Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά αδυνατούν πλέον να ανταποκριθούν στις δανειακές τους υποχρεώσεις


από το Γραφείο Τύπου
Επανέρχεται με νέα παρέμβαση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις ο Λευτέρης Αυγενάκης...

Σε συνέχεια των παρεμβάσεων του, για την καταχρηστική αύξηση του περιθωρίου κέρδους spread από τα πιστωτικά ιδρύματα και τον κυβερνητικό σχεδιασμό για τα στεγαστικά, επιχειρηματικά και καταναλωτικά δάνεια και μετά την απάντηση του
Υπουργείου Ανάπτυξης, ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης επανέρχεται με νέα παρέμβαση.

Όπως αναφέρεται στο έγγραφο του Υφυπουργού Ανάπτυξης, κ. Αθανάσιου Σκορδά, μεταξύ άλλων, «υφίσταται ανάγκη να καταστεί περισσότερο αποτελεσματικός ο Ν. 3869/2010, καθώς η μακροχρόνια δικαστική εκκρεμότητα, οδηγεί σε ομηρία όσους δανειολήπτες έχουν προσφύγει στην πρόνοια του νόμου και με τον τρόπο αυτό καθυστερεί η επάνοδός τους στην οικονομική δραστηριότητα».

Το σχέδιο όπως αναφέρεται «προβλέπει καταβολή δόσης από την υποβολή της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση, για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, χωρίς καθυστερήσεις λόγω της εκκρεμοδικίας. Ακόμη, η κυβέρνηση συζητά σχέδιο για τη διευκόλυνση των δανειοληπτών που θα αφορά σε μισθωτούς, συνταξιούχους, ανέργους, πάσχοντες από βαριά ασθένεια ή και μόνιμη αναπηρία και πολύτεκνους».

«Σύμφωνα με το σχέδιο που συζητάται: «θα αρκεί η συμφωνία των πιστωτών που εκπροσωπούν το 50%+1 των απαιτήσεων της οφειλής και όχι την πλήρη ομοφωνία (100%) που απαιτούσε μέχρι σήμερα, όπως αναφέρει ο υφυπουργός Ανάπτυξης. Το καταβληθέν ποσό θα συμψηφίζεται με τη ρύθμιση που τελικώς θα αποφασίσει το Δικαστήριο αποδεσμεύοντας τον οφειλέτη ακόμα και με την έκδοση απόφασης, όπως διευκρινίζει ο κ. Αθ. Σκορδάς.

Με το έγγραφο γίνεται, επίσης, γνωστό ότι η συζητάται σχέδιο για τη διευκόλυνση των δανειοληπτών που θα αφορά σε μισθωτούς, συνταξιούχους και όσους έχουν τεκμαιρόμενη σχέση εξαρτημένης εργασίας, με ενυπόθηκη απαίτηση, οι οποίοι έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 25.000 ευρώ, προερχόμενο από μείωση του εισοδήματος τους κατά 35% από 1.1.2010. Επιπλέον, θα αφορά σε ανέργους, πάσχοντες από βαριά ασθένεια ή και μόνιμη αναπηρία και πολύτεκνους.

Ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, επανέρχεται με παρέμβασή του προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ιωάννη Στουρνάρα, επικαλούμενος τα τελευταία στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά αδυνατούν πλέον να ανταποκριθούν στις δανειακές τους υποχρεώσεις, υπό το βάρος της παρατεταμένης ύφεσης και ζητά άμεσες και ουσιαστικές λύσεις για την ελάφρυνση των νοικοκυριών.

Σύμφωνα στοιχεία, όπως επισημαίνει ο κ. Λ. Αυγενάκης: «ένα στα δύο καταναλωτικά δάνεια και ένα στα τέσσερα στεγαστικά έχουν πάψει να εξυπηρετούνται για χρονικό διάστημα άνω των τριών μηνών, ενώ τα συνολικά χρέη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων εκτοξεύονται στα 130 δισ. ευρώ. Στα 54 δισ. ευρώ των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τις εφορίες και των 14 δισ. ευρώ προς τα ασφαλιστικά ταμεία προστίθενται 60 δισ. ευρώ, που είναι τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τις τράπεζες, τα οποία έχουν πάψει να εξυπηρετούνται για χρονικό διάστημα άνω των τριών μηνών».

Την κατάρρευση των οικογενειακών προϋπολογισμών επιδεινώνει και η κατάρρευση της μικρής επιχειρηματικότητας, καθώς σχεδόν ένα στα δύο μικρά επιχειρηματικά δάνεια είναι σε καθυστέρηση, ενώ σε ό,τι αφορά στις μεσαίες επιχειρήσεις, ανεξόφλητο είναι πλέον ένα στα τρία δάνεια. Συνολικά τα χρέη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων έχουν ανέλθει στα 145 δισ. ευρώ. Στα 52 δισ. ευρώ των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τις εφορίες και στα 14 δισ. ευρώ προς τα ασφαλιστικά ταμεία, προστίθενται 80 δισ. ευρώ, που είναι τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τις τράπεζες.

«Η συρρίκνωση των εισοδημάτων πλήττει κυρίως την κατανάλωση», ενώ όπως διαπιστώνει ο Ηρακλειώτης Βουλευτής «ένα στα τέσσερα νοικοκυριά απειλείται να χάσει το σπίτι του, λόγω της αδυναμίας να πληρώσει τη μηνιαία δόση του στεγαστικού δανείου, παρά τις αλλεπάλληλες ρυθμίσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα».

Από το 2009 έως τώρα, πάνω από 800.000 οφειλέτες έχουν περάσει το κατώφλι των τραπεζών για να επαναδιαπραγματευθούν τις οφειλές τους προς τις τράπεζες και παρά τις αναχρηματοδοτήσεις και τις ρυθμίσεις, περίπου 50.000 νοικοκυριά έχουν οδηγηθεί σε πλήρη αδυναμία, καταφεύγοντας στον νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Τέλος ο κ. Λ. Αυγενάκης ζητά άμεσες και ουσιαστικές ενέργειες για την ελάφρυνση των νοικοκυριών που παρουσιάζουν αδυναμία εξυπηρέτησης των δανειακών τους υποχρεώσεων σε στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια καθώς και την ενεργοποίηση των προγραμμάτων υπέρ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ