ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΛΑΤΕΟΣ
Πλατύ 22/03/2011
Αρ. Πρωτ. 8
Προς
Υπουργείο Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων
Υπόψη Υπουργού κας Άννας Διαμαντοπούλου
Υπόψη Αναπληρώτριας Υπουργού κας Φωτεινής Γεννηματά
Υπόψη Υφυπουργού κας Παρασκευής Χριστοφιλοπούλου
Κοινοποίηση:
Ι.Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας
Υπόψη Διευθυντή Εκπαίδευσης
-Προϊστάμενο 1ου Γραφείου Δ.Ε. Αλεξάνδρειας
Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης περ.Κεντρικής Μακεδονίας
Υπόψη Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης
Υπεύθυνους Ρεπορτάζ Υπουργείου Παιδείας
Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας
Υπόψη Διεύθυντη Εκπαίδευσης
-Προϊστάμενο 2ου Γραφείου Π.Ε. Αλεξανδρείας
ΙΙ.Αιρετούς εκπροσώπους του ν. Ημαθίας στη Βουλή των Ελλήνων (Βουλευτές όλων των κομματικών παρατάξεων)
ΙΙΙ.Δήμο Αλεξανδρείας
Υπόψη Δημάρχου κου
Υπόψη Αντιδημάρχου υπεύθυνου για θέματα Παιδείας
(με την παράκληση να ενημερωθούν οι δημοτικοί σύμβουλοι και οι δημοτικές παρατάξεις)
IV.Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κο Παναγιώτη Ψωμιάδη
-Αντιπεριφερειάρχη κο Κωνσταντίνο Καραπαναγιωτίδη
ΘΕΜΑ: «Τεκμηρίωση λειτουργίας και διατήρησης του Γυμνασίου Πλατέος Δήμου Αλεξάνδρειας Ημαθίας»
Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου Πλατέος και οι δεκάδες γονείς που εκπροσωπούμε (που δεν είναι μόνο κάτοικοι του Πλατέος αλλά και από τα γύρω χωριά που τα παιδιά τους φοιτούν στο Πλατύ) με αφορμή την απόφαση του ΥΠΔΒΜΘ να προβεί σε συνενώσεις, καταργήσεις και συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων επικαλούμενο κοινωνικούς, πληθυσμιακούς και εκπαιδευτικούς λόγους, εκφράζει αρχικά τη θέση ότι είναι αδιανόητο να κλείσει έστω και ένα σχολείο στη χώρα.
Αν όμως στην παρούσα χρονική περίοδο που διανύουμε αποδειχθεί ουτοπία να υποστηριχτεί η θέση της διατήρησης του σχολικού χάρτη ως έχει, τότε θεωρούμε αναγκαίο να καταδείξουμε τους λόγους που οφείλει να παραμείνει σε λειτουργία το Γυμνάσιο στο Πλατύ.
Το Γυμνάσιο Πλατέος έχει μια ιστορία αδιάκοπης λειτουργίας 55 περίπου ετών από τη δημιουργία του όπου φοίτησαν πολλές γενιές μαθητών. Ξεκίνησε τη λειτουργία του ως ιδιωτικό αμέσως μετά τον εμφύλιο και από το 1964 ως το 1977 λειτούργησε ως 6τάξιο δημόσιο Γυμνάσιο και από το 1978 ως σήμερα λειτουργεί ως 3τάξιο Γυμνάσιο και μέχρι το 1985 φιλοξενούσε μαθητές από εφτά χωριά (Κλειδί, Πλάτανο, Τρίκαλα, Άδενδρο, Λιανοβέργι, Παλαιοχώρι και Πλατύ) σε δύο από τα οποία ανεγέρθηκαν δύο καινούρια διδακτήρια (Τρικάλων και Αδένδρου) και για αυτό αποχώρησαν οι μαθητές οι προερχόμενοι από αυτά τα χωριά. Συστεγάζεται δε με το Λύκειο Πλατέος σε ένα νέο διδακτήριο με άνετους χώρους και άρτια εξοπλισμένο από υλικοτεχνικής άποψης.
Η χωρητικότητά του είναι τόση ώστε να πληροί τις προϋποθέσεις λειτουργίας και την ικανότητα κάλυψης μεγαλύτερων αναγκών όπως αποδεικνύεται και από τα δεδομένα στο πρόγραμμα του Υ.Π.Δ.Β.Μ.Θ «Αποτύπωση Σχολικής Μονάδας» όσον αφορά τον μαθητικό πληθυσμό ανά αίθουσα, τα γραφεία των καθηγητών, τα εργαστήρια και τους λοιπούς χώρους. Αναλυτικότερα διαθέτει:
- 9 αίθουσες διδασκαλίας (5 από τις οποίες ακόμη και αν χωριστούν στη μέση, πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις για την κάλυψη των διδακτικών αναγκών).
- 1 εργαστήριο Πληροφορικής
- 1 εργαστήριο Χημείας
- 1 κλειστό Γυμναστήριο (χρησιμοποιείται και ως αίθουσα πολλαπλών χρήσεων)
- Γραφείο Διευθυντή
- Γραφείο Καθηγητών
Στο Γυμνάσιο μας διδάσκονται 3 ξένες γλώσσες (Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά) με δυνατότητα εκμάθησης περισσοτέρων γλωσσών ανάλογα τις προτιμήσεις των μαθητών.
Κάθε χρόνο προβαίνουμε σε συντήρηση του κτιρίου με παρεμβάσεις όπου χρειάζεται. Διαθέτει ένα πολύ μεγάλο αύλειο χώρο με 2 γήπεδα μπάσκετ 1 γήπεδο βόλεϊ, παρτέρια και παγκάκια, ενώ το 2007 ο αύλειος χώρος αναπλάστηκε με καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα.
Επιπλέον, λόγω του αξιόλογου εκπαιδευτικού έργου που συντελείται κάθε σχολικό έτος στο Γυμνάσιό μας, δεν υπάρχουν σχολικές διαρροές .Τέλος, το γεγονός ότι στην ευρύτερη έκταση λειτουργεί και ανώτερη βαθμίδα εκπαίδευσης (ενιαίο Λύκειο) αποτελεί κίνητρο για παραπέρα φοίτηση του μαθητικού δυναμικού.
Α. Πληθυσμιακοί λόγοι
Στη διαδικασία συνενώσεων λαμβάνονται υπόψη τα δημογραφικά στοιχεία κάθε περιοχής (ρυθμός μείωσης των μαθητών), η χιλιομετρική απόσταση που καλείται να διανύσει κάθε μαθητής (όχι παραπάνω από 10 χιλιόμετρα ή μετακίνηση μισής ώρας σε συνάρτηση με το γεωγραφικό ανάγλυφο και τις καιρικές συνθήκες της κάθε περιοχής), καθώς και οι κτιριακές υποδομές (εγκαταστάσεις, εξοπλισμός κ.α.) στο σχολείο, και αυτά τα κριτήρια υπάρχουν μόνο στο Πλατύ, που λόγω της γεωγραφικής θέσης του, το σχολείο κρίνεται πλήρους καταλληλότητας και εξυπηρετικότητας των γύρω περιοχών (Λιανοβέργι, Παλαιοχώρι, Άραχος).
Εξάλλου, ενώ σε άλλα όμορα Γυμνάσια το μαθητικό δυναμικό έχει φθίνουσα πορεία, από τα καταγεγραμμένα στοιχεία στο πρόγραμμα SURVEY του Υ.Π.Δ.Β.Μ.Θ προκύπτει ακριβώς το αντίθετο για το Γυμνάσιο Πλατέος αφού τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια αυξητική πορεία στους αριθμούς εγγραφέντων και φοιτούντων μαθητών.
Επιπλέον, σε βάθος χρόνου μιας πενταετίας διαφαίνεται από τα Μητρώα των εγγραφέντων μαθητών των Δημοτικών Σχολείων Πλατέος και Λειανοβεργίου ότι ο αριθμός μαθητών που θα φοιτήσουν στο Γυμνάσιο Πλατέος θα είναι ίσος ή μεγαλύτερος από τον σημερινό.
Συγκεκριμένα για το σχολικό έτος 2011-12 θα αποφοιτήσουν 32 μαθητές και θα εισαχθούν από τα παραπάνω Δημοτικά 42.
Τέλος, είμαστε σε θέση να βεβαιώσουμε με ασφάλεια ότι το Γυμνάσιό μας μπορεί να φιλοξενήσει με επάρκεια τουλάχιστον 180 μαθητές με τα υπάρχοντα κτιριακά δεδομένα.
Β. Εκπαιδευτικοί λόγοι
Όλα τα προηγούμενα σχολικά έτη καθώς και αυτό που διανύουμε το μαθητικό δυναμικό του Γυμνασίου Πλατέος είναι το μεγαλύτερο σε σχέση με τα κοντινότερα γυμνάσια της περιοχής. Εξάλλου, το πλαίσιο προβλέπει τη δημιουργία νέων πολυδύναμων σχολικών δομών, οι οποίες επιλέγονται βάσει των αρτιότερων κτηριακών εγκαταστάσεων- υποδομών, και θα λειτουργήσουν ως Ενιαία Σχολική Μονάδα και όχι ως παράρτημα.
Για τα παιδιά που φοιτούν στο Γυμνάσιο είναι εξαιρετικά καλές οι συνθήκες καθώς λειτουργεί και Λύκειο όπου η μετάβασή τους σ' αυτό θεωρείται και από μαθητές μέτριας επίδοσης ομαλή και δεδομένη
Αν λοιπόν βασικοί στόχοι του εγχειρήματος είναι η ποιοτική αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης, ο εξορθολογισμός στη διασπορά των σχολικών μονάδων και ο εκσυγχρονισμός των υποδομών, ώστε να διευκολύνεται και να υποστηρίζεται η εφαρμογή καινοτόμων μεθόδων διδασκαλίας για όλους τους μαθητές της περιοχής ,τότε το Γυμνάσιο Πλατέος πληρεί τις προϋποθέσεις για τέτοιες μεθόδους.
Ενδεικτικά μπορούμε να αναφέρουμε τη συμμετοχή της σχολικής μας μονάδας σε διάφορα προγράμματα, όπως π.χ. το πρόγραμμα ΟΔΥΣΣΕΑΣ (εργαστήριο πληροφορικής με τελευταίας τεχνολογίας εξοπλισμό κατά το έτος 2005-06), το πρόγραμμα ΚΑΛΛΙΣΤΩ (περιβαλλοντικής αγωγής), διαδραστικοί πίνακες 2010-11, ενώ εκπονούνται κάθε χρόνο και άλλα προγράμματα περιβαλλοντικής αγωγής, αγωγής υγείας, σταδιοδρομίας και πολιτιστικών.
Αφού ο σχεδιασμός γίνεται με Παιδαγωγικά κριτήρια υπηρετώντας τον μαθητή και την εκπαιδευτική κοινότητα, ενσκήπτει το σχολείο μας σ’ αυτά τα χαρακτηριστικά.
Για όλους αυτούς τους λόγους θεωρούμε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη συνέχισης της λειτουργίας του Γυμνασίου Πλατέος όχι μόνο για την ποιοτική παρεχόμενη εκπαίδευση αλλά και για τη μακροπρόθεσμη ωφέλεια μαθητικού, εκπαιδευτικού δυναμικού και του συνόλου των πολιτών του Δήμου μας.
Διατελούμε με τιμή,
Ο Πρόεδρος και τα μέλη
Του Σ.Γ.&Κ. Γυμνασίου Πλατέος
Ακολουθούν σφραγίδες και υπογραφές Φορέων και Συλλόγων:
Συμβούλιο Δημοτικής Κοινότητας Πλατέος
Συμβούλιο Τοπικής Κοινότητας Λιανοβεργίου - Παλαιοχωρίου
Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Γυμνασίου Πλατέος
Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Λυκείου Πλατέος
Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου Πλατέος
Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου Λιανοβεργίου -Παλαιοχωρίου - Αράχου
Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 1ου & 2ου Νηπιαγωγείων Πλατέος
Σύλλογος Διδασκόντων Γυμνασίου Πλατέος
Σύλλογος Διδασκόντων Λυκείου Πλατέος
Πολιτιστικός Σύλλογος Καππαδοκών «ο Βαρασσός»
Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων «οι Κομνηνοί»
Παραδοσιακός Σύλλογος Παλαιοχωρίου-Λιανοβεργίου «ο Φίλιππος»
Αθλητικός Σύλλογος Ποδοσφαίρου Πλατέος
Αθλητικός Σύλλογος Καράτε Πλατέος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΣΧΟΛΙΑ ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ