Σάββατο 6 Ιουλίου 2013

ΟΙ 10 ΕΝΤΟΛΕΣ ΤΗΣ ΤΡΟΙΚΑΣ ΣΤΟ ΝΕΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ – Εννέα για τις τράπεζες και μία για ελεύθερους πλειστηριασμούς ακινήτων.

Το προσχέδιο του νέου Μνημονίου Κατανόησης (MoU) που διαπραγματεύεται η κυβέρνηση με την τρόικα, περιλαμβάνει ’10 εντολές” που αφορούν το τραπεζικό σύστημα αλλά και τις εκατοντάδες χιλιάδες των ιδιοκτητών ακινήτων που, το πιθανότερο, θα αντιμετωπίσουν από την 1η Ιανουαρίου 2014 τις συνέπειες της άρσης των
πλειστηριασμών.
Άρση της αναστολής των πλειστηριασμών ακινήτων στις 31 Δεκεμβρίου 2013
Πώληση έως τις 15 Ιουλίου του νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της Proton Bank
-Πώληση του 25% συν μιας μετοχής της Eurobank το αργότερο έως τα τέλη Οκτωβρίου 2013 σε διεθνή ιδιώτη στρατηγικό επενδυτή
Ανασυγκρότηση των συνεταιριστικών τραπεζών έως το Σεπτέμβριο με πυλώνα την Πανελλήνια Τράπεζα
Αναθεώρηση του νομικού πλαισίου του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων
Δέσμευση της κυβέρνησης δεν θα λαμβάνει οποιαδήποτε μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τη φερεγγυότητα των τραπεζών
Το Ελληνικό Δημόσιο δεν θα απαιτεί από τις τράπεζες να πληρώνουν μερίσματα επί των προνομιούχων μετοχών ή τέλη ή φόρους αντ ‘αυτών, εκτός εάν έχουν διανεμόμενα κέρδη (εξαιρουμένων των κερδών από εξαγορές και πωλήσεις θυγατρικών στο εξωτερικό).
-Καμία κρατική ενίσχυση δεν θα χορηγείται στις τράπεζες πριν από την έγκρισή της από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή βάσει των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις.
Θα δημιουργηθεί μια ομάδα εργασίας, που θα ασχοληθεί με την εξεύρεση τρόπων βελτίωσης της αποτελεσματικότητας των διαδικασιών επίλυσης των προβλημάτων που προκαλεί ο υπερδανεισμός σε νοικοκυριά, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και μεγάλες εταιρείες και έως το τέλος Οκτωβρίου 2013 να προτείνει συγκεκριμένα μέτρα
-  Με προίκα 350 εκατ. ευρώ δημιουργείται «Ίδρυμα για την Ανάπτυξη»,   ένα μη τραπεζικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, που θα έχει κεφάλαια ύψους 350 εκατ. ευρώ και σκοπό τη χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, χωρίς να βαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό.
Το Ίδρυμα θα παρέχει κεφάλαια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης, αποκλειστικά και μόνο στο πλαίσιο συμφωνιών συγχρηματοδότησης εμπορικών ή συνεταιριστικών τραπεζών.
Το “Ίδρυμα για την Ανάπτυξη” δε θα έχει επικαλυπτόμενες αρμοδιότητες με το ΕΤΕΑΝ, δεν θα δέχεται καταθέσεις ή εισφορές κεφαλαίου από τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και θα δανείζει με επιτόκια της αγοράς.
Η έδρα του επενδυτικού ταμείου θα είναι στο Λουξεμβούργο, το διοικητικό συμβούλιο θα ορίζεται από τη γενική συνέλευση των μετόχων και θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Το διοικητικό του συμβούλιο θα αποτελείται από ξένα στελέχη, ώστε να εξασφαλίζεται υψηλός βαθμός ανεξαρτησίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ