και το πεκάν, ωθώντας παραγωγούς στην ευρύτερη περιοχή να καλλιεργήσουν τον συγκεκριμένο ξηρό καρπό. "Υπάρχει ζήτηση για το συγκεκριμένο προϊόν και αυτός είναι ο λόγος που ωθούμε πολλούς παραγωγούς να καλλιεργήσουν το πεκάν", αναφέρει ο κ. Μακανίκας Ιωάννης, ιδιοκτήτης της εταιρείας "Μακίν ξηροί καρποί".
Η εταιρεία παράλληλα με τις ιδιόκτητες καλλιέργειες έχει ήδη δημιουργήσει ένα εκτεταμένο δίκτυο συνεργασίας με Ελληνες παραγωγούς υποστηρίζοντας με τεχνογνωσία τη σωστή καλλιέργειά τους (εδαφοκλιματικές συνθήκες, άρδευση, λίπανση, κλάδεμα, φυτοπροστασία κ.ά.).
Συνεργασίες
"Συνεργαζόμαστε με Ελληνες παραγωγούς και με τον ειδικό μηχανολογικό εξοπλισμό που διαθέτουμε, μεταποιούμε την παραγωγή και την προωθούμε ωμή ή επεξεργασμένη στην εγχώρια και διεθνή αγορά", επισημαίνει ο κ. Μακανίκας. "Ασχολούμαστε σχεδόν αποκλειστικά με ελληνικής προέλευσης ξηρούς καρπούς καθώς πιστεύουμε ότι είναι αδιανόητο να εισάγουμε προϊόντα τα οποία μπορούμε να παράγουμε. Σαν εταιρεία προσπαθούμε να επιτύχουμε την καλύτερη τιμή για τον παραγωγό, τον συνεργάτη μας, όπως όσοι μας γνωρίζουν ότι τον θεωρούμε, και παράλληλα να προσφέρουμε στην αγορά ξηρούς καρπούς σε τιμές παραγωγού.
Πιστεύουμε ότι 25 χρόνια τώρα το καταφέρνουμε με επιτυχία. Δεν είναι τυχαίο ότι την τελευταία χρονιά κλείσαμε με αύξηση εξαγωγών ελληνικών ξηρών καρπών κατά 300%".
http://pk-news.blogspot.com
Πηγή: http://www.ethnos.gr/

1 σχόλιο:

  1. Φουρτουνιασμένο πέλαγο μοιάζει το κοίταγμά σου, νά' μουν καράβι μέσα του κι ας τσακιστώ μπροστά σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΣΧΟΛΙΑ ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ