Η γιαγιά της κυρίας Μαριάννας ήταν Αρμένισσα και ξακουστή μαγείρισσα. Είχε εστιατόριο στην Απολλωνία και όλοι οι ταξιδιώτες στο δρόμο από τη Θεσσαλονίκη για την Τουρκία- γνωστοί στρατιωτικοί και πολιτικοί- μόλις μύριζαν τις μυρωδιές από το φαγητό που έφτιαχνε, αποφάσιζαν να κάνουν μια στάση για να γευτούν τις νοστιμιές της. Η ίδια πάντα έλεγε στην εγγονή της: "ψάξε να βρεις το καλό αμπελόφυλλο". Έτσι κι εκείνη, όταν άρχισε να μαγειρεύει, έψαχνε καλά στους τενεκέδες που έρχονταν από την Κρήτη. Δεν έβρισκε,
όμως, πάντα αυτό που ήθελε και έτσι άρχισε να φτιάχνει για τον εαυτό της και τις φίλες της, τα δικά της βάζα με αμπελόφυλλα.
Μετά τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία, η τιμή του σταφυλιού έπεσε και πολλοί παραγωγοί έσπευσαν να αλλάξουν καλλιέργειες. Εξαίρεση ήταν η οικογένεια της κ. Μαριάννας, η οικογένεια Καζάκη, που μέχρι τότε εξήγαγε σταφύλια στη Γερμανία σε πολύ καλές τιμές. Παρά τις εξελίξεις, αποφάσισαν όλοι να επιμείνουν στην αμπελοκαλλιέργεια, αυτή τη φορά όμως για να παράγουν αμπελόφυλλα, ιδανικά για ντολμαδάκια κι άλλα εδέσματα.
Μάλιστα, η ζήτηση για τα αμπελόφυλλα που παρήγαγαν ήταν μεγάλη, καθώς η ποιότητά τους αναγνωρίστηκε γρήγορα, όχι μόνο από τις φίλες της κ. Μαριάννας, αλλά και απ' όσους τα δοκίμαζαν. Από τα 500 βαζάκια στις αρχές της δεκαετίας του 90, σιγά-σιγά το προϊόν έγινε βιολογικό, κατέκτησε την τοπική αγορά και γρήγορα βρέθηκε σε περίοπτη θέση στα ντελικατέσεν όλης της Ελλάδας, της Ευρώπης, ακόμη και των πιο δύσκολων αγορών της Αμερικής.
"Το μυστικό είναι η καλή ποιότητα" λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Πάγκαλος Καζάκης, γιος της κυρίας Μαριάννας, επιτυχημένος παραγωγός του Αμπελουργικού Οίκου Καζάκη και πρόεδρος της Ένωσης Αγροτών Βιοκαλλιεργητών Βόρειας Ελλάδας. Το παράδειγμά του επιβεβαιώνει περίτρανα ότι, μπορεί κάποιος να πετύχει, ακόμη και σε δύσκολους καιρούς, σε πείσμα όσων είχαν πει πριν μερικά χρόνια: "πού πάτε με τ' αμπελόφυλλα…;".
Το ταλέντο και το επιχειρηματικό δαιμόνιο της κυρίας Μαριάννας, σε συνδυασμό με την επιμονή των παιδιών της για ποιοτικό προϊόν, οδήγησε γρήγορα στην παραγωγή μιας ευρείας γκάμας προϊόντων, που έλαβε τις απαραίτητες πιστοποιήσεις και περιλαμβάνει καταψυγμένα ντολμαδάκια σε τάπερ, αμπελόφυλλα, αμπελοκορφές τουρσί, ξύδι, πετιμέζι, ρετζέλια, νωπό σταφύλι, γλυκό κουταλιού σταφίδα, μαρμελάδες, ακόμη και καταψυγμένες χειροποίητες χωριάτικες πίτες, που σε λίγο καιρό θα είναι αποκλειστικά βιολογικές.
Πόσο δύσκολο είναι, όμως, να προωθήσει ένας παραγωγός το προϊόν του στα σούπερ μάρκετ; Ο κ. Καζάκης απαντά ότι είναι πράγματι κάπως δύσκολο, όμως το ζητούμενο δεν είναι να προωθηθεί ένα προϊόν σε μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων, αλλά σε πολύ καλά παντοπωλεία και καταστήματα ντελικατέσεν, που αναγνωρίζουν αμέσως την ποιότητα. "Το θέμα είναι να φτάσει το τρόφιμο στο στόμα του καταναλωτή. Μόλις εκείνος το δοκιμάσει, θα καταλάβει ότι είναι ποιοτικό και μετά θα το αναζητεί σταθερά", τονίζει και προσθέτει ότι ο δρόμος είναι ο ίδιος και για τις αγορές του εξωτερικού, εφόσον υπάρχουν οι απαραίτητες πιστοποιήσεις.
"Μέσω μιας εταιρείας που βρίσκεται στην Ελλάδα και εξάγει ελληνικά προϊόντα, θα στείλουμε κι εμείς φέτος 40.000 μικρά βαζάκια αμπελόφυλλα στην αγορά της Αμερικής. Κάτι αντίστοιχο είχαμε κάνει και στο παρελθόν, με μια άλλη εταιρεία. Είναι, μάλιστα, χαρακτηριστικό ότι το 90% της παραγωγής που εμπορεύονται οι εταιρείες αυτές, φεύγουν στο εξωτερικό", αναφέρει.
Εν μέσω οικονομικής κρίσης, ο κ. Καζάκης απευθύνεται και σε όλους εκείνους που αναρωτιούνται, αν υπάρχουν προοπτικές για να ακολουθήσουν τη δική του διαδρομή. "Αυτό που συμβουλεύουμε σε όλους είναι να κάνουν μια δουλειά επειδή την αγαπάνε και πιστεύουν ότι έχει μέλλον. Να μην ασχολούνται με κάτι ευκαιριακά ή επειδή σήμερα επιδοτείται. Μια δουλειά που στηρίζεται με 'δεκανίκια', αργά ή γρήγορα θα σταματήσει", τονίζει και δεν παραλείπει να προσθέσει πως χρειάζεται υπομονή και επιμονή.
"Άλλωστε, ο ήλιος βγαίνει για όλους, όπως λένε οι πρόγονοί μας. Όλοι μπορούν να ασχοληθούν με τη γη και το χώμα το ελληνικό. Αυτός ο τόπος δεν θα αφήσει κανέναν, ο οποίος πραγματικά θα θελήσει και θα μοχθήσει για κάτι, να μείνει ανικανοποίητος", αναφέρει χαρακτηριστικά.
Την τάση όλο και περισσότερων ανθρώπων να επιστρέφουν στη φύση επιβεβαιώνει και ο Ευάγγελος Βέργος, γεωπόνος, διευθυντής της Έρευνας και της Εκπαίδευσης Ενηλίκων στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή. "Ήρθαν φέτος γιατροί, δικηγόροι, πολιτικοί επιστήμονες, οι οποίοι έμαθαν να κάνουν τυρί. Του χρόνου θα μάθουν να κάνουν και μπύρα. Υπάρχουν εκείνοι που έρχονται για χόμπι ή αναζητώντας πραγματικές ευκαιρίες απασχόλησης", σημειώνει.
Μιλώντας, εξάλλου, για τους παραγωγούς που αποφάσισαν να αφοσιωθούν στη γη, αναφέρεται στον κ. Καζάκη αλλά και σε πολλούς άλλους που ασχολούνται με τα βιολογικά προϊόντα σε όλη την Ελλάδα και υπογραμμίζει: "Όλα μπορούν να γίνουν, αρκεί να θέλει κανείς να δουλέψει, αρκεί να αφοσιωθεί σ' αυτό και να έχει συνείδηση του τι επιδιώκει. Καλώς ή κακώς έχουμε συνηθίσει να θέλουμε να κάνουμε όλα τα χρήματα της ζωής μας σ' ένα ή δύο βράδια. Η αγορά των αγροτικών προϊόντων έχει ανοίξει, είναι πλέον παγκόσμια και διεθνοποιημένη. Δεν μπορούμε να λειτουργούμε τοπικά".
Δίνοντας τέλος το "μότο" για το μέλλον της χώρας μας, σημειώνει: "Αν η Ελλάδα βγει από την κρίση, θα βγει μέσω της γεωργίας και του αγροδιατροφικού τομέα. Εύχομαι αυτό ο καθένας να το εκμεταλλευτεί και να το κάνει πράξη. Δεν πρέπει να περιμένουμε τίποτα από πουθενά, αλλά να εκμεταλλευτούμε τους καλούς πόρους που έχουμε και να μην τους καταστρέψουμε, ώστε να είναι διαθέσιμοι και για τις επόμενες γενιές".
Π.Γιούλτση
http://efagonizesthe.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΣΧΟΛΙΑ ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ