Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

ΣΥΣΤΑΣΗ ΨΕΚΑΣΜΩΝ ΓΙΑ ΡΟΔΑΚΙΝΙΕΣ ΚΕΡΑΣΙΕΣ ΒΕΡΥΚΟΚΙΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΥΡΗΝΟΚΑΡΠΑ


Σύμφωνα με τους ειδικούς, ροδακινιές, νεκταρινιές, βερικοκιές και κερασιές ενδέχεται να αντιμετωπίζουν προσβολές από εξώασκο, κορύνεο, μονίλια και το βακτηριακό έλκος.
Τα καλλιεργητικά μέτρα και οι ψεκασμοί κατά την περίοδο του ληθάργου των δέντρων, συνιστώνται  για να μειωθούν οι αρχικοί πληθυσμοί εντόμων και  ακάρεων  και τα αρχικά μολύσματα μυκητολογικών και βακτηριολογικών ασθενειών, με σκοπό την αποτελεσματικότερη αντιμετώπισή τους κατά τη βλαστική περίοδο που ακολουθεί, τονίζουν οι γεωπόνοι.
Τα απαραίτητα καλλιεργητικά μέτρα αφορούν τα εξής: Οι ξεροί ή προσβεβλημένοι κλάδοι, βλαστοί και καρποί θα πρέπει να απομακρυνθούν με
κλάδεμα  και να καούν. Το κλάδεμα πρέπει να γίνει με ξηρό καιρό, να αποφεύγονται οι μεγάλες τομές και τα εργαλεία να απολυμαίνονται συνεχώς με εμβάπτιση σε διάλυμα φορμόλης του εμπορίου σε αναλογία 2% σε νερό ή διάλυμα χλωρίνης σε αναλογία 10% σε νερό.
Στις μεγάλες τομές κλαδέματος θα πρέπει να τοποθετούνται κατάλληλα προστατευτικά σκευάσματα.
Όπως συνιστούν οι γεωπόνοι, στον εξώασκο, το κορύνεο και το βακτηριακό έλκος απαραίτητος είναι ένας ψεκασμός κάλυψης. Μέχρι το «φούσκωμα των οφθαλμών» συνιστάται να γίνει ψεκασμός των δέντρων με κατάλληλο και εγκεκριμένο για την καλλιέργεια χαλκούχο σκεύασμα. Ο ψεκασμός πρέπει να πραγματοποιηθεί με ξηρό καιρό.
Άσπρη ψώρα (Βαμβακάδα) Όσον αφορά τη βαμβακάδα, συνιστάται ψεκασμός κάλυψης υψηλής πίεσης με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο για την καλλιέργεια λάδι. Τα χειμερινά λάδια εφαρμόζονται μέχρι το φούσκωμα των ματιών ενώ τα θερινά εφαρμόζονται μέχρι το στάδιο της πράσινης κορυφής. 
Η επέμβαση αυτή επιδρά στις διαχειμάζουσες μορφές και άλλων  φυτοφάγων εντόμων και ακάρεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ