Σε δεινή θέση συνεχίζουν να βρίσκονται οι εργαζόμενοι του ομίλου της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας, οι οποίοι παραμένουν εδώ και πολλούς απλήρωτοι. Παρά το γεγονός ότι παρουσιάστηκε επενδυτικό ενδιαφέρον προ μηνών από fund του εξωτερικού και συγκεκριμένα από την Αμερική για την εξαγορά του εργοστασίου, εν τούτοις η όλη διαδικασία κωλυσιεργεί στον νομικοοικονομικό έλεγχο.
Την πρόταση του Αμερικάνικου Ομίλου αποδέχτηκε προ μηνών το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρίας με τους επενδυτές, να ζητούν συνάντηση σε ανώτατο επίπεδο με την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (η οποία είναι και ο μεγαλύτερος πιστωτής με ποσοστό 45% του χρέους της εταιρείας), ως συντονιστή και των λοιπών πιστωτριών Τραπεζών. Η συνάντηση είχε πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι και το επενδυτικό κεφάλαιο υπέβαλε επίσημα την πρότασή του και ζήτησε να υπογραφεί το συντομότερο δυνατόν Memorandum 0f Understanding (MOU), προκειμένου να ακολουθήσει πλήρης νομικοοικονομικός έλεγχος και αμέσως μετά να υλοποιηθεί η πρόταση. Πέρασαν 3,5 μήνες και η υπόθεση ακόμη κωλυσιεργεί και τόσο η εταιρία όσο και οι εργαζόμενοι να περιμένουν με «κομμένη την ανάσα» μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες του ελέγχου.
Σύμφωνα με πληροφορίες το αμερικανικό fund φαίνεται να είναι δυσαρεστημένο με την αργοπορία των συζητήσεων. Ακούγεται πως σκέφτονται να σταματήσουν σύντομα οι συζητήσεις, αφού τα χρονικά όρια που είναι διατεθειμένοι να περιμένουν, τείνουν να εξαντληθούν.
Συνάντηση σωματείων
Οι Διοικήσεις των σωματείων εργαζομένων των εργοστασίων απ όλη την Ελλάδα, βρέθηκαν το πρωί της Τετάρτης στη Θεσσαλονίκη και συζήτησαν τις εξελίξεις, ύστερα από κάλεσμα της Διοίκησης της Εταιρίας.
Ο Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων κ. Ηλίας Χαρίσης δήλωσε στο Νέο Βήμα: «Ο πρόεδρος της εταιρίας ο κ. Μουσουλίδης, μας κάλεσε στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να μας ενημερώσει για τις εξελίξεις. Οι Αμερικάνοι είναι ακόμη εδώ και διαπραγματεύονται την αγορά της εταιρίας. Οι συζητήσεις με τις τράπεζες έχουν ξεκινήσει από τις αρχές του καλοκαιριού, χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα να έχουν καταλήξει σε οριστικό αποτέλεσμα. Ψάχνουν να βρουν μια χρυσή τομή για να γίνει η μεταβίβαση».
Το σχέδιο των Αμερικάνων
Το business plan προβλέπει σε πρώτη φάση την επαναλειτουργία 2 κλωστοϋφαντουργικών μονάδων σε Ροδόπη και Μαρώνεια και την μετατροπή 2 ακόμη μονάδων (Οινόφυτα και ΦΑΝΚΟ) σε εργοστάσια αξιοποίησης αποβλήτων και παραγωγής ενέργειας (αέριο και πετρέλαιο.
Μεγάλα είναι και τα σχέδια για την αξιοποίηση του πρώην εργοστασίου Β’ στον Άγιο Νικόλαο. Για το εργοστάσιο Γ’ της Στενημάχου, σε επίπεδο παραγωγικής δραστηριότητας το σχέδιο προβλέπει παραγωγή brand ρούχων της ΕΝΚΛΩ με εξαγωγές στις ΗΠΑ. Για τους εργαζόμενους που θα αποχωρήσουν από την εταιρία, προβλέπονται προοπτικές εργασίας σε νέες δραστηριότητες που θα αναπτυχθούν στις εγκαταστάσεις του ομίλου. Πιο συγκεκριμένα θα απορροφηθεί μεγάλο μέρος των απλήρωτων εργαζομένων για διάστημα μεγαλύτερο των 12 μηνών σε πρώτη φάση. Από το σύνολο των 240 ατόμων που θα εργαστούν, επιπλέον 80 άτομα θα έχουν εργασία για ένα χρόνο εργολαβικά, προκειμένου να ξεστήσουν τις παλιές μηχανές και να στήσουν τις καινούργιες. Η αμερικάνικη εταιρία προσανατολίζεται να κάνει 3 εταιρίες «κάτω» από την ΕΝ.ΚΛΩ δηλαδή μια κλωστοϋφαντουργική, μια παραγωγής ενέργειας και μια εμπορική εκ των οποίων τις μετοχές αυτών θα βάλουν στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.
Υ.Γ. Σε χαλεπούς καιρούς για τη χώρα μας η υλοποίηση της πρότασης από μεριάς Αμερικανών, θα είναι ανάσα ζωής όχι μόνο για τους απλήρωτους εργαζόμενους αλλά και για ολόκληρη τη χώρα.
http://www.neovima.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΣΧΟΛΙΑ ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ