Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

ΓΕΣΑΣΕ : «Οδυνηρή φτώχεια και απελπισία για χιλιάδες συνταξιούχους αγρότες


«Οδυνηρή φτώχεια και απελπισία επιφυλάσσει πλέον για χιλιάδες συνταξιούχους αγρότες και αγρότισσες το νέο πακέτο δημοσιονομικής εξυγίανσης, ύψους 11,9 δισ ευρώ», αναφέρει ανακοίνωση που εξέδωσε η Γενική Συνομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ελλάδας (ΓΕΣΑΣΕ). Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της ΓΕΣΑΣΕ κ. της Θόδωρο Παπακωνσταντίνου, «αν κα
ι αποφύγαμε τη μηνιαία περικοπή της σύνταξης των αγροτών, δυστυχώς οδηγηθήκαμε σε ένα άλλο στάδιο για κατάργηση δύο συντάξεων. Αυτό θα φέρει ακόμη μεγαλύτερες περικοπές στις συντάξεις, κάτι που το θεωρώ «απάνθρωπο». Όσον αφορά την επιστροφή ΦΠΑ δεν μπορούμε να παίζουμε με αυτό τον συντελεστή. Βγαίνει με βάση κάποια αντικειμενικά στοιχεία. Επομένως το να μειώνει η κυβέρνηση το ποσοστό αυτό θα σήμαινε ότι έχει φροντίσει να έχει μειώσει το κόστος των αγροτικών εισροών, κάτι που όμως δεν έχει συμβεί».

Η ανακοίνωση που εξέδωσε η ΓΕΣΑΣΕ αναφέρει τα εξής:

«Ήδη, οι αρχικές σκέψεις για «ήπιες» περικοπές στις {πενιχρές ούτως ή άλλως} αγροτικές συντάξεις άλλαξαν και πλέον φαίνεται ότι η κυβέρνηση καταλήγει στην πλήρη κατάργηση της 13ης και 14ης αγροτικής σύνταξης, παρά το γεγονός ότι προεκλογικά όλα τα κόμματα που μετέχουν σε αυτήν απέκλειαν ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Η ΓΕΣΑΣΕ καλεί και τα τρία κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού να αναλογιστούν τις ολέθριες κοινωνικές επιπτώσεις μιας τέτοιας απόφασης και να επανεξετάσουν την στάση τους, καθώς θα οδηγήσει το σύνολο των συνταξιούχων αγροτών στις εφιαλτικές συνθήκες διαβίωσης της πρώτης μεταπολεμικής δεκαετίας. Τυχόν εμμονή σε ένα τέτοιο μέτρο, που άλλωστε έχει και ασήμαντη συμβολή στα δημόσια οικονομικά, το μόνο που θα επιφέρει θα είναι οδύνη σε ανθρώπους που εργάστηκαν για δεκαετίες σκληρά στο χωράφι προσφέροντας το μέγιστα στην Ελληνική κοινωνία και οικονομία και δυσπιστία έναντι της Πολιτείας και του πολιτικού συστήματος.

Για τη ΓΕΣΑΣΕ αλλά και για κάθε φορέα που πιστεύει στις διαχρονικές δημοκρατικές και ανθρωπιστικές αξίες, είναι αυτονόητο ότι καμιά «διάσωση» δεν μπορεί να έχει τίμημα την γενικευμένη κοινωνική εξαθλίωση.

Δυο ακόμη αποφάσεις της κυβέρνησης εντείνουν αντί να επιλύουν αγροτικά προβλήματα. Η μία αφορά την επιστροφή του ΦΠΑ, που κατά τις υπάρχουσες πληροφορίες μειώνεται στο 7% από 11% που είναι τώρα και η άλλη την πληρωμή (που ήδη έχει καθυστερήσει) του ΕΦΚ καυσίμων με μειωμένους συντελεστές.

Πρόκειται για άδικες αποφάσεις που παραγνωρίζουν τις ανάγκες του αγροτικού πληθυσμού και υπονομεύουν τις προσπάθειες για μεγαλύτερη και ποιοτικότερη παραγωγή που έχει ανάγκη ο τόπος στις συνθήκες μιας ολοένα εντεινόμενης κρίσης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ

Oι πιο επικίνδυνες τροφές του κόσμου.

  Σ’ αυτό τον κόσμο δεν υπάρχουν μόνο γευστικά πιάτα και νόστιμα φαγητά, αλλά και τροφές που μπορούν να μας κάνουν κακό και πρέπει να τις ...