Ζούσαν και εργάζονταν μαζί όμως προσεύχονταν χωριστά. Οι διαδρομές Χριστιανών, Μουσουλμάνων και Εβραίων την εποχή του Μεσαίωνα ήταν κοινές στη Θεσσαλονίκη, τη Βέροια, τα Χανιά και τη Ρόδο. Εκατοντάδες χρόνια μετά, τα ίχνη των διαδρομών αυτών φιλοδοξούν να αναζητήσουν οι σημερινές δημοτικές αρχές των πόλεων, στο πλαίσιο πρότασής τους που κατατέθηκε για συμμετοχή σε ευρωπαϊκό
πρόγραμμα, μετά από σχετική πρωτοβουλία της Ένωσης Ελληνικών Πόλεων με Μεσαιωνικά Κάστρα.
Όπως αναφέρει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο διευθυντής της Ένωσης Ελληνικών Πόλεων με Μεσαιωνικά Κάστρα, Νίκος Δεληβοριάς, ο Μεσαίωνας είναι μια πολύ δημιουργική εποχή, κάθε άλλο παρά σκοτεινή, και αξίζει κανείς να την μελετήσει και την πλησιάσει προκειμένου να αξιοποιηθεί τουριστικά ο μεσαιωνικός πολιτισμός. Ο ίδιος, άλλωστε, με την ιδιότητα του σκηνοθέτη έχει προσεγγίσει τη μεσαιωνική ιστορία και όχι μόνο, μέσα από τη δουλειά του.
«Ο μεσαιωνικός πολιτισμός είναι παραγκωνισμένος στη χώρα μας αλλά όπως και ο αρχαιοελληνικός μπορεί να γίνουν εξίσου δυναμικοί οικονομικοί πόροι. Πιστεύουμε ότι πολιτισμός και οικονομία πάνε μαζί. Αν ρίξει κανείς μια ματιά σε όλα τα μνημεία της Ευρώπης βλέπει πόσο οι δήμοι, οι περιοχές, οι αυτοδιοικήσεις και οι κυβερνήσεις τα αξιοποιούν με στόχο τη μελέτη του παρελθόντος και τον τουρισμό» υπογραμμίζει και τονίζει ότι αυτός ήταν, εξάλλου, ο στόχος της δημιουργίας της Ένωσης, τον Ιανουάριο του 2008.
Το επόμενο χρονικό διάστημα η Ένωση πρόκειται να υποβάλλει στα αρμόδια κοινοτικά όργανα μία ακόμη πρόταση για την υλοποίηση ενός προγράμματος στο οποίο θα συμμετέχουν πόλεις με μεσαιωνικά κάστρα, εκκλησίες, οικισμούς και γεφύρια από την Ελλάδα, τη Σερβία, τη Βουλγαρία και την Τουρκία. «Τον Μεσαίωνα οι άνθρωποι στα Βαλκάνια μετακινούνται συχνά προς τα μεγάλα πανηγύρια για να πουλήσουν τα προϊόντα τους και να προσκυνήσουν στα πιο γνωστά προσκυνήματα. Εκατοντάδες επισκέπτες συγκεντρώνονταν στα παζάρια της Κωνσταντινούπολης, στον Άγιο Δημήτριο της Θεσσαλονίκης, τον Άγιο Αχίλλειο στις Πρέσπες και το Άγιον Όρος. Αυτές τις διαδρομές φιλοδοξούμε να ψάξουμε» επισημαίνει ο κ. Δεληβοριάς.
Την ίδια στιγμή οριστικοποιήθηκε και υπογράφεται το ερχόμενο Σάββατο, στο κτίριο της Παλαιάς Βουλής, στην Αθήνα, το πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ της Ένωσης Ελληνικών Πόλεων με Μεσαιωνικά Κάστρα, της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Ο λόγος της συνεργασίας αυτής είναι η απόκτηση από το Πανεπιστήμιο της απαραίτητης εμπειρίας και τεχνογνωσίας για την υποβολή προτάσεων ερευνητικών προγραμμάτων και ο προσδιορισμός των επιδιωκόμενων οικονομικών στόχων εκ μέρους των επιμελητηρίων.
Σημαντικές μάλιστα ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν κατά την υπογραφή του πρωτοκόλλου, σχετικά με την προσεχή συνεργασία 16 αναπτυξιακών εταιρειών της χώρας, ενός εγχειρήματος που θα υλοποιηθεί για πρώτη φορά σε τόσο μεγάλο εύρος στην Ελλάδα.
Σε κάθε περίπτωση, η Ένωση των πόλεων με Μεσαιωνικά κτίσματα στοχεύει μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα στην συνδιοργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων με θεματολογία πολιτισμού, τουρισμού και επιχειρηματικότητας. «Τέτοιες δράσεις πρέπει να ξεκινούν πάντα από τους μαθητές. Εφόσον τους ανακινήσουμε το ενδιαφέρον για τα μεσαιωνικά μνημεία, θα τα αγαπήσουν» λέει ο κ. Δεληβοριάς και τονίζει με νόημα πως «η πολιτιστική κληρονομιά είναι υπόθεση των πολιτών και όχι μόνο της πολιτείας».
Π.Γ. / ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΣΧΟΛΙΑ ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ