Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟΝ ΜΠΑΤΙΡΟΣΠΟΡΟ (ΗΛΙΑΝΘΟ) ΓΙΑ ΠΟΛΛΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΑΣΟΡΤΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΦΡΑΓΚΙΑ ΠΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ.


Ακόμα και «στις καθυστερήσεις» ενισχύει φέτος τη θέση του στο χάρτη των εαρινών καλλιεργειών ο ηλίανθος. Λίγο πριν ολοκληρωθούν οι φετινές σπορές, διαφαίνεται αύξηση στρεμμάτων, μια επιλογή των παραγωγών που στηρίζεται τόσο στην «αφραγκία» της αγοράς όσο και στις ζημιές που σημειώθηκαν σε κάποιες από τις σπαρμένες με ελαιοκράμβη εκτάσεις.
Οι καλλιεργητές είναι αποφασισμένοι να μην ενδώσουν στην ανακοίνωση των μεταποιητών για τιμή στα 35 λεπτά το κιλό.Οι καλλιεργητές είναι αποφασισμένοι να μην ενδώσουν στην ανακοίνωση των μεταποιητών για τιμή στα 35 λεπτά το κιλό.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας Agrenda, η έλλειψη ρευστότητας και το πλεονέκτημα του ηλίανθου ως καλλιέργεια χαμηλού ρίσκου και εισροών (το 1/3 του κόστους σε σχέση με βαμβάκι και καλαμπόκι) στρέφει αρκετούς από τους παραγωγούς στο να τον
επιλέξουν. Και μπορεί να μην έχουν υπογραφεί ακόμα οι φετινές συμβάσεις, ωστόσο οι καλλιεργητές είναι αποφασισμένοι να μην ενδώσουν στην ανακοίνωση των μεταποιητών για τιμή στα 35 λεπτά. Άλλωστε, ήδη εργοστάσιο έχει ανακοινώσει ότι θα παραλάβει ηλίανθο με 37 λεπτά το κιλό.
Ακόμα και οι μεγάλες καθυστερήσεις που σημειώθηκαν στην εξόφληση των παραγωγών από τις μονάδες παραγωγής βιοκαυσίμων δείχνουν να μην ανακόπτουν το θετικό κλίμα που έχει ήδη αρχίσει να διαμορφώνεται στην καλλιέργεια. Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν αύξηση των εκτάσεων κατά 10%, φτάνοντας τις 770.000 στρέμματα φέτος.
Την ίδια ώρα, αρκετά και από τα «χαλασμένα» εδάφη με ελαιοκράμβη εκτιμάται ότι θα περιέλθουν στον ηλίανθο. Οι πολλές βροχές κατά τη διάρκεια της σποράς της ελαιοκράμβης έφεραν μεγάλες απώλειες στα φυτά που τελικά φύτρωσαν, ενώ οι παγετοί που ακολούθησαν δεν βοήθησαν στο σωστό φύτρωμα της καλλιέργειας. Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, εκτάσεις της τάξης του 30% της φετινής σποράς ελαιοκράμβης υπολογίζεται να «χαλαστούν» και αναγκαστικά να ξανασπαρθούν. Πολλά από αυτά τα στρέμματα αναμένεται να απορροφήσει ο ηλίανθος. Πιο έντονες είναι οι ζημιές σε Δράμα, Σέρρες και Κιλκίς, αν και για την ώρα δεν έχουν καταγραφεί επίσημα.   
Να σημειωθεί ότι στην περίπτωση της ελαιοκράμβης οι τιμές των φετινών συμβάσεων προσανατολίζονται να κυμανθούν στα 38 με 39 λεπτά το κιλό. Η «Φυτοενέργεια» στις Σέρρες έχει ήδη υπογράψει συμβάσεις με καλλιεργητές της κεντρικής Μακεδονίας με τιμή στα 40 λεπτά το κιλό, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Οδυσσέα Γαβρανίδη.
Όσον αφορά, τώρα, τις βιομηχανίες βιοντίζελ, το ζητούμενο είναι να καλύψουν την ποσόστωση, είτε με λάδι από ελαιοκράμβη είτε από ηλίανθο. Άλλωστε, τα ποσοστά σε λάδι που δίνουν οι δύο καλλιέργειες κυμαίνονται περίπου στα ίδια επίπεδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ

Oι πιο επικίνδυνες τροφές του κόσμου.

  Σ’ αυτό τον κόσμο δεν υπάρχουν μόνο γευστικά πιάτα και νόστιμα φαγητά, αλλά και τροφές που μπορούν να μας κάνουν κακό και πρέπει να τις ...