Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

Το νέο μνημόνιο φέρνει αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού για αγρότες και αλλαγές στις τιμές αγοράς ρεύματος από φωτοβολταϊκά

Την αύξηση στα τιμολόγια του ηλεκτρικού για αγρότες και οικιακούς πελάτες με χαμηλή κατανάλωση, προβλέπει η τελευταία έκθεση αξιολόγησης του μνημονίου για την Ελλάδα, που δόθηκε στην δημοσιότητα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Δευτέρα (29/7/2013). Επίσης, είναι πιθανή από τον Σεπτέμβριο η μείωση των τιμών αγοράς ρεύματος από φωτοβολταϊκά για τους παραγωγούς που επένδυσαν σε αυτά. 

Συγκεκριμένα, στο κείμενο αναφέρεται η ανάγκη, οι τιμές να αντανακλούν το κόστος προκειμένου
να ενθαρρύνεται η είσοδος νέων παικτών στην αγορά, να καλυφθεί το πρόβλημα ρευστότητας της ΔΕΗ και να μειωθεί το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας για τη βιομηχανία, η οποία - κατά το σκεπτικό αυτό - «επιδοτεί» τα χαμηλότερα τιμολόγια που ισχύουν για τις άλλες κατηγορίες πελατών.

Επίσης, το μνημόνιο προβλέπει την επιβολή πλαφόν στην ισχύ μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που μπορεί να διαθέτει ή να λειτουργεί οποιοσδήποτε ηλεκτροπαραγωγός, συμπεριλαμβανομένης της ΔΕΗ, με στόχο, προφανώς, η πώληση του 30% των μονάδων της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, που περιλαμβάνεται στο σχέδιο αποκρατικοποίησης, να μην οδηγήσει στη δημιουργία ενός νέου παίκτη με δεσπόζουσα θέση στην αγορά. 

Έως τον Σεπτέμβριο προβλέπεται η λήψη μέτρων που θα αφορούν τις ήδη λειτουργούσες μονάδες ΑΠΕ και κυρίως τα φωτοβολταϊκά, τα οποία θα περιλαμβάνουν πιθανότατα μείωση των εγγυημένων τιμών απορρόφησης της πράσινης ενέργειας, με στόχο η απόδοση των επενδύσεων να φτάσει στα ευρωπαϊκά επίπεδα. 

Σε άλλο σημείο του κειμένου αναφέρεται η διατήρηση του φόρου αλληλεγγύης ως το 2016, αλλά και το ενδεχόμενο παράτασης της είσπραξης του φόρου ακίνητης περιουσίας. Ειδικότερα, το νέο Μνημόνιο προβλέπει ότι ο φόρος αλληλεγγύης θα διατηρηθεί ως και το 2016 (με εισφορά 1% ως 4% ανάλογα με το εισόδημα). Επισημαίνει, επίσης, πως αν ο ενιαίος φόρος ακινήτων που θα αντικαταστήσει το «χαράτσι» δεν αποδώσει τα αναμενόμενα 2,7 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό, αυτό θα διατηρηθεί και το 2014. Σημειώνεται μάλιστα ότι αν μειωθεί ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων, όπως σχεδιάζει η κυβέρνηση, τότε θα πρέπει να αποφέρει έσοδα 2,9 δισ. ευρώ. 

Όσον αφορά τη συρρίκνωση του δημόσιου τομέα, το επικαιροποιημένο Μνημόνιο τονίζει ότι έως το τέλος Σεπτεμβρίου θα πρέπει να υπαχθούν στο σχέδιο κινητικότητας άλλοι 12.500 υπάλληλοι προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος των 25.000 έως το τέλος του 2013. Ως τον Δεκέμβριο, δηλαδή, θα πρέπει να μπουν σε κινητικότητα επιπλέον 12.500 δημόσιοι υπάλληλοι. Σε κάθε περίπτωση, η Αθήνα καλείται να παρέχει μηνιαία στοιχεία για τον αριθμό του προσωπικού στο Δημόσιο, τον αριθμό όσων εντάχθηκαν σε κινητικότητα, τις απολύσεις και όσους βρίσκονται σε πειθαρχικό έλεγχο. Εξάλλου, το Μνημόνιο προβλέπει αλλαγές στη φορολογική διοίκηση με μείωση των ΔΟΥ μέχρι τον Σεπτέμβριο, οι οποίες θα πρέπει να περιοριστούν σε 120. 
Επιπλέον, ως τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να έχει οριστεί η ομάδα ελεγκτών που θα κάνει εκπαίδευση του προσωπικού στις εφορίες. 

Τέλος, στην αξιολόγησή της η τρόικα επισημαίνει ορισμένες υπερβάσεις στον τομέα της υγείας και ειδικότερα από τον ΕΟΠΥΥ. Σε αυτό το πλαίσιο το νέο Μνημόνιο ζητά τη λήψη μέτρων για φορείς του δημοσίου που βγαίνουν εκτός προϋπολογισμού. Επισημαίνεται ότι για την επίλυση τέτοιου είδους ζητημάτων συμφωνήθηκε με τις ελληνικές Αρχές η λήψη 20 διορθωτικών μέτρων. Μεταξύ αυτών των μέτρων, είναι και ο προσδιορισμός οροφής δαπανών στον τομέα της υγείας. Η σχετική νομοθεσία αναμένεται να ολοκληρωθεί ως τον Οκτώβριοhttp://www.agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ

Oι πιο επικίνδυνες τροφές του κόσμου.

  Σ’ αυτό τον κόσμο δεν υπάρχουν μόνο γευστικά πιάτα και νόστιμα φαγητά, αλλά και τροφές που μπορούν να μας κάνουν κακό και πρέπει να τις ...