Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

Επίσημη ενημέρωση για τα σφαγιαστικα μέτρα κατα των αγροτων ζητά η ΠΑΣΕΓΕΣ


Επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα με την οποία ζητάει ενημέρωση σχετικά με τα σχεδιαζόμενα μέτρα του "πακέτο" των 13,5 δισ. ευρώ που αφορούν τον αγροτικό κόσμο απέστειλε η ΠΑΣΕΓΕΣ μετά από συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της.
Όπως σημειώνεται, «συνολικά, η επιβάρυνση του αγροτικού τομέα από τα σχεδιαζόμενα μέτρα,
φαίνεται ότι ανέρχεται σε ένα ποσό που προσεγγίζει το ύψος των 2 δις ευρώ περίπου, μέγεθος το οποίο δεν απέχει σημαντικά από το ετήσιο ύψος των άμεσων ενισχύσεων που καταβάλλονται στους αγρότες-παραγωγούς, ενώ, αν πραγματικά ισχύει, αντιστοιχεί στο 20% και πλέον της αξίας της γεωργικής παραγωγής της χώρας (κατά το 2011) σε τρέχουσες, βασικές τιμές».
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η επιστολή αναφέρεται συγκεκριμένα σε δημοσιεύματα και διαρροές, που εκτιμούν την ετήσια επιβάρυνση των ασφαλισμένων αγροτών και των συνταξιούχων του ΟΓΑ στο ποσό της τάξεως του 1,1 δις ευρώ, των αγροτών-παραγωγών από τη μείωση της επιστροφής Φ.Π.Α. και του ΕΦΚ πετρελαίου στο ποσό της τάξεως των 250 εκατ. ευρώ, στη φορολόγηση της αγροτικής γης με ένα ποσό της τάξεως των 500 εκατ. ευρώ, αλλά και σε ένα σημαντικό ποσό από την αλλαγή στον τρόπο φορολόγησής τους.
Ειδικά για τη μείωση του συντελεστή επιστροφής Φ.Π.Α. στους αγρότες και τον περιορισμό της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου, επισημαίνεται ότι θα καταστεί αδύνατη η κάλυψη ενός σημαντικού μέρους του κόστους αγροτικής παραγωγής.
Για την αλλαγή στον τρόπο φορολόγησης των αγροτών, επισημαίνεται ότι η τήρηση βιβλίων και στοιχείων από το σύνολο των αγροτών θα έχει ως συνέπεια τη σημαντική επιβάρυνσή τους με δαπάνες λογιστικού χαρακτήρα, ενώ δεν είναι καθόλου βέβαιο αν η διαδικασία αυτή θα οδηγήσει στη μείωση της ψαλίδας των τιμών, ζήτημα το οποίο κυρίως εξαρτάται από την εξυγίανση της αγοράς και τη λήψη μέτρων για τον έλεγχο και την εποπτεία της.
Για τη φορολόγηση της αγροτικής γης τονίζεται ότι τα καλλιεργούμενα αγροτεμάχια δεν αποτελούν, για να φορολογηθούν, είδος πολυτελείας. Αντίθετα, αποτελούν έναν από τους πλέον κρίσιμους συντελεστές αγροτικής παραγωγής, οι οποίοι, όπως είναι γνωστό, δεν φορολογούνται.
Σε σχέση με τα μέτρα σε βάρος των συνταξιούχων αγροτών που είναι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ, τονίζεται ότι η πλειοψηφία των συνταξιούχων του ΟΓΑ βρίσκεται στο πλέον χαμηλό επίπεδο μηνιαίας βασικής σύνταξης, και η οικονομική κατάστασή τους βρίσκεται σήμερα σε οριακό σημείο, μια και αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις δαπάνες της καθημερινής διαβίωσης. Συνεπώς οι προτάσεις κινούνται στο όριο της κοινωνικής αναλγησίας.
Παράλληλα, με την επιστολή του ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις, τις οποίες και στο παρελθόν είχε υποβάλει η Συνομοσπονδία, για όλα τα υπό συζήτηση θέματα.
Όπως υπογραμμίζει η ΠΑΣΕΓΕΣ στην περίπτωση που υιοθετηθούν τα προτεινόμενα μέτρα ως άμεση συνέπεια θα προκύψει σημαντική μείωση της εγχώριας αγροτικής παραγωγής, αλλά και περαιτέρω επιδείνωση του διατροφικού ελλείμματος της χώρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ